UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2014-10-29 11:25

A csapatember

Kocsis Ferenc nem riad meg a kihívásoktól. Tizennégy évesen egyedül költözött Finnországba. Jelenleg a Fehérvár AV19 csatáraként az EBEL-ben bizonyítja rátermettségét. Pontosan tudja, mit akar elérni az életben.

Pusztai Viola Kocsis Ferenc nem megy a szomszédba bátorságért. Édesapja pár évvel ezelőtt azt mondta: „A kisfiam kemény, vagány gyerek, aki ezt is képzeli magáról.” Akkor volt tizennégy éves, és egyes egyedül éppen nekivágott Finnországnak. – Én vetettem fel apukámnak, hogy szeretném magam kipróbálni külföldön. Ő biztosított, hogy mindenben mellettem áll, de nekem kell intéznem a saját dolgaimat. Picit tartottam a finn kalandtól, de csak azért, mert nem beszéltem a nyelvet. Tulajdonképpen ott is csak azt csináltam, amit szeretek, azaz jégkorongoztam. Egyáltalán nem bánta meg, hogy fiatalon nekivágott a nagyvilágnak, úgy gondolja, több szempontból is sokat fejlődött. Viszont azt is jó döntésnek tartja, hogy végül hazatért a Fehérvár AV19 csapatához. Számítottak rá, ráadásul a felnőttek között edzhetett. Tizenhét évesen megkapta a lehetőséget, hogy bemutatkozzon az  EBEL-ben.
Kocsis Ferenc Forrás: facebook.com
Kocsis Ferenc Forrás: facebook.com
Az idei szezonban alig volt mérkőzés, amelyen ne lépett volna jégre az osztrák bajnokságban. Persze, azt ő is tudja, ha felépülnek a sérültek, akkor a fiataloknak – köztük neki is – sokkal nehezebb lesz bekerülni a csapatba. – Ha sok jó játékos van a jégen, akkor sokkal nehezebbek az edzések is. Nekünk mindig a legtöbbet kell kihozni magunkból, mert így nőhetünk fel a rutinosabb játékosok mellé. Ez a versenyhelyzet normális az olyan profi jégkorongcsapat esetében, mint a Fehérvár. Ez nekem inkább kihívást jelent, amelynek állok elébe. Legnagyobb erősségének az összjátékot tartja, szereti helyzetbe hozni a társakat. Hozzáteszi, még sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy elérje a maga elé kitűzött célokat. Ezekből pedig nincs hiány. – Továbbra is szeretnék az EBEL-ben játszani, a decemberi U20-as világbajnokságon jó eredményt elérni a válogatottal. Az előző idényben a Fehérvár junioregyüttsével másodikak lettünk az EBJL-ben, idén meg akarjuk nyerni. Ha pedig jól teljesítek, akkor remélem, lesz esélyem bekerülni a felnőttválogatott bő keretébe, és kiharcolhatom a helyemet a csapatban. De ha idén nem jön össze, akkor sincs gond. A tizenkilenc éves csatár szerződése jövőre jár le a Fehérvár AV19 csapatával, és nem titkolja: továbbra is szívesen maradna. Elvégre az is a tervei között szerepel, hogy egyszer EBEL-t nyerjen. Akár már most, hiszen a gárda az előkelő ötödik helyen áll. – Nem is emlékszem, mikor szerepeltünk ilyen jól. Nagyon együtt van a csapat, de még messze a bajnokság vége. Nem szabad elszállnunk az eredményektől, a földön kell maradnunk, hogy továbbra is megnyerjük a meccseinket. Ezért pedig nagyon sokan drukkolnak Székesfehérváron. Közöttük azok a lányok, akik figyelmét a fiatal hokisok is felkeltették. Merthogy nekik már csaknem saját szurkolótáboruk van – legalábbis erről árulkodik az egyik közösségi oldal.