UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-08-11 14:56

Tizenhétre lapot?

Szépen menetel eddig az U17-es válogatott, ám a szeptemberi, Svájc elleni találkozója mutathatja meg igazán, hol a csapat helye az európai mezőnyben. Ezúttal a Telki-kupát nyerte meg a gárda, ráadásul, hogy Tajti Mátyás nem lépett pályára. Belvon Attila szövetségi edző reméli, a Barcelona az októberi Eb-selejtezőre már elengedi a futballistát.

Nagy-Pál Tamás Sorozatban harmincharmadik alkalommal rendezték meg a Telki-kupát, melyen az őszi Eb-selejtezőkre készülő U17-es válogatott Írországot, Szerbiát és Máltát is legyőzte, és kapott gól nélkül végzett az élen. Belvon Attila szövetségi edzővel beszélgettünk a formálódó korosztályos gárdáról. „A csapat eredményességben teljesítette a kitűzött vélt, de a legörömtelibb az, hogy a taktikai elgondolásokat is megvalósították a játékosok – kezdte az elégedett szakember. - Mindig boldog az edző, ha azt látja: úgy nyer csapata mérkőzést, hogy meg is csinálja azt, amit elvár” – mondta a tréner.
U17 magyar-málta
U17 magyar-málta
A torna előtt Belvon arra hívta fel a figyelmet, szeretné, ha a fiúk megtartanák azt a játékos stílusukat (erről ITT), melyet a korábbi mérkőzéseken mutattak. „Az írek elleni meccs kivételével továbbra is e felfogás jellemezte a csapatot: az ellenfél térfelén szereztünk rendre labdát, folyamatosan előre védekeztünk és domináltunk. Ez Málta ellen csúcsosodott ki, hiszen ott valóban az elsőtől az utolsó percig nyomást gyakoroltunk, folyamatosan hibára késztettük az ellenfelet, amivel a saját játékunkat könnyítettük meg. Emellett szép egyéni megoldások is akadtak.” Az európai futballkultúrákat ismerve érdekes volt, hogy Szerbia ellen is végig fölényben játszottak a fiúk, 1-0-ás sikerük ráadásul csalóka, mert akár nagyobb különbség is kialakulhatott volna. „Az U19-es Eb-ből kiindulva engem is meglepett, hogy nem azt a modern, szervezett játékot mutatták a szerbek, mint azon a tornán. De biztos vagyok benne, hogy sokat fejlődnek még. Nem tudom, hogy milyen szándékkal érkezhettek erre a tornára. Az biztos, hogy hiába voltak jó felépítésűek, csak akkor tudtak helyzetet teremteni, ha mi kihagytunk egy-egy pillanatra. Ennek is nagyon örültem.” Nem úgy az írek, akik ellen szintén egygólos győzelmet sikerült aratni, de döntetlen is lehetett volna a vége. „Nagyon gyorsak voltak, olyasfajta dinamika jellemezte a játékukat, amit a másik két csapatban nem éreztünk. Ez volt így a legfontosabb mérkőzésünk, mert nyomást gyakoroltak ránk és ugyanez várhat minket az Eb-selejtezőkön is. Az a tapasztalatom, hogy a gyorsaság és a fegyelmezett játék jellemzi Európa ifi futballját. Ezt a ritmust kell nekünk is felvennünk. Nekünk képzettebb futballistáink vannak az íreknél, de azzal a megalkuvást nem tűrő alázatos futballjukkal, amit mutattak, még nagyon sokra vihetik.” Barátságos meccseken tehát eddig nagyon jól megy, de vajon beleeshet-e a gárda ugyanabba, mint az U19-esek, akik a remek felkészülés után két csúnya pofonba is beleszaladtak a hazai Európa-bajnokságon? „Kíváncsi vagyok rá én is. Továbbra is erősíteni fogjuk a gyerekekben azt az alázatot, amivel most viseltetnek a labdarúgás iránt. Az egyesületekben folyó munka nagyban meghatározza, hogyan szerepel egy-egy válogatott, mi csak tíz-tizenöt százalékot tudunk hozzárakni. De bízom benne, hogy a műhelyekben továbbra is ugyanilyen gondossággal foglalkoznak a gyerekekkel. Sok emberrel ellentétben én látom fejlődést az ottani munkában. Persze, vannak hiányosságok, de szerintem első sorban hattól tizenkét éves korig, hiszen az akadémiákon már rendesen figyelnek rájuk. Ehhez mi is megpróbáljuk a maximumot hozzátenni és remélem, eredményesek leszünk.”
U17 magyar-szerb
U17 magyar-szerb
Az 1998-as korosztály arca egyébként az a Tajti Mátyás, aki nem lehetett ott a tornán, mert a napokban csatlakozott a Barcelona utánpótlásrészlegéhez. „Matyi az előző időszakban meghatározó játékosa volt ennek a csapatnak. Remek csapatember, jó egyéni képességekkel megáldva. Bízom benne, hogy a rendelkezésünkre állhat, mert azért az a tapasztalat, hogy a külföldi együttesek nem minden esetben engedik el játékosaikat. Kíváncsi leszek, milyen új szellemiséget hoz hozzánk Barcelonából. Óriási megtiszteltetés számára, hogy ott játszhat és ezt a lehetőséget meg kell becsülnie. De úgy gondolom, elég intelligens ahhoz, hogy ezt ő is felmérje és éljen a bizalommal.” A keret legközelebb szeptember közepén találkozik, amikor is utolsó mérkőzéseit vívja az alakulat az Eb-selejtező előtt.„Svájc ellen játszunk, melynek az utánpótlását talán senkinek sem kell bemutatni. Mérföldkő lesz számunkra, hiszen rálátást kapunk arra, valójában milyen játékerőt képviselünk. Szép eredményeket értünk el eddig, de ez lehet az igazán mérvadó.” És persze az októberi selejtező, ahol Horvátország, Izrael és Kazahsztán mellett kell megszerezni az Eb elitkörbe jutást érő két hely valamelyikét.