UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-10-01 15:09

Mészöly ment, a játékosai sajnálják

Sokba került az U19-es Eb-n mutatott kilátástalan játék Mészöly Gézának: a szövetség menesztette az edzőt, így nem teljesülhetett az a vágya, hogy az U20-as vb-re elvezesse fiait. Akik egyébként kiállnak mellette. Utódja az edzőképzés igazgatója, Szalai László lett.

Nagy-Pál Tamás Kedd este robbant a hír, hogy a szövetség menesztette az U20-as válogatott edzőjét, Mészöly Gézát, valamint teljes stábját.
Mészöly Géza
Mészöly Géza
Megrökönyödtünk. De nem a híren, hanem, hogy az MLSZ sajtóosztályán valamiért azt gondolták, hogy a közvéleményt nem érdekelheti különösebben az ügy (pedig dehogynem!), ezért az „Elismerés a strandlabdarúgó-szakágnak” című közlemény utolsó két bekezdésébe dugták el az edző kirúgását, illetve az utód, Szalai László kinevezését. Lelkük rajta….

Varga Szabolcs (Heerenveen): „Az interneten olvastam a hírt, és őszintén meglepett. Úgy tért vissza minden játékos a klubjába az Eb után, hogy ősztől folytatjuk a közös munkát, hiszen a célunkat elértük, eljutottunk a vébére. Az első két meccs valóban nem úgy alakult, ahogy terveztük, de szerintem Izrael ellen javítottunk. Sajnálom, mert a stáb és a játékosok is becsületesen dolgoztak. Szerintem nem ezt érdemelte Géza bá. Viszont biztosan nem került rossz kezekben a csapat. Nekünk ezzel nem is szabad foglalkoznunk: bárki az edző, a maximumot kell nyújtanunk a hazánkért.”

Amikor megkerestük a szövetséget, hogy fejtsék ki bővebben az indokokat, azt a választ kaptuk, hogy minden megtalálható az írásban, nem kívánnak semmit hozzáfűzni. Ebben az áll, hogy „a júliusi, hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokságot két csalódást keltő eredménnyel kezdte, az Ausztriától és Portugáliától elszenvedett vereségekkel a csapat elbukta a továbbjutás lehetőségét, végül Izrael legyőzésével javított, és kivívta a korosztályos vb-n való részvételt.” Ehhez talán annyit fűznénk hozzá: nem is az volt a legnagyobb probléma, hogy két vereséggel kezdett a gárda, hiszen Ausztriától és Portugáliától is ki lehet kapni. A baj a "hogyannal" volt. Szomorú volt látni, hogy a felkészülés alatt sikert sikerre halmozó (győzelem a németek, az ukránok, a portugálok, az angol U23-asok vagy a franciák ellen), rendkívül egységesnek tűnő gárda hogyan esett szét mind fejben, mind játékban a tétmérkőzésekre.

Kalmár Zsolt (RB Leipzig): „Nagyon meglepődtem, amikor meghallottam a hírt. Egyáltalán nem számítottam Géza bá menesztésére, hiszen elértük az Eb-n kitűzött célunkat. Sokat köszönhetünk neki, mert rengeteget tett a csapatért. Tanultunk is tőle sok mindent, így sajnálom, hogy ez lett a vége. Az utódját nem ismerem személyesen, de tudok az eddigi munkásságáról. Biztos mindent bele fog adni, hogy átadja nekünk azt a filozófiát, amit gondol. Nincs más hátra: az ő vezetésével kell sikeresnek lennünk a világbajnokságon.”

És a búcsúzó edző ezt csak tetézte azzal, hogy a portugálok elleni 1-6-ot gyakorlatilag teljes mértékben játékosai nyakába varrta, ami talán (sőt, biztosan!) nem a legmegfelelőbb pedagógiai eszköz fiatalok esetében. Persze jól tudjuk a magyar edzői szakmáról, hogy ritkán szeretik elvállalni mindenki által ismert felelősségüket. Az Eb után nem véletlenül adtuk „A semmi szélén kapaszkodtunk meg” címet összegző írásunknak, hiszen bár Izrael ellen valóban sikerült kivívni az előzetesen kitűzött célt, azon a mérkőzésen is csapnivaló játékot mutattak a fiúk, a vereség sem lett volna meglepetés. Nem lehetett kérdés, hogy ez az edző felelőssége, hiszen jómagam is többször láttam előtte élőben játszani Tamás Krisztiánékat, és nem erre a produkcióra képesek. Mészöly menesztése tehát nem volt meglepetés, talán inkább csak az időzítés, hiszen már két és fél hónap eltelt a kontinenstorna óta.
Mervó Bence2
Mervó Bence2

Mervó Bence (Győri ETO): „Nagyon jó volt ezzel a stábbal együtt dolgozni. Rengeteget tanultunk. Két meccsen valóban nem jött ki a lépés, de mi szerettük volna, hogy Géza bá maradjon. Köszönjük neki, hogy ennyi munkát ránk áldozott, nagyon szép időszak volt. Profin működött minden. Azért is hálás vagyok neki, hogy a sok sérülés után megkaptam tőle a bizalmat. Meglepett a hír, mert azt hittem, hogy ennyi várakozás után már biztosan marad. Az Eb után sokan mondták, hogy mondjon le, és nem történt semmi. Furcsa, hogy ennyi idővel később menesztették. A srácokkal már beszélgettünk az új mesterről. Tudjuk, hogy a Honvéd utánpótlásában dolgozott és, hogy Matthäusnak volt a másodedzője. A Bobál-ikrek ismerik Kispestről, és jókat meséltek róla. Várjuk a folytatást, és reméljük, hogy továbbra is szépen menetelünk. A vébéig még sok mindent kell tanulnunk, de bízom Szalai mesterben.”

Játékosai is a késedelmes döntésen lepődtek meg leginkább. Akik már évek óta dolgoznak vele, természetesen mind érzelmi, mind szakmai okok miatt kiálltak mellette, de egyúttal üdvözölték is utódját, a szövetség központi edzőképzését igazgató Szalai Lászlót – mint ahogy azt keretes írásainkban olvashatják. Lothar Matthäus egykori segítőjének tapasztalata az utánpótlásban megkérdőjelezhetetlen, hiszen a Sándor Károly Akadémiát és a Magyar Futball Akadémiát is hosszú ideig irányította. Aki ismeri a munkásságát, remek pedagógusnak tartja, akinek a szakmai tudása is megkérdőjelezhetetlen. Ráadásul van még fél év az U20-as világbajnokságig, lesz ideje felkészíteni az új-zélandi megmérettetésre saját filozófiája szerint az együttest.

Farkas Zoltán (Győri ETO): „Sajnálom, hogy így történt, mert nagyon jó volt vele a kapcsolatom. Bármit meg tudtunk beszélni és ezzel szerintem így volt az egész csapat. Remélem, később még dolgozhatok Géza bával, hiszen nagyszerű edzőnek tartom.”

Üdvözölendő az a döntés is, hogy egyúttal az U21-es válogatott irányítását is megkapta feladatul, biztosítva ezzel a folytonosságot, hiszen jövő ősszel már ez a generáció alkotja a csapatot. A folytonosság szót még egyszer hangsúlyozzuk, hiszen erre is óriási szüksége lenne. Mert az utánpótlás-programokat évente újraíró, a szövetségi kapitányt egy tétmeccs után elzavaró vezetésnek ez a legnagyobb hiányossága. Reméljük, hogy most mindennek tényleg az ellenkezője történik. Egyébként ismét a fiúkon csattanthat az ostor. És persze a futballszerető embereken.