UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2014-09-29 17:37

Bajban a magyar kard

A tőröző Dósa Dániel második lett a budapesti junior Világ Kupán, a kardozóknak viszont sem az egyéni, sem csapatverseny nem sikerült. Temesváron leány tőrben között a kadetkorú Kondricz Kata és Pásztor Flóra is remekelt. Nagybecskereken, a kadet párbajtőr európai körversenyen Nagy Kinga és Szőke Sára állhatott dobogóra.

PV Szombaton még úgy tűnt, átok ül a magyar szereplőkön a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Ahogy a múlt heti junior leány párbajtőr Világ Kupán, úgy a hét végi junior fiú kard VK-n is a nyolcaddöntő jelentette a végállomást. A tavalyi dobogós Bancsics Mátétól idén is jó szereplést várt a szakma, ő azonban nagy meglepetésre Kossuth Bálinttal együtt a hatvannégyben búcsúzott. A legmesszebb az első junior szezonját éppen Budapesten kezdő, nagykanizsai Dobó István jutott: a tizenhat között a későbbi ezüstérmes orosz Bucskovszkij állította meg. A budapesti Világ Kupát az amerikai felnőtt-válogatott Eli Dershwitz nyerte. A kardozóknak vasárnap csapatban sem ment: a Bancsics Máté, Kossuth Bálint, Péch Miklós, Dobó István összeállítású együttes a nyolcaddöntőben kikapott a britektől 45-42-re, majd a 9-16. helyért vívott asszóban a fehéroroszoktól szenvedett 45-41-re. Később Romániát 45-21-re megverte, így a 13. helyen végzett a tizenöt fős mezőnyben. A végső diadal az oroszoké lett Ukrajna és Olaszország előtt. – Törvényszerű, hogy a nagyon erős korosztályt – Szilágyi Áron, Iliász Nikolasz, Szatmári András – mindig gyengébb követi. Viszont jelenleg az utánpótlásunkban a fiú kard már olyan hullámvölgyben van, amely mélyebb szakmai elemzést igényel. A kritika semmiképp sem a versenyzőket illeti, ők ezen a Világ Kupán is megpróbálták kihozni magukból a legtöbbet. Ez most erre volt elég, bár a briteket azért meg kellett volna verni csapatban – mondta honlapunknak Szetey András, a szövetség kommunikációs igazgatója.
Dósa Dániel forrás: hunfencing.hu
Dósa Dániel forrás: hunfencing.hu
A becsületet végül a tőröző Dósa Dániel mentette meg, aki a döntőig meg sem állt, ahol aztán kikapott az olasz Tomasso Ciutitól 15-12-re. A Törekvés versenyzője a szövetség honlapján elmondta, harmadik VK-döntőjét vívta, de most érezte először, hogy nyernie kellett volna. Így nem felhőtlenül örül a második helynek. – Nehezen indult a viadal, a csoportban igencsak döcögött a szekér. Aztán voltak értékes győzelmeim a főtáblán, fordítottam hátrányból is. A döntőbeli ellenfelemmel eddig nem találkoztam, remélem, legközelebb más lesz az eredmény. A versenyre hazajött az Egyesült Államokban tanuló junior Eb-bronzérmes Németh András is, aki a harminckettő között esett ki. A szerepléséből azonban messzemenő következtetéseket az idény elején nem lehet levonni. A tizenhat éves Frűhauf Benjámintól viszont jó teljesítménynek számít, hogy a tizenhat közé kerülésért szoros asszóban kapott ki a fegyvernem egyik legjobbjától, az olasz Ingargiolától. Nemcsak Budapest rendezett a hét végén junior Világ  Kupát: a leány tőrözők Temesváron léptek pástra, s bár a mezőny nem volt teljes, az amerikaiakkal és az olaszokkal így is erős lett a konkurencia. A két kadetkorú versenyző, Kondricz Kata és Pásztor Flóra remekelt, előbbi a harmadik, utóbbi a hatodik helyen végzett. A nagybecskereki leány kadet párbajtőr európai körversenyen szintén jól szerepeltek a magyarok: Nagy Kinga csupán a döntőben kapott ki az olasz Bozzától, Szőke Sára harmadik, a serdülőkorú Gnám Tamara pedig nyolcadik lett.