UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-10-15 19:28

Csibész Panna trükkjei

Edzője, Bohus Bea szerint korosztálya egyik kiemelkedő játékosa: nem tanítható tudás az övé. A 14 éves Lajos Panna már egy éve is szerepelt az ifjúságiak között, és élvezi, hogy a Nemzeti Kézilabda Akadémián készülhet.

reb Több ilyen gyerek kellene – mondja Bohus Bea szövetségi edző a leány-serdülőválogatott összetartásán, miközben fél szemmel Lajos Pannát figyeli. A 14 éves kézilabdázó a Nemzeti Kézilabda Akadémián is tanítványa, így aztán jól ismeri őt. Hihetünk neki, amikor azt mondja, Panna valódi csibész, aki élvezi a játékot, és azt, ha átverheti az ellenfelet a pályán. „A gyerekek többsége programkézilabdát játszik – teszi hozzá. Előre beprogramozott, csak a játék végét látja, én nem veszi észre a közben adódó lehetőségeket. Sokszor kioltják benne a kreativitást, az ösztönösséget.”
lajos_panna
lajos_panna
Panna azonban olyan dolgokat tud, amit gyakorlatilag nem lehet tanítani. Jól lát a pályán, és könnyen, ösztönösen vált, az ellenfélre reagálva, legyen szó védekezésről vagy támadásról. „Érzem, hogy néha olyat tudok húzni, ami másnak esetleg nem jut eszébe” – mondja immár maga a leány. Bohus szerint a korosztálya egyik kiemelkedő tehetségű kézilabdázója, nem véletlen, hogy az előző szezonban már a NEKA ifjúsági csapatában is szerepeltették. Az út egyébként távolabbról indult. Panna családja Kocsolán lakik, testvérét követve ott ismerkedett meg a kézilabdával. Később Szekszárdon játszott, nagyjából hetven kilométerre az otthontól; az nem volt tartható. Tamásiban is kézilabdázott, ám a fordulópontot az jelentette, amikor hallottak a NEKA felvételijéről: a szülők a lányukkal nagy egyetértésben döntöttek úgy, hogy meg kell próbálni. A sikeres vizsga után tavaly nyáron beköltözött az akadémiára, már júliusban indult a felkészülés a 2013-2014-es szezonra. Napjai egyforma rend szerint telnek. Reggel héttől edzés, aztán reggeli, kilenctől iskola, kettőig. Utána ebéd és újabb tréning, aztán tanulószoba, este némi szabadprogram. Néha reggelente nincs foglalkozás, cserében viszont sokszor a hét végén vagy hét közben meccset játszanak. Emellett közös programok színesítik a mindennapokat. Jellemzően két-háromhetente járhat haza, de mindez változó, a mérkőzésektől függ. Panna bevallja, kezdetben azért nehezen szokott hozzá a feszes menetrendhez: nagy változást jelentett az új életritmus a korábbi heti három-négy edzéshez képest. „Türelmesek voltak az edzők, de minél hamarabb be kellett illeszkedni. A kézilabda mellett tanulni is jól kell, mert ha valaki rosszabb jegyet kap, először kiadják, hogy javítani kell, ha pedig nem sikerült, nem mehet edzésre. Kitartónak kell lenni, az biztos.”