UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-09-19 12:53

Tizenhatoson kívül

Ahogyan a Ferencváros felnőtt kézilabdacsapatának tagjai a 16 éves Faluvégi Dorottyát, ő a példaképek társaságát és tempóját szokja az edzéseken. A tehetséges jobbszélső egyelőre ajándéknak vesz minden – a legjobbakkal együtt töltött – percet.

reb „Gyere csak, keresünk neked helyet az öltözőben” – biztatta Szucsánszki Zita a 16 éves Faluvégi Dorottyát. A fiatal kézilabdázó megilletődötten utasította volna vissza az ajánlatot, ám a Ferencváros csapatkapitánya nem tágított.
faluvegi_dorottya_fradi
faluvegi_dorottya_fradi
Ilyen és ehhez hasonló élmények sora érte Faluvégit az elmúlt hetekben, akinek tinikora ellenére ötéves szerződést ajánlott a klub. Az életvidám játékos először el sem akarta hinni: amikor Kökény Bea szakosztály-igazgató mosolyogva megölelte, és fülébe súgta a hírt, talán még komolyan sem vette. Aztán amikor Novák András, az utánpótlásrészleg vezetője is jelezte, hogy a szülőkkel együtt beszélgetniük kellene, madarat lehetett fogatni vele. „Erről még álmodni sem mertem soha – mondja Faluvégi. – Egyszerűen elképzelni sem lehetett, hogy ennyire fiatalon ilyen szerződést kínálnak. A felnőttekkel alapoztam, és mindenki biztatott, de még így sem számíthattam az óriási megtiszteltetésre. Igyekszem mindent megtenni, hogy jó legyek, és ajándéknak veszem, ha valamikor kapok néhány percet a felnőttek között.” Úgy tervezi, hogy elsősorban a juniorok meccsein szerepel majd, s jellemzően még ők is idősebbek nála. Noha kora alapján az ifjúságiak közé is irányíthatnák, hétvégente a junior NB I és a felnőtt NB I/B-s mérkőzéseken teszi a dolgát, és minden délután a felnőttekkel edz. Kissé még kettős érzés uralkodik benne: csillogó szemmel tekint a többiekre, például Szucsánszkira vagy poszttársára, Kovacsicz Mónikára, ugyanakkor a játéktéren félre kell tenni a tiszteletet, mert ott társak. faluvegi_dorottya„Az edző, Elek Gábor biztatott az elején: ne ijedjek meg attól, ha nem kezdenek velem azonnal barátkozni a többiek, csak tegyem a dolgom, a teljesítményt mindenki elismeri. Most úgy érzem, mind inkább elfogadnak, a muraui edzőtáborban a vicces beavatáson is átestem.” Ahogyan a csapat őt, ő a felnőttek tempóját szokja: a klasszisok nagyobb sebességgel végzik a feladatokat, kevesebb szünetet is tartanak a gyakorlatok között. Néha az edzésen még nem tudja, pontosan milyen feladatot is jelent az „tudjátok melyik” megjelölésű, de mindig akad egy segítőkész szempár, amelyik szinte szavak nélkül eligazítja. A pályán kívül pedig olyan valaki, aki olykor „csak hallgass meg” mondattal közeledik felé. Bátyja, Faluvégi Rudolf a Balatonfüred játékosa, nem mellesleg a juniorválogatott csapatkapitánya, így aztán egymás között rendszeresen téma a kézilabda. „Furcsa tőle hallani, amikor mond valamit a játékról, de kénytelen vagyok neki hinni. A legrosszabb az, hogy mindig igaza van” – teszi hozzá nevetve Dorottya. A legkisebb testvér, Fanni színészkedik, táncol, így a szülők választhatnak, a hét végén meccsre vagy előadásra mennek. Mindenesetre, ha a Csibe becenéven ismert jobbszélső így folytatja, nemsokára az FTC felnőttmeccsei is bekerülhetnek a Faluvégi család programjába. (Főoldali fotónk forrása: lendvaifoto.com)

„Bizonyos szempontból sokkal nehezebb helyzetben vannak utánpótláskorú játékosaink, mint korábban bármikor. A felnőttkeret nagyon erős, komoly célokkal, és ebből adódóan a fiatalok beépítése nehezebb szakmai feladat, még akkor is ha ugyanolyan fontos az utánpótlás, mint a piramis teteje. Éppen ezért örömteli a bejelentés, hogy Faluvégi Dorottya a közeljövő alapembere lehet. Rendkívül jó mentalitású, szorgalmas, okos lány. Jó példakép a hasonló korú és fiatalabb társai számára. Nagyon remélem, hogy többen követik őt, amire nagy esélyt látunk” – kommentálta az ötéves szerződést az FTC kézilabda-szakosztályának utánpótlás-igazgatója a fradi.hu-n.