UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2014-11-01 18:56

Hanna és Dorka

Tíz- és tizenkét éves testvérpár, Szujó Hanna és Dorka hívta fel magára a figyelmet a „hazai pályán”, Békéscsabán rendezett mesterfokú tornászbajnokságon. Arról még nem jósolna az edzőjük, mire vihetik, de az biztos: tornára termettek.

reb Azért, mert „holmi” mesterfokú bajnokságot rendeztek Békéscsabán, még nem áll meg az élet. Mi sem természetesebb, hogy a viadalt követően, másnap reggel fél héttől ugyanúgy edzés kezdődött a Torna Club Békéscsaba műhelyében. A gyakorlás a tizenkét éves Szujó Dorkának és két évvel fiatalabb húgának, Hannának is a megszokott mederben zajlott, annak ellenére, hogy az előző napokban igen éles versenyhelyzetben szerepeltek. Dorka már „rutinos", ha mesterfokúról van szó, hiszen tavaly két szeren is bronzérmet szerzett, a húg azonban abszolút újonc volt a legjobb versenyzők között.
szujo_dorka
szujo_dorka
Noha a szertorna kétségtelenül a fiatal kisasszonyok sportja, az, hogy valaki tíz évesen a szerekhez lépjen (Böczögő Dorina az utolsó pillanatban megsérült, és az ő helyére került), még a magnéziumporos közegben sem megszokott. – Azért, ha lett volna más, mi sem őt nevezzük, de maradt ki korosztály, így Hannával tettük teljessé a csapatot – mondja Zsilinszki Tünde, aki Petrovszki Pállal együtt a testvérpár edzője. – Meglepett másokat, hogy milyen picike, mégis indul. Üde színfoltja volt a viadalnak. Versenyen kívül egyébként is megmutathatta volna magát a nagy tehetségnek tartott picur, ám hogy élesben is tornászhatott, váratlanul érte. „Minden szer előtt nagyon izgultam, de amikor elkezdtem a gyakorlatot, megnyugodtam. Különleges érzés volt a felnőttek között versenyezni" – mondja Hanna. Ugyanerről beszél Dorka is, aki nem a korával, sokkal inkább a gyakorlatával keltett feltűnést. A szerenkénti döntőben ugyanis ő mutatta be a legerősebb „gyakit" gerendán, ráadásul szépen, hibátlanul. A dupla hátraszaltót követő leérkezés is remekül sikerült, ám Petrovszki – teljesen tudatosan – belépett, hogy biztosítson tanítványának, aki így, az ezért járó két pont levonást követően a hatodik helyen zárt. „Nagyon boldog voltam, amikor leugrottan, mert sikerült jól megcsinálni a gyakorlatot – veszi át a szót Dorka. – Akkor még nem tudtam, hogy Petya bácsi belépése miatt vesznek el pontot. Persze elszomorodtam, de nem tartott sokáig.” A két tini előtt még sok sikeres megméretés állhat, mert Zsilinszki szerint alkatilag tornára termettek. Dorka komoly és céltudatos, aki folyamatosan figyeli a felnőtteket. A tréner bíróként vett részt a nanningi világbajnokságon, és amint hazaért, máris új elemekről kérdezgette az idősebb tanítvány. Hanna nyár óta készül testvére mesterével: őt bátrabb lánynak látja az edző, aki szerint jól kiegészítik egymást. Amikor példaképről vagy kedvencről kérdezzük, a tízéves lányka Dorkát nevezi annak: az apróbb viták ellenére is példás a testvéri viszony. Jósolgatni, hogy mire viheti a két, a szakemberek által egyértelműen tehetségesnek tartott lány, teljesen felesleges, ám tény: nem árt figyelni a klubra, ahonnan az Unyatinszki-házaspár keze alól olyan kiválóságok érkeztek, mint az olimpiai bajnok Ónodi Henrietta vagy a jelenkor ifjú csillaga, Makra Noémi. (Főoldali fotónk forrás: bmsextra.hu)