UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2014-09-20 15:00

Bianka nem borul

Túl könnyűnek találta a kajakozást, ezért inkább a kenuba térdelt be Nagy Bianka. A tizennégy éves szegedi fiatal az elmúlt években a fiúkat is megelőzte. A nyári szegedi vb-n csak zsenge kora miatt nem indulhatott, jövőre viszont már a nemzetközi vizeken evezne.

reb Négy-öt évvel ezelőtt alig visszafogott somolygással követte a kajak-kenus társadalom a női kenu megjelenését. Szó se róla, az indulók jócskán szolgáltak munícióval: finoman fogalmazva sem ment zökkenőmentesen a rajtgépbeállás, ráadásul emlékezetes borulások „színesítették” a viadalokat. Azt nem állítanánk, hogy a szakág maradéktalanul kivívta elismertségét a sportágon belül, de fokozatosan lép ki a mostohatestvér-szerepből. Napjainkban a világversenyek többségén már nem kell lasszóval vadászni az indulókat a kilenc fős finálékhoz, újabban előfutamot is rendeznek a döntőbe jutásért. A technika, a stílus is tisztult, mind tetszetősebben húznak a lányok is.
nagy_bianka_mkksz
nagy_bianka_mkksz
A szakág fejlődését jól szemlélteti a szegedi Nagy Bianka pályafutása is. A most 14 éves fiatal négy évvel ezelőtt kezdett kenuzni. Ahogy visszaemlékszik, egy pillanatra sem jutott eszébe, hogy kajakba szálljon: a kihívást rejtő kenuhoz képest az túl egyszerűnek látszott. Edzője, Kása Péter hívja fel a figyelmet: Bianka tulajdonképpen az elsők egyike, aki gyerekfejjel egyből kenuba térdelt. A győriek 14-15 éves kajakosokat képeztek át, kitűnően: Lakatos Zsanett és Takács Kincső a korosztályos és a felnőtt világversenyeken hódít, s ügyes, fiatal társak követik őket. Szegeden azonban eltérő utat választottak, s az első fecske éppen Nagy. Az elmúlt években a vékony mezőny miatt legtöbbször a fiúk között indult. Ma már lehagynák őt, ám két éve még sokszor ő örülhetett a célban. - Előfordult olyan, hogy valamelyik sráccal mentem párost – gondol vissza a fiatal tehetség. – Láttam a többieken, hogy sunyiban kinevetnek minket. Bezzeg, amikor győztünk, és elhúztuk a szájukat, már nem voltak ilyen vidámak! Azt sem szeretem, amikor valaki lekicsinylően beszél a női kenuról, mintha valami könnyű hobbisportág lenne, miközben rengeteg kell edzeni. Hogy a befektetett munka meghozza gyümölcsét, legutóbb egy héttel ezelőtt a szlovákiai Pöstyénben rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén tapasztalhatta. Fiatal kora ellenére már harmadszor indult a viadalon, de még mindig nála idősebbekkel küzdött meg, s négy elsőséget gyűjtött. A sikerekhez még ilyen messze sem kellett volna utazni: a nyári szegedi korosztályos vb-re kvalifikálta magát, ám a nemzetközi szabályok értelmében 15 év alatti versenyző nem állhat rajthoz. A szövetség ennek ellenére is a csapat tagjává tette, így testközelből, de fájó szívvel nézhette a többieket. Jövőre azonban már semmi sem akadályozza, hogy akár vb-indulók között is megmutassa, mit tud. A hosszú távú cél az olimpiai szereplés, azonban ehhez előbb a szakágnak kellene a nyári olimpiai játékok programjára kerülni. – Az elmúlt években óriási fejlődés ment végbe a nemzetközi mezőnyben, és tavaly a hazaiban is – összegez Kása Péter. – Pusmognak arról, hogy akár már a 2020-as olimpián szerepelhetne a kétszáz méteres szám, ám ez egyelőre inkább csak kezdeményezés. Amennyiben valóra válna, a szakág teljesen levetkőzhetné magáról a kezdeti negatív megítélést. (Főoldali fotónk illusztráció, forrás: MTI)