UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-10-03 14:32

Egy gól is lehet a világ

Tudja, hogy még nem váltotta meg a világot, de védő létére nagyon fontos gólt szerzett az NB I-ben. Lorentz Márton volt a Puskás Akadémia egyik nyerőembere. Reméli, hosszútávon is beverekedheti magát a kezdőcsapatba. Az U20-as vetélytársai nemigen játszanak az élvonalban.

Nagy-Pál Tamás Volt mit ünnepelnie Lorentz Mártonnak (címlapfotó: MTI) az NB I legutóbbi fordulójában. Nem elég, hogy a Puskás Akadémia kétgólos hátrányból aratott 3-2-es győzelmet a Dunaújváros vendégeként, a 19 éves védő szerezte a felcsútiak első gólját úgy, hogy először volt kezdő a szezonban. A jobblábas bekkel beszélgettünk.
SONY DSC
SONY DSC
– Gondolom, védőként Benczés Miklós elsősorban nem a gólszerzés miatt jelölt a kezdőcsapatba. – Nem, bár volt támadófeladatom. Ennek ellenére alig akartam elhinni, hogy gólt szereztem. Elég jó volt emiatt a héten a közérzetem, de most már megpróbálok a Győr elleni meccsre koncentrálni. Nem szabad, hogy a gól elvigye a gondolataimat, mert nem ez az elsődleges feladatom, hanem a védekezés, amiben voltak hibáim. – Például? – A második gól előtt, amikor volt csapatársam, Zsótér Donát megvert befelé. A szünet után viszont már jobb volt a teljesítményem. – Mik voltak a konkrét feladataid? – Védekezésben az volt az elvárás, hogy határozott legyek, ne hibázzak. Ezen kívül segítenem kellett a támadásokat, mert tudtuk, hogy a dunaújvárosiak nagy területeket hagynak a szélső védőknek. Próbáltam fellépni, amennyire csak lehetett. – És sikerült is gólt szerezned, ami ráadásul lavinát indított el. – Már a szünetben is azt mondta nekünk a mester, hogy jobban játszottunk az első félidőben, ennek ellenére kevesen hitték volna, hogy 0-2-ről fel tudunk állni. A második játékrészre a dunaújvárosiak visszaálltak, a gólom után pedig teljesen megtörtek. Nagyszerű érzés volt így nyerni! – Ünnepeltél a meccs után? – A családdal picit, de semmi komoly, nem volt rá időm. Talán majd most, hétvégén. – Régen is jellemző volt, hogy támadófeladatokkal is megbíztak az edzők? – Olyannyira, hogy sokszor játszottam feljebb is. Ez szerintem csak a javamra válhat. Aztán belső bekk lettem, úgyhogy ezt a jobb oldali posztot még szoknom kell. – De azért otthonosan érzed magad? – Szeretek ott játszani. Sok az egy-egy elleni szitu, amit nagyon élvezek. És szerintem erősségem a támadásokba való belépés, mert lendületes és gyors vagyok. – Egyéb erények? Emberfogás vagy inkább területvédekezés? – Előbbi, mert nem kell annyit agyalni, hanem csak menni az ellenféllel. Fizikailag is erős vagyok, amit ilyenkor tudok kihasználni. A helyezkedéssel még vannak gondjaim. – Bármi mással? – Sablonszövegnek tűnhet, de még mindenben van hová fejlődnöm. Ezen a meccsen például volt néhány beadásom a szélről, de csak kevés lett jó. És arra is figyelnem kéne, hogy ne tudjanak úgy megverni, mint Donát tette most. – És a csapatnak miben kéne még előrébb lépnie? – Szerintem kezdünk összeállni. Most először éreztem azt, hogy csapatként küzdöttünk. Jó játékosokból áll a keret, vannak rutinosak és fiatalok, akik többre hivatottak annál, mint hogy a kiesés elől meneküljenek. Ha tényleg kialakul az összeszokottság, akkor másképp lesz, akár a középmezőny eleje elérhető. Ehhez persze kis szerencse is kell.
Lorentz Márton1
Lorentz Márton1
– Nem te vagy az egyetlen fiatal, aki berobbant a csapatba, nemrég Sallai Rolanddal is emiatt beszélgettem. Ez is segíti a Puskást az előrelépésben? – Egyre inkább látszik, hogy lehet ránk számítani, nem csak az edzéseken vagy felkészülési meccseken. Ez erőt adhat a többi fiatalnak is, hogy látják: oda lehet kerülni. – A Győr ellen reménykedhettek az újabb sikerben, hiszen ellentétes formát mutattok. – Győzni akarunk! Az ETO valóban nem szerepel olyan jól, mint az elmúlt években. Ettől még nagyon nehéz meccs lesz, de meg lehet őket fogni. – Legutóbb Szélesi Zoltán sérülése miatt kaptál szerepet. Hogy érzed: bejátszottad magad a kezdőbe? – Reménykedem benne, hogy továbbra is lehetőséget kapok a bizonyításra, és előbb-utóbb alapember lehetek. A következő lépcsőfok pedig az lenne, hogy jó játékkal felfelé lógjak ki a csapatból. De ezért még sokat kell tennem. – És utána? – A szerződésem a Videotonhoz köt, de azzal még nem szeretnék foglalkozni, hogy mi lesz a szezon végén. – Közben, gondolom, fél szemmel az U20-as válogatott történéseit is figyeled, hiszen az U19-es Eb-ről csak az utolsó keretszűkítésen maradtál le. Szalai Lászlónál jó pont lehet, ha stabil NB I-es játékos leszel. – Ráadásul a védők közül most nagyon senki nem játszik az élvonalban, úgyhogy bizakodó vagyok. Nem esett jól, hogy nem kerültem be az Eb-csapatba, de ezzel mindenki így lett volna. Leginkább az bántott, hogy volt előtte két felkészülési meccs, ahol nem kaptam lehetőséget a bizonyításra. Nem értettem ennek az okát, ennek ellenére nem volt rossz a viszonyom Mészöly Gézával. Bízom benne, hogy Szalai László számít rám Új-Zélandon.