UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2014-10-25 09:02

Tóth Krisztián világbajnok

Tóth Krisztián aranyérmet nyert a Miamiban zajló junior-világbajnokságon. Ezúttal elég türelmes volt ahhoz, hogy legyőzze a grúz Beka Gviniasvilit, majd a döntőben diadalmaskodjon a spanyol Serazadisvilivel szemben is. Gercsák Szabinát ellenben padlóra küldte a bíró.

PV Cselgáncsban hatványozottan igaz: bárki foghat ki jó napot. De hogy ez a bárki épp a későbbi bronzérmes, brit Katie-Jemima Yeats-Brown legyen, arra talán kevesen számítottak. A 63 kg-os súlycsoportban a tizenhat közé jutásért ugyanis az ifjúsági olimpiai-, és junior Európa-bajnok Gercsák Szabinát kellett megvernie. Ehhez mindössze harminckét másodpercre volt szüksége… A korosztályos világranglistát vezető miskolci lány ennyi idő után győztesként szokta elhagyni a tatamit. Most vesztesként térdepelt hosszasan a küzdőtéren, nem akarta elhinni, ami vele történt: a földharc után felállt, a brit pedig innen hajtott végre rajta dobást, amelyet a bíró szabályosnak ítélt. Ahelyett, hogy „állj”-t mondott volna, azonnal mutatta: Yeats-Brown nyert ipponnal. Aztán a rend kedvéért a videokontroll-asztal mögött helyet foglaló bíró még visszanézte a felvételt, de ő is azt a döntést hozta, hogy szabályos volt az akció. Ezek után nem csoda, hogy Szabina szó szerint kifeküdt az ítélettől.
Tóth Krisztián Forrás: IJF
Tóth Krisztián Forrás: IJF
Tóth Krisztián volt az, aki lelket öntött belé, ő éppen győztes meccs után tartott a bemelegítő terem felé. A 90 kg-ban szereplő dzsúdós a harminckettő között az osztrák Böhlert verte ipponnal, majd a nyolc közé jutásért a junior-világranglista harmadik helyén álló holland Korrel ellen nyert hosszabbításban, aranypontot érő jukóval. Az elődöntőért a lengyel Kuczerával mérkőzött, s őt is egy pontot érő akcióval búcsúztatta a további küzdelmektől. Mindeközben a nagy ellenfél, Beka Gviniasvili könnyedén nyerte ipponnal a párharcokat. A junior Európa-bajnokságon már a tizenhat között összefutottak, akkor a grúz rövidre zárta kettejük csatáját. Krisztián azt mondta, egyszerűen türelmetlen volt azon a meccsen, de a vb-n mindenképpen vissza akar vágni a vereségért. Erre az elődöntőben nyílt lehetősége, és nem is hagyta ki a ziccert: jukóval jutott a döntőbe. Ahol nagy csatát vívott a grúz névvel megáldott spanyol Nikoloz Serazadisvilivel, s végül intéssel nyerte meg a viadalt: junior-világbajnok lett! A nők 63 kg-os versenyében a japán Minei Miho, 70 kg-ban pedig a horvát Barbara Matic győzött. A férfiak 81 kg-os súlycsoportjában a brazil Rafael Macedo bizonyult a legjobbnak. Az egyéni küzdelmek szombati zárónapján két magyarnak szurkolhatunk: Salánki Evelin 78 kg-ban, míg Rudinszky Ádám 100 kg-ban érdekelt.

Junior cselgáncs-vb, Miami, 3. nap. A világbajnokok. Férfiak, 81 kg: Rafael Macedo (brazil); 90 kg: Tóth Krisztián (magyar) Nők, 63 kg: Minei Miho (japán) – Gercsák Szabina helyezetlen; 70 kg:  Barbara Matic  (horvát)