UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-10-14 20:10

Fiatalpárti kapitány

Amíg Németh András kapitány lesz, addig is törekszik arra, hogy menedzselje a fiatalokat. Keretet még nyilván nem hirdet, de úgy látja, hogy a múlt heti felkészülésen lehetőséget kapott játékosok közülük Bíró Blankának van a legnagyobb esélye az Eb-szereplésre.

reb Újabb felkészülésen és mérkőzéseken van túl a decemberi magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságra készülő női kézilabda-válogatott. Németh András szövetségi kapitány keretében négy olyan játékos kapott helyet, aki nyáron még az junior-válogatottban szerepelt.
nemeth_andras_KA_mksz02
nemeth_andras_KA_mksz02
– Talán volt olyan, akinek a riválisa akár jobb formában van jelenleg, de szeretném segíteni a fiatalokat – enged bepillantást a filozófiájába a szakember. – Emellett a legfontosabb szempont az volt, hogy az A válogatottban is mindig legyen olyan játékos, aki a jövőt képviseli. Amíg én kapitány leszek, igyekszem menedzselni az ifjabbakat. Óriási löket nekik az, hogy elmondhatják magukról, a felnőtt válogatottban játszottak. Olyan plusz, amitől lélekben megerősödnek, és jobban bíznak a képességeikben. Tóth Gabriella (18), Mészáros Rea (20) és Bíró Blanka (20) már nem először kapott meghívót a válogatottba, míg Szekerczés Luca (20) első alkalommal ízlelhette meg, milyen a közös munka a legjobbakkal. Tóthról a kapitány még az egyik korábbi cikkünkben úgy nyilatkozott, bár cserfes lányként jellemezték neki, a korábbi összetartáson érződött rajta az elfogódottság. A múlt héten Németh úgy tapasztalta, már jobban feloldódott és bekapcsolódott. A kapitány szerint Tóth problémája az ő kellemes terhe, vagyis irányítóposzton rendkívül erős a válogatott. A fiatal játékosnak Görbicz Anitával és Szucsánszki Zitával kell felvennie a versenyt. Mindenesetre szakember szerint „Gabi” egyértelműen a sportág következő klasszis lehet középen. Szekerczés Lucára kedvezően hatott, hogy Siófokon jóval több lehetőséghez jut, mint a legutóbbi szezonban a Ferencvárosban. Ugyanakkor érezhető volt rajta némi visszafogottság: neki hosszabb folyamat lesz beépülni a válogatottba. Mészáros Reával nem maradéktalanul elégedett a kapitány: látja benne a fantáziát és kitart mellette, de nem mindig látta tőle azt, amit elvár.
biro_blanka_KA_mksz02
biro_blanka_KA_mksz02
A felsorolás végére hagytuk Bíró Blankát, aki a Provident-kupa első találkozóján, az osztrákok ellen még gólt is szerzett kapusként. A fiatal játékos élvezi a váci klub bizalmát, ahol a szezon kezdetétől első számú hálóőrként számítanak rá. Németh András ezzel kapcsolatban megjegyezte: a válogatott menedzselés önmagában nem is lenne elég, ezért jó, hogy azonos az egyesületi felfogás. „Egyértelmű: Pálinger Katival közösen megtaláltuk benne a jövő kapusreménységét.” Arról is megkérdeztük a kapitányt, vajon a négy játékos közül ki az, aki már a decemberi, magyar-horvát rendezésű kontinensviadalon is lehetőséghez juthat. „Ennyivel hamarabb persze nem akarok keretet hirdetni, de azt elmondhatom, Bíró Blankának van a legnagyobb esélye arra, hogy akár már az Európa-bajnokságon szerepeljen. Addig azonban még van idő, mindenki bizonyíthat.”