UtánpótlásSport
2024. május 9.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-10-02 18:14

Megtérül a bizalom

A húszéves Bíró Blanka egyre inkább belelendül. Vácon a felnőttcsapat első számú kapusaként foglalkoztatják. Úgy érzi, a legnagyobb kihívás az, hogy végig bírja fejben a mérkőzéseket. Már Németh András szövetségi kapitány is számít rá.

reb Az Érd bizony nem kegyelmezett a Ipress-Center Vácnak a szerdai női kézilabda NB I-es mérkőzésen: 26-16-ra nyert idegenben. Ahogy a korábbi találkozók, úgy ez is megmutatta, hogy Konkoly Csaba váci együttesének összeállt a védekezése, ám a támadásban olykor csikorogva működik a gépezet. A 20 éves kapuson, Bíró Blankán általában nem sok múlik: az első félidőben most is mindössze tíz gólt kapott. A nyáron még a juniorválogatottban vitézkedő hálóőr néhány hónapja meglepetten értesült róla, hogy a posztján első számú játékosként számítanak rá. Nem véletlenül: legyünk őszinték, nemcsak a top-, hanem a középcsapatokban sem megszokott, hogy ilyen ifjú kezekre bízzák az „elhárítást”.
biro_blanka_vacinkse
biro_blanka_vacinkse
– Amikor közölték velem a hírt, hirtelen nem is tudtam vele mit kezdeni  – feleli kérdésünkre a kiskora óta Vácon kézilabdázó Bíró. – Később, amikor átgondoltam, tudatosult bennem, mekkora lehetőséget kaptam. Ahogy a junior vb-n szerzett hetedik hely után indult az alapozás, egyre inkább kezdte megszokni, hogy építenek rá. Az egyik nagy változás például, hogy amikor hullámvölgybe kerül, nem cserélik le (vagy legalábbis csak jóval később), hanem még a kapuban túl kell lendülni a holtponton. Az is kihívást jelent, hogy mentálisan bírja a hatvan percet. Saját elmondása szerint az edzőmeccseken jellemzően húsz percig tudott igazán koncentrálni, ami mostanra 40-45-re hízott. A cél persze, hogy minél hamarabb teljessé váljon az óra. A kapus posztjából fakadóan összefogja a védekezést, ami tekintélyparancsoló s egyben tekintélyt igénylő feladat. Kíváncsiak voltunk, mennyire respektálják Bírót az idősebb társak: – A mérkőzéseken gyakran nagy a hangzavar, a kapuból biztosan nem mindig hallanak meg. Amikor viszont odalépek hozzájuk vagy az edzésen kiabálok, látszik, hogy elfogadják, amit mondok, és sokszor segítenek is. Az összhang megvan: a szezon kezdetén néha még elhallgatta az edző, Konkoly Csaba elöl, ha nem „érezte” valamelyik játékost. Mostanában azonban már szól, amikor gond van, a csapat pedig akár védekezésváltással segít be, hogy a megjelölt támadó ne jusson lövéshez. Úgy látja, leginkább abban kell javulnia, hogy jobban "olvassa" a lövéseket. A videózás persze sokat segít, hiszen mindenkinek vannak sajátosságai. Van hova előrelépni. De hogy ennyi lehetőséget kap, hozza magával a fejlődést. Nem véletlen, hogy a nyári, bécsi edzőtábor után Németh András, a válogatott szövetségi kapitánya ismét meghívta az október 8-án kezdődő, közös felkészülésre. A decemberi, magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokság felé közeledve egyre melegszik a pite, avagy a fiatal kapus eljátszott már a szereplés gondolatával? – Júniusban pozitív izgalommal vágtam neki: meg akarom mutatni, hogy képes vagyok jó teljesítményre. Nagy öröm, hogy sikerült meggyőznöm a kapitányt, és ismét meghívott. Óriási megtiszteltetés a válogatottban szerepelni, és igyekszem megtenni minden tőlem telhetőt. A rengeteg váci játéklehetőségnek köszönhetően jó állapotban vagyok, azonban igyekszem nem gondolni a kontinensviadalra, hiszen addig még sok víz lefolyik a Dunán…

A legfrissebb hírek szerint felfüggesztették Konkoly Csabát, "a távozás részleteinek nyilvánosságra hozataláról a felek a további tárgyalások után döntenek" – áll a klub  közleményében.

(Főoldali fotónk forrása: Lakatos Gábor, dtu.hu)