UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-10-07 12:12

A fejlődés rögös útján

A még fiatal és rutintalan érdi leány ifjúsági kézilabdacsapat több vereséget szenvedett, nagy különbséggel az NB I-ben. Az előlépés kulcsa a pszichológia, azaz, hogy a lányok feldolgozzák: a fejlődéshez a részsikerekből kell táplálkozni.

reb Hat mérkőzésből nulla pont, 106 lőtt, 227 kapott gól – a számsor jól mutatja, az Érd ifjúsági kézilabdacsapata többször is csúnyán beleszaladt a késbe a korosztályos NB I-ben. A játékosok fiatalsága és tapasztalatlansága miatt a vereségek valójában nem lepték meg az együttes edzőjét, Havril Károlyt, a mikéntjük annál inkább. Mivel a juniorcsapatot alkotó korosztály hiányos az egyesületben, ifjúságiak szerepelnek benne, és bár néhányan visszajátszanak, alapvetően a serdülőből frissen érkező 1998-as, sőt 1999-es születésű fiatalok lépnek pályára az ifjúságiak között. Ezért aztán várható volt, hogy nem szereznek pontot, a nagy gólkülönbségű zakókra viszont nem számítottak.
havril_karoly_handballerd
havril_karoly_handballerd
– A szezon kezdete teljes érzelmi csőd volt – avat be a részletekre Havril. – A játékosoknak nagyon nehéz feldolgozni a pofozógép szerepét, teljesen elveszítették az önbizalmukat. Tavaly, a serdülőbajnokságban sem kezdtünk jól, de utána utolértük magunkat, a minket legyőző csapatokat később elcsíptük. Az ifjúságiban nehezebb felvenni a ritmust: védekezésben még nem nyúlnak oda úgy, ahogy kellene, és kicsit még rácsodálkoznak, amikor határozott feltartóztatással találkoznak. A szakember szerint nagyjából fél év szükséges, hogy a csapat beilleszkedjen a magasabb osztályba. Nagyon önkritikusan beszél arról, hogy a játékosok hibái az ő hibái. Mindannyiuknak elsősorban lelkileg kell feldolgozni azt, hogy más szerepbe kényszerültek. Havril sokat töprengett, miként segíthet nekik. Pszichológiai írások sorát olvasta el, mert az egyértelmű: lelkileg kell rendbe jönni. Fizikailag teljesen természetes ugyanis, hogy a 15-16 éves fiatal még nem tudja felvenni a versenyt az idősebbel, vagy azokkal, akik már korábban megtapasztalták az ifjúsági NB I ritmusát. Például a magasabb lányok valódi fizikai fejlesztése, az életkori sajátosságokhoz alkalmazkodva, ebben az időszakban kezdődik.
erd_ifjusagi_csapat_handballerd
erd_ifjusagi_csapat_handballerd
A legfontosabb, hogy mindenki a pozitív történéseket emelje ki, az apró, akár egyéni sikerekbe kapaszkodjon. Részcélokat csapatként és egyénileg is megfogalmazhatnak, és amennyiben ezek teljesülnek, igenis, még a tíz-húszgólos vereség után is részben elégedetten lehet elhagyni a pályát. – A gyerek magától is érzi a negatívumot, sőt a sok gátlással, bizonytalansággal járó serdülőkorban még a pozitívumban is a rosszat látja. Az a dolgom, hogy a jól végrehajtott elemekre helyezzem a hangsúlyt. Kollégákhoz is fordultam tanácsért, azóta hat tízperces periódusra osztom a meccseket. Arra kérem a lányokat, ne elsősorban a végeredményt nézzék, hanem ezeknek az apró részsikereit. Élni kell azzal, amikor mondjuk az ellenfél már a saját kezdőcsapatához képest gyengébb, de velünk egyenlő képességű játékosait szerepelteti, akikkel partiban tudunk lenni. Bár a Fehérvártól 45-15-re kaptak ki, néhány nappal később az erős Vác már „csak” 28-17-re múlta felül őket. Közrejátszhatott persze, hogy jól ismerték az ellenfelet, miként az is, az időben előre haladva egyre inkább hozzászoknak a nagyobb kihíváshoz. Ráadásul a sikerélmény érdekében az NB II-es és a megyei juniorbajnokságban is indul a gárda. Természetesen nehéz megmondani, hogy a lányok képesek-e feldolgozni a fejlődéshez szükséges, most még negatív élményeket hozó periódust, vagy a sok vereség miatt túlságosan sérül az önbizalmuk. Az biztos: a fejlődés rögös útját járják.