UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-05-07 18:34

Jackl és Jü: találkozás 400 vegyesen a 2028-as olimpián?

Miközben nemzetközileg 23 kínai úszó frissiben felszínre tört 2021-es doppingügye kavart – le még nem csillapult – hullámokat, aközben a medencében az április végi, sencseni kínai országos bajnokság különlegességeként egy 11 és fél éves kislány elképesztő teljesítménysorozata jelentette a külföldön is jelentős hírverést kapott szenzációt.

A 2012 októberében született Jü Ce-ti második lett a kínai úszók idei országos felnőttbajnokságán a női 400 méteres vegyes döntőjében, ebben az életkorban elképesztően jónak minősülő, 4:42 perces idővel. A gyanút keltő szélsőségekre igen fogékony ausztrál sportsajtó elsőként robbant rá a „csodagyerek” alakítására, párhuzamot vonva egy másik szélsőséggel: az egy híján két tucat élsportolónak a tokiói olimpia előtt produkált pozitív doppingtesztjével.

A 23 elit úszó egységesen olyan gyógyszer használatán veszített rajta, amely javítja az eredményességet, ám az esetből nem lett nagy ügy, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) közölte, elfogadta a pekingi magyarázatot, hogy az úszók szennyezett ételtől szolgáltattak pozitív mintát.

A megbukottak jó része rajthoz állhatott a tokiói ötkarikás játékokon, egyikük pedig az említett idei ob-n megnyerte a 400 méteres női vegyes úszást, s mögötte lett második Jü Ce-ti, aki nem mellesleg összesen tíz számban indult.  

Mivel önmagában az olimpiai A szinttől két másodperccel elmaradó vegyesideje – ahogyan zsenge életkora – miatt sem indulhatna Párizsban, egyedi érdekességként is kezelhetnénk a süldő lány sencseni remeklését, ám van magyar vonatkozás is, amiért érdemesnek ítéltük az esettel való „különfoglalkozást”. Jü tudniillik abban a számban úszott ebben az életkorban korábban soha senki által nem produkált nagy időt, amelyben

nekünk, magyaroknak is van ám egy roppant tehetséges üdvöskénk, Jackl Vivien, aki az áprilisi, hazai országos bajnokságon – 15 és fél évesen – győzött a hosszabbik vegyes számban, 4:35 perc alatti (4:34.96), párizsi olimpiai indulást megalapozó, ifjúsági Európa-csúcsot érő teljesítménnyel.

Amely egyszersmind az ötödik idő a 2024-es felnőtt világranglistán.

A tatabányai talentum fokozatosan érett be, 11 évesen – tudtuk meg edzőjétől, Kocsis Mártától – 5:07-en kívüli idő volt a legjobbja, 12 évesen úszott 4:59.82-t, s a 13. életévében járt, amikor 2021 júniusában megdöntötte Egerszegi Krisztina 34 esztendőn át élt, 4:52,43-as korosztályos rekordját, az előfutamban 4:50.95-öt, majd a döntőben 4:46,47-et produkálva. Az idén októberben 16 éves Vivien jó ideig kerülgette a 4:40-et, áttörnie végül a múlt hónapban sikerült. Párizsban, ahol a szám legjobb magyarjaként indulhat, a döntőbe jutás a fő feladat, az igazi cél, a kiemelkedő, reményeink szerint éremmel együtt járó szereplés azonban Los Angelesig, a 2028-as ötkarikás játékokig prolongálva van...

Az amerikai metropoliszban éppenséggel összejöhet egy különvetélkedő is Jackl Vivien és Jü Ce-ti között. Kocsis Márta a felvetésre, és egyáltalán az októberben még csak 12 éves leányka sencseni „vegyes alakítására” vonatkozó kérdésre bármiféle minősítés helyett egyetlen mondattal válaszolt:

Arra azért nagyon kíváncsi leszek, hogy négy év múlva, az olimpián ott tud-e lenni, és milyen időt fog úszni...

Mi tagadás, mi is kíváncsiak vagyunk rá.

(Kiemelt képünkön: a 400 vegyes 11 esztendős kínai „csodagyereke” Forrás: The Sydney Morning Herald)