UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2014-10-21 10:38

Nem kell a pszichés hátizsák

A még csak 13 éves Késely Ajnával és Gyurinovics Fannival már Rióra tervez Kiss László szövetségi kapitány. De azt vallja, hogy nem szabad felesleges jóslatokkal terhelni a fiatalokat. Beszélgetésünkből kiderült: Hargitay András lesz az ifjúsági kapitány.

reb Nemrég honlapunk megírta: a két 13 éves úszótehetség, Gyurinovics Fanni és Késely Ajna is utazhat decemberben a dohai rövid pályás világbajnokságra. Azaz, az ifjúsági olimpiai magyar főszereplői – például a kétszeres bajnok Szilágyi Liliána, továbbá az egyszeres Grátz Benjámin és Kenderesi Tamás – mellett a legfiatalabbaknak is lehetőséget ad a korábban edzőként, majd szövetségi kapitányként is nagyon sikeres Kiss László.
kiss_laszlo_musz
kiss_laszlo_musz
A hazai és a nemzetközi úszósportban sem kell messze menni ahhoz, hogy lássuk: már egészen zsengén is kivételes eredményeket lehet elérni. Szabó József 17 évesen világ-, két évvel később olimpiai bajnok lett, Kovács Ágnes 15 évesen szerzett bronzérmet az atlantai játékokon (négy év múlva pedig aranyat Sydneyben), és persze a két leginkább kiemelkedő példa: Gyurta Dániel 15 évesen begyűjtött ezüstje Athénban, és az ország „Egérkéje”, Egerszegi Krisztina 14 évesen aratott sikere Szöulban (amelyet még négy olimpiai arany követett). A nemzetközi mezőnyben hasonló a tendencia: a litván Ruta Meilutyte 15 évesen Londonban a dobogó legfelső fokára állhatott, és azóta is halmozza a diadalokat. Ajnát és Fannit a szakemberek többsége – a felsorolt klasszisokhoz hasonlóan – már évekkel ezelőtt kiszúrta, egyszerűen lerítt róluk, nagy jövő állhat előttük. Mégis, Kiss László szövetségi kapitány a szokott mértéktartásával felel, amikor arról kérdezzük, mire viheti a két lány. – Amikor Egérkével Szöulba utaztunk, mindenkinek ugyanazt azt mondtam: tanulni megyünk – emlékezik vissza a kapitány. – Persze, a lelkem mélyén voltak gondolataim és vágyaim, de sosem szabad agyonnyomni a versenyzőket ezek a hangoztatásával. Ajna és Fanni remek fiatal, abszolút elhivatott a sportág iránt. Nagyon remélem, Rióban egyéniben vagy váltóban is sikerül a tisztességes helytállás – mert ez a kimondott cél.
gyurinovics_fanni
gyurinovics_fanni
És a kimondatlan? Olyat tényleg nem árul el. Nem szereti, amikor például új Egerszegiként  aposztrofálják az ifjakat. Bár egyetlen évjáratos csúcs sincs biztonságban, ha Fanni vagy Ajna vízbe száll, Kiss túl régóta van az úszásban ahhoz, hogy jóslatokba bocsátkozzon. Közbejöhet sérülés, betegség vagy bármi más, ami miatt a ma még óriási tehetség vagy nagyszerű esélyes évek múlva nem tudja elérni azt, amit jósoltak neki. Megjegyzi: Hosszú Katinka is kiemelkedően kezdte pályáját (már a 2005-ös budapesti ifjúsági Eb-n villogott), ám jött hullámvölgy is. Az, hogy a  fantasztikus átalakulás után most szárnyal, a ritkább példa. Hiába vezeti a ranglistákat, két év hosszú idő. – Annyi sikert és kudarcot láttam, hogy soha nem pakolok terhet a versenyzőkre, fiatalokra:  a győzelem útján nem jön jól a pszichés hátizsák. Amikor megtörtént, elérték a célt, akkor lehet róla beszélni. Épp ezért nem említ fiúversenyzőt sem: bár szakavatott szeme már felfedezett olyan 15 éves úszót, aki később sokra viheti, úgy érzi, a riói játékokra még nem érik be. A mérce magasan van, mert – és ezt még úgy is sajnálattal mondja, hogy mindig a győzelemre koncentrálva dolgozott – itthon csak az arany számít, a többi nem érdekes...
hargitay_andras_musz_szaka
hargitay_andras_musz_szaka
Új kapitány Beszélgetésünkön szóba került, hogy az elnökség szerdán dönt az új ifjúsági kapitány kinevezéséről. Kiss László elmondta: az edzőbizottság maximálisan támogatja a háromszoros világbajnok, olimpiai bronzérmes Hargitay Andrást, így gyakorlatilag kijelenthető, hogy ő veszi át tőle a feladatkört. Esztendeje szeptemberben a Dél-Afrikából hazaérkező Törös Károlyt nevezték ki, ám a közös munka nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ráadásul tavasszal Törös a kecskeméti klub edzője lett. Ezt követően hivatalosan Kiss töltötte be a pozíciót, bár Gellért Gábor és Petrov Iván is segítségére volt (utóbbi vezette a csapatot az ifjúsági Eb-n). Hogy a szövetség mindent megtesz az utánpótlásért, a Jövő bajnokai-program mellett az is jelzi, a mindenki által elismert és kedvelt, a sportág iránt teljes mértékben elkötelezett, korábban eredményes úszót, későbbi sportvezetőt (a szövetség alelnöke, majd megbízott elnöke is volt) választják az ifjúsági kapitányi posztra.