UtánpótlásSport
2024. május 21.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2014-09-02 18:34

Akadémia Nyíregyházán

Akadémiai képzés indult Nyíregyházán az NB I-ben szereplő, ötszörös bajnok és hatszoros kupagyőztes női röplabdacsapat játékos-utánpótlásának biztosítására.

MTI/UP Kósa Árpád, az utánpótlás-nevelést gondozó Nyírsuli Kft. ügyvezetője a szabolcsi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta: az akadémiát a hazai szövetség, a nyíregyházi önkormányzat és a helyi Vasvári Pál Gimnázium összefogásával hozták létre.
nyiregyhaz_racsko-tibor_szon
nyiregyhaz_racsko-tibor_szon
A szövetség négy klubot támogat kiemelten az országban, köztük a nyíregyházit, a „Zászlóshajó"-program keretében. Évi ötmillió forintot ad a nyírségi klubnak, amelyből ezentúl két és félmillió forintot utánpótlás-nevelésre fordítanak. Az összeg bizonyos részéből az akadémiának otthont adó Vasvári gimnázium sporteszközparkját fejlesztik az idén, míg a jövő évre infrastrukturális beruházásokat is terveznek. Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester a sajtótájékoztatón kiemelte: az önkormányzat 2011-ben fogadta el a város sportkoncepcióját, amelynek révén az idén a Nyírsuli utánpótlás-nevelését 14 különböző jogcímen mintegy 140 millió forinttal támogatják. Hozzátette, hogy a most létrehozott röplabda-akadémia már a negyedik utánpótlás-nevelő intézmény a településen, hiszen labdarúgásban, kosár- és kézilabdában már korábban létrehoztak sportszakmai központot. Azt is megemlítette, hogy kétmilliárd forintért a helyhatóság most korszerűsíti a nyíregyházi sportcsarnokot, amely reményeik szerint hosszú távon otthona lesz az NB I-ben szereplő helyi kézi-, kosár- és röplabda-csapatoknak. Balázs István, a Nyíregyházi Röplabda Akadémia vezetője közölte: a helyi általános iskolákból érkezett tizenkét tehetséges fiatal napi két (délelőtti és délutáni) edzésen vesz részt. Az akadémia csapata indul az országos serdülőbajnokságban, illetve a Nyíregyházi Főiskolával történt megállapodás alapján a legjobbak szerepelhetnek az felsőfokú oktatási intézmény NB II-ben szereplő együttesében is. Balázs István 62 éves, nyugdíjas testnevelő tanár edzőként majdnem hatszáz NB I-es mérkőzésen ült a kispadon, így a nyíregyházi férficsapattal több bajnoki érmet és kupagyőzelmet szerzett, míg a női, illetve a debreceni női együttessel ötödik helyezést ért el . Ő azt hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a mostani „akadémisták" közül többen két-három éven belül már a helyi felnőttcsapat keretébe kerülnének, és rendszeresen játszanának is. Hozzáfűzte, hogy a felnőttcsapatban jelenleg tizenegy nyíregyházi játszik, s az együttest brazil és kubai játékossal erősítik meg, a bajnokság 1-4. helyezésének elérésére. Az akadémia minden évben indít évfolyamot, s a tehetségek kiszemelését a jövőben az egész megyére szeretnék kiterjeszteni.