UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2014-12-18 20:03

Nagy csatában vereség

Nagyot küzdöttek a magyar fiúk, és sokáig döntetlenre álltak a kazahok ellen, de végül 3-1-es vereséget szenvedtek a dunaújvárosi U20-as divízió I/B-s világbajnokságon.

Pusztai Viola Lehet, a karácsony előtti hajtás az oka, de csütörtökön a fél ötös kezdéskor igencsak gyér volt a nézők száma a dunaújvárosi jégcsarnokban. A dobosok, azaz a B-közép helyét is az utánpótlás vette át, na, nem az U20-as válogatott tagjai ültek a lelátóra – bár Schmál Kristóf után Egyed Márk sem állhatott már a kazahok elleni meccsen a csapat rendelkezésére –, hanem gyermekhokisok. Egyébként mindennap busz hozta a különböző egyesületek ifjoncait, akiket talán pár év múlva már a jégen láthatunk válogatott mezben. A felek nem rontottak egymásnak; a mérkőzés elején alig akadt kapura lövés. Kiállítás annál inkább, ráadásul magyar oldalon: Láday és Garát együtt nézhette a büntetőpadról, ahogy a társak három az öt ellen szenzációsan védekeznek. És nem kapnak gólt. Látványos ütközésben sem volt hiány, csak úgy repültek a játékosok. Erdély, majd Keresztury tetszetős akció végén szerezhetett volna vezetést, de erre a kiállításból visszatérő Gallónak is lett volna lehetősége. Ekkortájt ülhetett elém három ukrán játékos, akik rendesen megizzadhattak a japánok ellen 3-1-re megnyert meccsen, mert innentől úgy éreztem magam, mintha a hetes buszon ülnék csúcsidőben.
Erdély Csanád Forrás: Mudra László/MJSZ
Erdély Csanád Forrás: Mudra László/MJSZ
A végét megnyomták a kazahok, alig győztek a mieink a korong útjába vetődni, de ugyanez lejátszódott a másik oldalon is. Ők megúszták, a magyarok nem: míg Szallert két percre leültették, Mihajlisz megszerezte a vezetést – kilenc másodperc volt hátra a harmadból. Nem kisasszonysport ez – Aszetovnak még a botjai is kettétört a védekezés hevében, amikor saját kapusával ütközött. Kocsis került nagy helyzetbe, a kazah védőnek úgy kellett lefognia, hogy ne lőjön gólt, Szabó Dánielt emberhátrányban azonban már nem tudták megtartani, így a Gallótól kapott korongot kíméletlenül a hálóba lőtte. Pár pillanatig Keresztury Erik testi épségéért kellett aggódni, akit a társai támogattak le a jégről, de szemmel láthatóan a kispadon olyan gyorsan gyógyult, mint a labdarúgó, ha vizet öntenek a vélt sérülésre. Emberelőnybe került a magyar csapat, de csak addig, amíg Ládayt le nem zavarták a bírók: négy a négy ellen Szavitszkij szólója után védett nagyot Kornakker. Mazzag Dániel emberhátrányban szerezhetett volna vezetést, de kihagyta a helyzetet, ahogy Galló is. Ezekben a percekben tetszetősen, közönségszórakoztatóan játszott a válogatott, a kazahok ezt persze nem hagyták annyiban. Újabb kiállítás. „Nem baj, srácok, ezt ki tudjuk védekezni” – jött a biztatás a kispadról. Nem mellesleg így lett, Keresztury még tapsot is kapott, miután az ütőjét elvesztve, korcsolyával rúgta jó messzire a pakkot a védőharmadból.
Reisz Áron Forrás: Mudra László/MJSZ
Reisz Áron Forrás: Mudra László/MJSZ
Az utolsó percekben kétszer is megvolt az esély a vezetésre: Erdély hozta kihagyhatatlan helyzetbe Kocsist, de az ukrán kapus védett, majd Galló lövése is erre a sorsra jutott. A harmadik harmad elején ismét csak emberhátrányt kellett kivédekezni, és a fiúk megtették, amit megkövetelt a haza. Meg a végére megérkező, szép számú közönség. A hangulat ekkor a tetőfokára hágott, a szurkolók is látták: ég a tűz a fiúk szemében. De hiába hajtottak teljes elánnal, Terbócs kiállítása alatt betaláltak a kazahok, s újra vezettek. Nem sok kellett az ellenfél góljához akkor sem, amikor Reisz ült a büntetőpadon, de még a szerencse is a mieink mellé állt. A küzdéssel nem volt gond, de helyzetekig nem jutott Rich Chernomaz gárdája a hajrában, ellenben Kornakker nagyot mentett Sesztakov lövésekor, aki egyedül vitte a kapura a korongot. A kapitány az utolsó perc előtt még magához rendelte az övéit, hogy megbeszéljék, hogyan lehetne egyenlíteni, de erre minden remény elszállt akkor, amikor két kazah is kilépett a védők árnyékából, Sesztakov pedig ezúttal nem hibázott. A kazahok 3-1-es győzelme nekik a feljutást jelentette a divízió I/A-ba, magyar részről a mérkőzés legjobbjának választott Kornakker Dánielnek pedig a fájó vereséget, ami a könnyeit is előcsalta, míg az ellenfél himnusza szólt. A mérkőzés után a magyar gól szerzője, Szabó Dániel osztotta meg honlapunkkal a gondolatait: – Öt az ötben elég jól helyt álltunk, voltak pillanatok, amikor be tudtuk szorítani az ellenfelet, nem tudott kijönni a harmadból. Ezt öt a négyben nem sikerült megvalósítanunk, szinte a fél meccsen hátrányban játszottunk, ami nagyon sok energiát kivett a csapatból. Szerintem voltak kétes kiállítások is, de menni kell tovább, a következő meccsre kell koncentrálni. Ha ugyanezzel a tempóval és intenzitással játszunk, mint ma, akkor meg fogjuk nyerni a japánok elleni fontos párharcot. Mindent megteszünk a cél érdekében. U20-as divízió I/B-s világbajnokság, Dunaújváros Magyarország–Kazahsztán 1-3 (0-1, 1-0, 0-2) Ukrajna–Japán 3-1 Franciaország–Lengyelország 3-4