UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2014-12-02 13:50

Sakk a világnak

Rekordrészvétel várható a december 12-én kezdődő győri U16-os csapat sakkolimpián. A sikeres viadal az első lépés lehetne a 2020-as felnőttolimpia rendezési jogának elnyeréséhez. A sportág láthatóvá tétele jegyében az összes partit közvetítik.

reb Amikor napjainkban győri sporteseményről esik szó, a többség a december 7-én kezdődő kézilabda Európa-bajnokságra gondol, pedig öt nappal később öt kontinens sakkozói veszik birtokukba a Rába-parti várost.

A szövetség tájékoztatása szerint részvételi rekord várható a december 21-ig tartó U16-os csapat sakkolimpián: 38 ország 54 kvartettje ül majd a táblákhoz. A Csörsz Ferenc vezette magyar válogatott négy együttessel áll ki, a legerősebbtől a hat közé jutást várják. A fiúk és lányok együtt versenyeznek: minden csapatba kötelező legalább egy lányt nevezni, akit viszont nem muszáj játszatni.

U16_olimpiaA korábbi ifjúsági világbajnok, az idei olimpián ezüstérmes Lékó Péter szívügyének érzi, hogy segítsen a fiataloknak, ezért tartott nekik kedden nyílt órát. Szeretné rendszeresíteni a hasonló alkalmakat, hogy akár évente négyszer-ötször találkozzon velük, és átadhassa tapasztalatát.

Intelemként annyit mondott az ifjaknak, hogy nincsenek könnyű mérkőzések, folyamatosan koncentrálni kell. Saját példáját idézte fel: a Kanári-szigeteken szerepelt U16-os sakkolimpián, s favoritként ült asztalhoz. Nem túl magasan jegyzett svéd ellenfél ellen kezdett, akiről úgy gondolta, könnyedén felülmúlja, aztán persze kikapott. A világbajnok Anatolij Karpov a vereséget követően három órán keresztül elemezte a partit a szégyenében elsüllyedő Lékóval…

– Utánpótlásban nagyon nehéz esélyekről beszélni, hiszen minél fiatalabb a sakkozó, annál inkább casino online változó a napi formája – mondja Csörsz a 11-12 éveseket is felvonultató válogatottról. – Nem is akarunk túl nagy nyomást helyezni rájuk, az első hat hely valamelyik a realitás, hiszen egy éve Kínában úgy zártunk negyedikként, hogy három sakkozónak jól ment, a negyediknek viszont nem.

Már akkor is első táblás játékos volt Gledura Benjámin, aki augusztusban szerezte meg az nemzetközi mesteri címét.

– Nagy megtiszteltetés és egyben nagy felelősség, hogy a legelőrébb soroltak – mondja a 16 éves sakkozó. – Úgy érzem, jó szériában vagyok, remélem, Győrben is jól megy majd a játék.

Hogy így lesz-e vagy sem, azt élőben követheti végig minden érdeklődő, ugyanis a profi szervezés részeként mindennap közvetítik a 108 partit. Mészáros Attila főtitkár jelezte, sikeres rendezéssel jelentkeznének be a 2020-as felnőtt sakkolimpia házigazda szerepéért.

A magyar csapatok összeállítása. 1. csapat: Gledura Benjámin, Korpa Bence, Kántor Gergely, Antal Tibor Kende, Gál Hanna Krisztina.
2. csapat: Havasi Gergő, Kozák Ádám, Juhász Ármin, Zsirai Péter, Werner Anna.
3. csapat: Dankházi András, Péczely Sebastian Zsombor, Marosi Levente, Krstulovic Alex, Kassay Lilla.
4. csapat: Egyed Viktória, Simon Lili, Egyed Judit, Kovács Judit, Ollé Rebeka Sára.