UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2014-06-23 12:20

Kecses robotolók

Rég látott sikert arattak a junior ritmikus gimnasztikázók a bakui Európa-bajnokságon. Kis Alexandra döntős szereplése vagy a szemtelenül fiatal Váray Míra tizenkettedik helye lökést adhat a sportágnak. Ahogy nekik is. reb Olykor elbizonytalanodott Deutsch-Lazsányi Erika, az MTK ritmikusgimnasztika-szakosztályának elnöke, nem túlzott-e a felkészülési terv összeállításakor. Versenyzői, Kis Alexandra és Váray Mira a bakui Európa-bajnokságra készülve sokszor nehezen viselték a napi hat-hét óra gyakorlást.

kis_alexandra05
kis_alexandra05
A kemény munka végül kiemelkedő eredményeket hozott. A 2001-es születésű Váray szalaggal tizenkettedik lett, míg a 2000-es Kis buzogánnyal – 2008 óta első magyarként – hetedik helyen fináléba jutott, majd a nyolcadik helyen végzett. Összteljesítményüket növeli, hogy Pigniczki Fannival és Szakály Borbálával kiegészülve csapatban az előkelő tizenegyedik helyen zártak. Hogy valamivel jobban megértsük a helyezések mögött rejlő óriási munkát és az eredmények értékét, a három főszereplővel beszélgettünk a szakosztály évzárója előtt. Csinosan, kicsit félszegen érkezett a két fiatal, fodrásztól. Ez is ritka alkalom: a versenyeken mindig maguknak készítik a frizurát, és persze a sminket is. Ránézésre mindketten 170 centiméter felett, és nagyjából negyven kiló környékén vannak – ez kell az rg-hez. És persze munka, munka és még munka. – Az edzőtáborokban sokszor aggódtam – beszél nyíltan a szakosztályelnök. – Volt sírás, és nem egyszer rá kellett mordulni a lányokra, hogy elég a nyavalygásból. Persze, megértem őket, óriási változáson mentek keresztül az elmúlt fél évben. Nagyon nehéz volt átállni arra, hogy az örömtornából kőkemény munka lett. Amiért korábban megdicsérték őket, ezúttal a minimum volt, vagy annál is kevesebb.
varay_mira
varay_mira
A lányok egyetértően bólintanak: Alexandra valamivel könnyebben, Míra talán életkora miatt kicsit nehezebben hajtotta igába a fejét. Karácsony táján dőlt el, indulhatnak a kontinensviadalon, ami Míra esetében kimondottan ritka. Az Eb-n az 1999-2001-es korosztály versenyezhet, de kevésszer fordul elő, hogy a legfiatalabbak ott vannak, és labdába rúgnak. Pontosabban, a sportág hagyományaihoz híven, dobják a szert. Januártól ezért a megszokottaktól eltérő, megterhelő felkészülés kezdődött, válogatott és egyesületi edzőtáborokkal, külföldi versenyszereplésekkel. Deutsch-Lazsányi hozzáteszi, a junior az első  utánpótlás-korosztály, amelyre reflektorfény irányul, ezt megelőzően a nemzetközi szövetség nem szervez sportszakmailag értékelhető viadalokat. Így aztán a fiataloknak a szereplést is szokniuk kellett. – Engem nagyon feldob, amikor közönség előtt versenyezhetek – mondja Míra. – A debreceni Világ Kupa volt ilyen szempontból a legjobb, mert ott ismertek, és nagy közönség is biztatott. Még aláírásokat is osztottam! Sokszor nehéz volt az edzéseken mindent úgy megcsinálni, ahogy Erika megálmodta, de a nehéz pillanatokban az vitt tovább, hogy a pozitív dolgokra koncentráltam. Elhatároztam a jó Európa-bajnoki szereplést, és bosszantott volna, ha nem sikerül. Másrészt, szeretem, ha szurkolnak nekem, élvezni akartam a versenyzést.
varay_mira05
varay_mira05
Edzőjük szerint ez a jó értelemben vett színpadiasság, szereplésvágy az egyik legfontosabb tulajdonság, amely azt mutatja: élsportolóvá válthatnak. A másik a higgadtság. – Itthon, Magyar Kupa-verseny előtt sokkal jobban izgultam, Bakuban viszont teljesen nyugodt voltam – csatlakozik Alexandra. – Otthon éreztem magam, nagyon feldobott a hangulat. Amikor kisétálok a szőnyegre, már nem számít semmi, mindenki engem néz, ezért megéri szenvedni a felkészülés alatt. Még ha kemény időszakon is vagyok túl, jó volt, mert időben rájöttem, ez csak így megy. Sikereikkel talán nemcsak maguknak, a sportágban élőknek is hitet adnak. Az rg-társadalom egyre nehezebben viseli, hogy 2000 óta nincs olimpiai kvóta. A juniorok eredménye azonban bíztató lehet. Korosztályos Európa-bajnokságot 2006 óta tartanak: Deutsch-Lazsányi elmondása szerint akkoriban szerenként nagyjából húszan indultak, amiből tíz volt nézhető, ma háromszor ennyien neveznek, és öldöklő a harc a döntős szereplésért. A sportág hazai edzéslehetőségei jócskán elmaradnak a minimálisan szükségestől. Az edző szerint, ha ennek ellenére sikerült eredményeket elérni, akkor a Városmajorban júliustól induló, megfelelő körülményeket megteremtő MTK rg-központban, a Brüll Alfréd Akadémia programjával karöltve lehet merészeket álmodni, mert minden adott lesz. Gondoljunk csak arra, Vass Dóra így is évek óta a világelitbe tartozik. Az elmúlt féléves munkájukkal „mestervizsgát” abszolváló versenyzők már most megvannak az előrelépésahez. Deutsch-Lazsányi szerint a korosztályos sikerek ötven százalékban a szülőkön múlik. Márpedig Míra és Alexandra mögött segítő, támogató családi háttér áll. És a lányok is elszántak: hiába kell állandóan az étkezésre figyelni, és nemet mondani az alakot veszélyeztető finomságokra, a csillogás, a smink, a szereplés semmihez sem hasonlítható hangulata elragadta őket. Az elmúlt évek kemény munkáját várhatóan még jónéhány követi, mert abban nagy az egyetértés: ezt akarják csinálni. Felnőttek az rg-hez.