UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-08-28 10:41

Vasi acélos

Sikeresen szerepelt Horvátországban a szombathelyi U19-es gárda, hiszen veretlenül a második helyen végzett a zágrábi felkészülési tornán. Még a tehetségeket ontó Dinamo Zagreb csapata sem bírt a vasiakkal, nem utolsósorban a torna legjobb kapusának, Molnár Dánielnek köszönhetően.

Nagy-Pál Tamás Zágrábban járt nemzetközi felkészülési tornán az Illés Akadémia U19-es csapata. A legjobb horvát műhelyeket felvonultató viadalon a szombathelyi alakulat veretlenül végzett a második helyen, négy mérkőzéséből hármon gólt sem kapott. Az akadémia nemrég kinevezett szakmai igazgatója, Pacsi Bálint számolt be honlapunknak a csapat meneteléséről.
Pacsi Bálint1
Pacsi Bálint1
„Az NK Intert 3-1-re vertük az első fordulóban, majd az NK Zagreb ellen gól nélküli döntetlent játszottunk, így a négy közé jutottunk – kezdte a szakember. – Az NK Dragovoljac együttese elleni elődöntőben sem zörögtek a hálók, tizenegyesekkel mentünk tovább. A fináléban a Dinamo Zagreb várt ránk, újabb egál után a szétlövés ezúttal már nem nekünk kedvezett, így meg kellett elégednünk a második hellyel egy olyan tornán, amelyen ott volt még a Hajduk Split vagy a Lokomotiv Zagreb csapata is, vagyis tényleg a horvát utánpótlás krémjét előztük meg.” Ami valóban nem lebecsülendő fegyvertény, hiszen a horvátok felnőtt válogatott rendszeresen Eb-, illetve vb-résztvevő, a déli szomszéd klubcsapatai ellen a magyar alakulatok minimális eséllyel lépnek pályára, arról nem is beszélve, hogy rendszeresen európai topcsapatoknak értékesítik fiatal tehetségeiket. „Emiatt is nagyon büszke vagyok. Nemcsak a fiúkra, hanem Kuttor Attilára és Márkus Gáborra, a két edzőre is, akik remek munkát végeztek a csapattal. Ráadásul az U19-es korosztályban már nagyon fontos az eredmény is. Ezek a fiúk már felnőttek. Legjobb játékosunk, Jancsó András például nem volt ott a tornán azon egyszerű oknál fogva, hogy kezdőként kapott szerepet a Haladás NB I-es bajnokiján. Szombathelyen nem várunk huszonegy-huszonkét éves korig, hogy bedobjuk őket a mélyvízbe, tizennyolc-tizenkilenc évesen már teljesíteni kell.” A Dinamo Zagreb elleni döntetlen különösen értékes, hiszen kétségkívül a kontinens egyik legnívósabb műhelyéről van szó. „Ellenük játszottuk a legkeményebb meccset. Keretük gyakorlatilag egyenlő a horvát korosztályos válogatottéval, mert úgy működnek, hogy az ország szinte összes tehetségét begyűjtik. Bármilyen tornán szerepelnek, rendre döntőt játszanak, ahogyan tették azt tavaly is a győri Audi-kupán a Barcelona ellen, vagy az U15-ös klubvilágbajnokságon, amelyet meg is nyertek.” Pacsi elmondta, ellenfeleik csupán fizikailag tetszettek erősebbeknek a magyar srácoknál, játékban semmivel nem jártak előrébb. Kár, hogy felnőttkorban már teljesen más képet látunk.  „Nem tudom, mi lehet ennek az oka.Keresem a magyarázatot, hiszen az a célunk, hogy ez ne így legyen a jövőben.”
Molnár Dániel
Molnár Dániel
A magyar csapatban egyébként sérülések miatt több 1997-es születésű fiatal is helyet kapott, akik az igazgató szerint nagyon szépen helytálltak. Emellett, az Illés Akadémia adta a torna legjobb kapusát Molnár Dániel személyében. „Ő a szombathelyi kiváló kapusiskola következő nagy alakja lehet. Nemcsak a képességei, hanem a szorgalma is alkalmassá teszi erre. Több bravúrt is bemutatott a tornán, amire szükség is volt, hiszen kiegyenlített meccseket játszottunk. Azt, hogy mikor jöhet el számára az idő a felnőttcsapatban, nem tudom, erről Artner Tamást tréner dönt majd.” Pacsi ugyanakkor hozzátette: ha a fejlődés töretlen marad, akkor a mostani sikert elérő fiúk többed magukkal két-három éven belül a Haladás meghatározó játékosai lehetnek. Addig is az augusztus utolsó hetében kezdődő U21-es bajnokságban pallérozódhatnak. „Eredményben nincs kitűzött célunk a szezonra. Arra törekszünk, hogy minél több futballistánk az első keret tagja lehessen.”