UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2014-10-09 14:34

Fiataloké a világ

Kiss László szövetségi kapitány üdvözli, hogy az európai úszószövetség a sportág állapotához igazította a korosztályos besorolást. Annak is örül, hogy a jövő évi bakui Európa Játékokon 17 év a felső korhatár. Sőt azt is elárulta: két tizenhárom éves fiatalt nevez a dohai rövid pályás vb-re.

reb A hét végén beérett a hazai úszószövetség elnökének, Gyárfás Tamásnak a küzdelme, azaz, hogy a junior-világbajnoksághoz hasonlóan a kontinensviadalokon is kettő helyett négy korosztály állhasson rajthoz (a témával bővebben is foglalkoztunk, ITT). Ennek köszönhetően többé nem fordulhat elő olyan abszurd példa, mint Gyurta Dánielé: a 2004-ben 14 évesen olimpiai ezüstérmes klasszis egy évvel később kénytelen volt kihagyni a hazai rendezésű ifjúsági Eb-t, mert a szabályok szerint túl fiatal volt hozzá.
kiss_laszlo_musz
kiss_laszlo_musz
– Az, hogy eddig a leányok között csak a 15-16, míg a fiúknál a 17-18 évesek indulhattak, még az Ifjúsági Barátság Versenyek idejéből maradt meg – teszi hozzá Kiss László szövetségi kapitány. – Egérrel (az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina – A szerk.) is megesett hasonló, szóval épp itt volt már az ideje annak, hogy egységessé váljon a rendszer. A sikeres szakember szerint fontos, hogy minél több lehetőséget kapjanak a fiatalok, hiszen az úszásban mind ifjabb versenyzők képesek eredményesek lenni, erre hazai és külföldi példák sorát ismerjük (említhetjük a két olimpiai bajnok tinit, Ruta Meilutytét vagy Katie Ledeckyt). Az pedig szívet melengető apropó, hogy éppen a 2016-os hódmezővásárhelyi korosztályos Eb-n debütál az új rendszer, ráadásul így elvben a tavaly útjára indított Jövő Bajnokai-program 2001-2002-es születésű fiataljai is rajthoz állhatnak. Többen már jövőre új versenyen mutathatják meg magukat. A kontinensek hasonló viadalára hajazva 2015-ben rendezik meg az első Európa Játékokat, Bakuban. a vizes sportágakban pedig 17 év a felső korhatár, így ismét az ifjaké medence (ifjúsági Eb-t viszont nem rendeznek).
kesely_ajna_szaka_jozsef
kesely_ajna_szaka_jozsef
A korosztályos úszókért is felelős szövetségi kapitány rögzítette: az Európa Játékokra a legerősebb kerettel utazik a válogatott, ugyanis a korosztály fő versenyét, a szingapúri junior-világbajnokságot csak szeptember elején tartják. Azaz, optimális idő telik el a két világverseny között. Ugyanakkor azt is kijelentette, a bakui eredményeket túl kell szárnyalni a vb-n. Két egészen ifjú és kivételesen tehetséges úszópalántának azonban nem kell olyan sokat várnia a világbajnoki szereplésre. Kiss László elárulta: az ifjúsági olimpiai résztvevők mellett Gyurinovics Fanninak (UTE) és Késely Ajnának (Kőbánya SC) is lehetőséget ad decemberben, a dohai rövid pályás világbajnokságon. Mindketten 13 évesek, és a kapitány már a riói olimpiai jegyében dobja őket a mély vízbe. Ő csak tudja: mindketten 14 évesek lesznek a játékok idején, éppen annyi, mint Egerszegi Krisztina 1988-ban, Szöulban. A többi már történelem.