UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-12-21 09:20

Sterling, az aranyfiú

Raheem Sterlingnél senki nem nyújtott jobb teljesítményt 2014-ben. Legalábbis a huszonegy éven aluli játékosok közül. A Liverpool támadójának most már papírja van róla: nagy dolgokra hivatott a jövőben.

Nagy-Pál Tamás Az újságírók szavazatai alapján 2003 óta osztják ki minden évben a Golden Boy-díjat, melyet a legjobb Európában játszó huszonegy éven aluli fiatalnak ítélnek oda. Az elismerést elnyerték már olyan világsztárrá vált tehetségek, mint a négyszeres aranylabdás Lionel Messi vagy a világbajnokság döntőjében győztes gólt szerző Mario Götze, de olyanok is, akik eddig nem váltották be a hozzá fűzött reményeket. Elég, ha csak az éppen a Liverpoolban vergődő Mario Balotellire gondolunk.
Raheem Sterling
Raheem Sterling
Az idén éppen a balhés olasz csapattársa, a húszesztendős Raheem Sterling érdemelte ki az elismerést, aki a második angol győztes Wayne Rooney után. A jamaicai születésű csatár az előző szezonban tette le a névjegyét a Premier League-ben, amikor harminchárom mérkőzésen kilenc gólt szerzett, és nagy része volt abban, hogy a Vörösök hosszú idő után ismét bajnoki címért harcolhattak. (Más kérdés, hogy az utolsó fordulókban elbuktak.) Pályafutását a Queens Park Rangersben kezdte, négy évvel ezelőtt hatszázezer fontért lett a Liverpool játékosa, még a klub korábbi sikeredzője, Rafa Benítez szúrta ki magának. A következő szezonban már az ifik között kapott lehetőséget, ahol gyorsan bizonyított: szórta a gólokat, a Southend United ellen például mesterötöst ért el. Még tartott az évad, amikor májusban, tizenhét évesen és százhét naposan az élvonalban is bemutatkozhatott, a klub történetének második legfiatalabb játékosaként. Az ősztől már gyakorlatilag alapember volt a csapatban, nem is sokat kellett várni első góljára, amely ráadásul győzelmet ért a Reading ellen. Ezzel ő lett a második legfiatalabb játékos, aki gólt szerzett a Vörösök színeiben. A rekordot az aranylabdás Michael Owen tartja... Az előző évadban Sterling annak ellenére tudott kitűnni, hogy két csatártársa, az azóta már a Barcelonában játszó Luis Suárez és Daniel Sturridge is bombaformában futballozott. A fontos gólok mesterévé vált, olyan nagycsapatoknak köszönt be győztes mérkőzéseken, mint az Arsenal vagy a későbbi bajnok Manchester City. Ősszel sem teljesített rosszul, hozta eddigi gólátlagát, ráadásul a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhatott, igaz, csapata ennek ellenére messze az elvárások alatt teljesít. Nemrég a Manchester Unitedtól szenvedett vereséget, ami azért érdemel említést, mert Sterling századik bajnoki mérkőzését ünnepelte. Tette ezt alig húsz évesen... Közben a válogatottnak is alapembere lett, megjárta a világbajnokságot is.
Raheem Sterling1
Raheem Sterling1
Mivel a Liverpool a BL-ből szégyenszemre már a csoportkör után búcsúzott és kisebb csoda kéne hozzá, hogy az együttes jövőre elindulhasson a sorozatban, nem meglepő, hogy topklubok sora számol úgy: Sterling váltani készül. Már hírbe hozták többek közt a Real Madriddal és a Barcelonával is, a legújabb információk szerint pedig a Bayern München is bejelentkezett érte. Klubja persze szeretné megtartani, de erre egyre kevesebb az esélye. Főleg, hogy a legújabb díjjal a zsebében már szemrebbenés nélkül kérhet akkora fizetést, melyről tudja: úgy sem tudják megadni neki Liverpoolban. Nem úgy az említett gigászoknál.

Az eddigi győztesek

2003 Rafael van der Vaart - Ajax

2004 Wayne Rooney - Everton

2005 Lionel Messi - Barcelona

2006 Cesc Fàbregas - Arsenal

2007 Sergio Agüero - Atlético Madrid

2008 Anderson - Manchester United

2009 Alexandre Pato - Milan

2010 Mario Balotelli - Manchester City

2011 Mario Götze - Borussia Dortmund

2012 Isco – Málaga

2013 Paul Pogba – Juventus