UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2014-06-23 18:33

Legendák segítenek

Könnyen lehet, hogy a magyar lesz az egyik legnépesebb csapat a nandzsingi ifjúsági olimpián. A résztvevőket a sportágak hazai legendái látják el tanácsokkal az elkövetkező ötven napban.

UP-info Jelen állás szerint 53 magyar sportoló, köztük 45 egyéni induló vehet részt az augusztus közepén kezdődő nandzsingi ifjúsági olimpián – számolt be az MTI.

Nagy Zsigmond csapatvezető, a MOB nemzetközi igazgatója a nemzetközi olimpiai nap alkalmából tartott rendezvényt követő sajtótájékoztatón közölte: a magyar lehet az egyik legnépesebb csapat Kínában.

Az igazgató hozzátette: Magyarország első ízben vehet részt labdajátékban is a fiatal sportolók legnagyobb nemzetközi megméretésén, miután a fiú és a leány 3x3-as kosárlabda-csapatnak is sikerült kiharcolnia az indulást. Nagy Zsigmond felhívta a figyelmet arra, hogy a Nandzsingba utazók között több olyan versenyző is van, aki jelenleg vezeti korosztálya világranglistáját. Példaként Bácskay Zsófiát és Halász Bencét említette, előbbi kalapácsvetésben, utóbbi kalapács- és diszkoszvetésben is első a rangsorban. Szintén az éremesélyesek között említette még Szilágyi Liliána és Horváth Dávid úszót, valamint a sportlövő Péni Istvánt. A sportvezető szerint az a cél, hogy a magyar csapat az országok rangsorában a legjobb tízbe kerüljön. Elmondta: az 53 fős versenyzői létszám két fővel még emelkedhet, így összességében a négy évvel ezelőtti szereplést túl lehet szárnyalni, amikor Magyarország hét arany-, négy ezüst- és hat bronzéremmel a nyolcadik legeredményesebb ország lett Szingapúrban. A nadzsingi ifjúsági játékokat augusztus 16. és 28. között rendezik, az eseményen 204 ország részvételére lehet számítani. A Testnevelési Főiskola szoborkertjében a nemzetközi olimpiai nap alkalmából tartott rendezvényen bejelentették, hogy a MOB elindította mentorprogramját, amelynek keretében a nandzsingi reménységek felkészülését a sportág korábbi olimpiai bajnokai, illetve sikeres versenyzői segítik tanácsaikkal a rajtig hátra lévő ötven napban. A rúdugró Kiss Réka mentora Zsivoczky Attila, a vívó Záhonyi Petráé Mincza Ildikó, a sportlövő Péni Istváné Hammerl László, az öttusázó Regős Gergelyé Fábián László, míg az úszó Szilágyi Liliánáé a legutóbbi ifjúsági olimpia kétszeres aranyérmese, Kapás Boglárka lett. Borkai Zsolt MOB-elnök beszédében emlékeztetett arra, hogy a magyar sportnak volt, van és lesz jövője. Hozzáfűzte, reméli, hogy néhány hét múlva ismét büszkék lehetünk azokra a magyar fiatalokra, akik eljutnak az ifjúsági olimpira.