UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-08-28 13:28

A „legértékesebb” ezüstérmes

Kicsit talán magukat is meglepték az Eb-ezüstéremmel a fiú ifjúsági kézilabda-válogatott tagjai. Juhász Ádám a torna legértékesebb játékosa lett, ám nem száll el az elismeréstől: inkább erőt merít belőle a szürke hétköznapokhoz.

reb Már májusban, amikor a sikeres klubszezon után beszélgettünk a Tatabánya kézilabdázójával, Juhász Ádámmal, jelezte: a lengyelországi ifjúsági Európa-bajnokságon az elsőtől a nyolcadik helyig bármelyikre befuthatnak. A felkészülési mérkőzéseken is látszott, van perspektíva a társaságban. Ennek ellenére a fiatalok alaposan felrázták a honi kézilabdaéletet azzal, hogy ezüstérmet szereztek a kontinensviadalon.
EURO 18 RUMUNIA - WEGRY
EURO 18 RUMUNIA - WEGRY
– Előzetesen úgy számoltunk, reális a csoportból való továbbjutás – idézi fel a fiatal irányító a tornával kapcsolatos elvárásait. – Tudtuk, ez a horvát generáció nem annyira erős, mint például a felnőttek. Azt vártuk, a franciák, és a középdöntőben a németek ellen dőlhet el, jó vagy kiváló lesz-e a szereplésünk. Szerintem kiváló lett. Ahogyan visszaidézi, az elődöntőig már nem gondolkodtak előre: igyekeztek mindig az adott feladatra koncentrálni, és lépésről lépésre haladni. Maradéktalanul sikerült: hat összecsapáson hibátlanok maradtak, úgy, hogy a fináléig vezető úton a legszorosabb mérkőzést – a döntőbe jutásért – hat góllal nyerték meg Dánia ellen. A legfontosabb találkozón is javarészt vezettek, azonban a végére, a korábban már legyőzött Franciaország ellen elfogyott a lendület. – Az ellenfél egyik legnagyobb fegyvere a nyitott védekezés volt, amelynek a sokmozgásos játék lehet az ellenszere, csakhogy ehhez a hetedik meccsen már nem volt elég erőnk. A védekezésünk sem állt össze, vagy csak rövid időre, de még ha ez meg is történt, a franciák akkor is rést találtak a falon. Keveset tudtak cserélni: az egyetlen balkezes jobbátlövő, Bartók Donát pótlására csak jobbkezes jöhetett a pályára, az pedig nem az igazi megoldás.
kupaval
kupaval
Persze a lefújást követően szomorúság lett úrrá rajtuk, az edzők és a helyszínen lévő szövetségi elöljárók azonnal biztatták őket: az ezüstérem is óriási eredmény. Kíváncsiak voltunk, a Tatabánya tehetséges irányítója mit tart a sikeres Eb-szereplés kulcsának. Nos, elsősorban a remek védekezést és a kiváló kapusteljesítményt emeli ki: míg ők sokszor könnyű gólokat szereztek, az ellenfél vért izzadt mindegyik találatért. És persze – akárcsak Gyurka János szövetségi edző – a csapategységet dicséri. Nem véletlen, hogy a szinte hibátlan Eb-szereplés nyomán, az egyetlen vereség dacára is  már őszinte mosollyal vették át a kupát a srácok a díjátadón. Ráadásul Juhászt választották a torna legértékesebb játékosának (MVP-jének) is. – Talán jobban megismerték a nevemet Európában, de azért az lesz az igazi, amikor felnőttként kapok ilyen elismerést. Persze sokat számít, erőt ad a mindennapi munkához. Elég arra gondolnom, hogy amikor július elején megkezdtük az alapozást, a balatonboglári strandon futottunk, miközben a legtöbb ember napozott, pihent. Az ezüstérmem és az egyéni elismerésem éppen abban segít, hogy legyen mentális erőm ezekhez a feladatokhoz.

Megadták a módját A fiatal irányító azért is szép emlékekkel gondol vissza a kontinensviadalra, mert a szervezők kitettek magukért. Éppen ezért nem is tud egyetlen momentumot kiemelni. „Minden olyan volt, ahogyan, mondjuk, gyerekként a televízióban láttam: a himnusz, ahogyan szólítottak minket, a körítés. És persze, nagyon köszönjük a szurkolóknak, hogy eljöttek. Sokat számított a biztatásuk, amikor a csoportmeccseken a nagy, szinte üres csarnokban zúgott a >Hajrá magyarok!<”.