UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2014-09-04 08:58

Balatonfüred vb-rajtra kész

Balatonfüred készen áll: pénteken kezdődik a második junior nyíltvízi úszó-világbajnokság. A tó vize a hét elején lehűlt, ám várhatóan ideális körülmények fogadják a 29 résztvevő ország delegációját.

reb Normál esetben szeptember első hétvégéjén a Jövő Bajnokai-program aktuális felmérője tartaná lázban a hazai úszókat, ehelyett azonban a teljes sportág Balatonfüredre figyel. Az izraeli háborús helyzet miatt ugyanis – Eilat helyett – beugróként a Balaton parti város örökölte meg a második junior nyíltvízi úszó-világbajnokság rendezési jogot.
uszok_szaka
uszok_szaka
Ez azonban, sikeres Európa Kupa-futamokkal és két Magyar Úszás Napjával a háta mögött, is komoly kihívás az összeszokott szervezőgárdának. A vb-t eredetileg egy héttel korábban tartották volna, ám a nemzetközi szövetség elfogadta a mieink kérését, így szeptember elején rajtolnak a fiatalok. Csakhogy így is mindössze negyven nap állt rendelkezésre, hogy tető alá hozzák a vb-t. Két éve Debrecennek legalább három hónapja volt ugyanerre a felnőtt Európa-bajnokság kapcsán… Azonban a Gyárfás Tamás szövetségi elnök vezette szervezőbizottság nem ismeri a „nem” szót: a 2021-es budapesti vb főpróbájának tartott, sőt azzal egyenértékűen kezelt versenyen mindent megtesznek, hogy elkápráztassák a világot. Persze, az időjárásnak is lesz némi szerepe, hogy mennyire sikerül. A hét elején kemény hidegfront vonult át az országon, s hazánk legnagyobb tava is csúnyábbik arcát mutatta. Esett, fújt a szél, ennek megfelelően egészen 19 fokig hűlt a víz. Igaz, Gellért Gábor szövetségi kapitány amondó, ebben a szakágban sokkal nagyobb problémát jelentenek a hullámok, mint a megfelelőnél valamivel hűsebb víz. Mindenesetre a hazai pálya előnyét élvezve a délelőtti medencés edzések után a fiatalok délutánonként a Balatonban szokták a mostohább körülményeket.
magyar03
magyar03
Időközben javult az időjárás, így ideális vagy ahhoz közeli körülmények várhatók Balatonfüreden. Talán az időjárást is könnyebb előre jelezni, mint hogy milyen magyar eredményeket várhatunk a nyíltvízi vb-n. Öt héttel ezelőtt Kiss Nikoletta és a csapat is Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, így a kontinens juniormezőnyéről már van némi fogalmuk a szakembereknek. Azonban a többi földrész versenyzőiről junior Világ Kupák híján csekély ismeretekkel rendelkeznek. Az ifjúsági korosztálynak pedig ez az egyetlen versenye, így az ottani indulók afféle sötét lovak. A vb-re 29 ország nevezett, ezért az első junior nyíltvízi vb-hez képest nagy, 45-49-fős mezőny is összejöhet. Az uruguayiak már majdnem egy hete megérkeztek, de a tengerentúli delegációk többsége is befutott hétfőn-kedden. Az eddigi tapasztalatok kedvezők: az amerikai csapatvezetők például vidoran jegyezték meg, a „kölykök” még élvezik is, hogy a kedden megnyílt versenypályán vadkacsákkal is versenyezniük kellett. A magyar csapat Ifjúságiak: Drigán Zoltán (16), Miksi Richárd (16), Ollé Mónika (15), Sztankovics Dóra (15) Juniorok: Kiss Attila (18 éves), Orosz Ádám (18), Kiss Nikoletta (17), Sibalin Flóra (17) Junior nyíltvízi vb, program péntek: junior fiúk 7,5 km (10), ifjúsági leányok 5 km (12:30) szombat: junior leányok, 7,5 km (10), ifjúsági fiúk 5 km (12:30) vasárnap: csapatverseny: juniorok (10), ifjúságiak (12)