UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2014-08-31 16:53

Gvangdzsuból Füredre

A nemzetközi úszószövetség (FINA) küldötteként – ENSZ-programsorozat keretében – az úszásoktatás előkészítéséről is tartott előadást Bán Sándor Dél-Koreában. Tizennyolc ország fiatal sportvezetője leste a szavait.

reb Gvangdzsu jövőre az Universiadének, 2019-ben pedig az úszó-világbajnokságnak ad otthon. Nem véletlen, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a Right to Play elnevezésű egyhetes programjának is a dél-koreai metropoliszt választotta helyszínéül.
ban_sandor_vasarhelyihirek.hu
ban_sandor_vasarhelyihirek.hu
A több sportágban szervezett előadásokon 18 – jellemzően ázsiai – ország fiatal sportvezetői vettek részt. A FINA küldötteként (a hazai szövetség javaslatára) úszásban Bán Sándor, a dél-alföldi régi vezetője tartott elméleti és gyakorlati foglalkozást a résztvevőknek. Előadása három fő témát ölelt fel: az úszásoktatás előkészítése vízhez szoktató játékokkal, apró versenyekkel, a rávezető és technikajavító gyakorlatok jelentősége, továbbá az úszás és rehabilitáció kapcsolata. – Olyan is volt a hallgatóságban, aki úszni sem tudott, így ő aztán szó szerint a mély vízbe került. Elsősorban mentalitást igyekeztem átadni a résztvevőknek, amely segíthet abban, hogy hazatérve milyen irányba érdemes továbblépni. Bán kedden ért haza Dél-Koreából, s egyből vissza is zökkent a mindennapi munkába: két tanítványa, Kiss Attila és Miksi Richárd is a pénteken kezdődő balatonfüredi nyíltvízi junior-világbajnokságra készül. A miskolci Kiss édesapja két éve kereste meg a neves hódmezővásárhelyi edzőt, azóta dolgoznak együtt. A 18 éves úszó minden hónapban három hetet otthon, egyet pedig az alföldi városban edz. – Nehéz megjósolni, mire lehetnek képesek. Reális, hogy a mezőny elején végezzenek, de előfordulhat, hogy az első tíz hely valamelyikén, vagy éppen húsz és harminc között végeznek. A szövetség vezetése titkon éremben reménykedik, mi pedig azon leszünk, hogy sikerüljön. A második nyíltvízi junior-világbajnokság szeptember 5-7-én zajlik, Balatonfüreden. Két korosztály verseng, a 17-18 éves juniorok, valamint a 14-16 éves ifjúságiak. Előbbiek 7,5 kilométeres távon (a fiúk pénteken 10-től, a lányok szombaton 10-től). A fiatalabbak 5 kilométeren (a lányok pénteken 12.30-tól, a fiúk szombaton 12.30-tól). Vasárnap egyaránt 3 kilométeren rendezik meg a csapatversenyeket (10 órától a junioroknak, 12 órától az ifjúságiaknak). A magyar csapat: juniorok: Kiss Attila (18 éves), Orosz Ádám (18), Kiss Nikoletta (17), Sibalin Flóra (17) Ifjúságiak: Drigán Zoltán (16), Miksi Richárd (16), Ollé Mónika (15), Sztankovics Dóra (15)