UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-01-15 18:37

A legjobbak Manchestere

A Manchester United hitvallása: saját utánpótlásból kikerült játékosokra van szükség, akik vérüket adják a csapatért. Ezek viszont nemcsak angolok lehet, hanem külföldiek is. A cél az, hogy a világ legjobbjait láthassák az Old Traffordon a szurkolók.

Nagy-Pál Tamás A Manchester United U18-as csapata nemrég első angol klubként megnyerte Németországban a nagyon rangos Mercedes-Benz Junior Cupot. A transfermarkt.de ennek apropójából készített interjút a gárda vezetőedzőjével, Paul McGuinness-szel, aki már 2005 óta dolgozik a topklub utánpótlásában. Jó néhány érdekes téma terítékre került, ezekből szemezgettünk.
Paul McGuinnes1
Paul McGuinnes1
– Már tíz éve csinálja ugyanazt. Nem unja még? – Fantasztikus dolog itt dolgozni. Tizenhat éves tinikkel kezdem meg a munkát, és amikor elengedem őket, már fiatal férfiak. Rengeteget fejlődnek játékosként és emberként is. Megpróbálom felkészíteni őket a labdarúgásra, mint üzletre és az életre is. – Manchesterben mindig jó munkát végeztek a fiatalokkal. Ott van például a „Busby Babes” generáció, amely Sir Matt Busbyval kétszer is bajnokságot nyert, huszonkét éves átlagéletkorral. Pályafutásuknak az 1958-as müncheni légi katasztrófa vetett végett. De említhetem a kilencvenkettes korosztályt is, melyből többek közt David Beckham és Gary Neville került ki, velük érte el legnagyobb sikereit a klub. – Igen, ezek történetünk meghatározó korszakai. Üzleti filozófiánk része, hogy a saját utánpótlásunkból kikerülő játékosokat szeretünk alkalmazni. Ez az identitásunk. Ezekről a labdarúgókról pontosan lehet tudni, hogy a vérüket adják a csapatért. A kilencvenkettes korosztály ráadásul olyan dinamikus és izgalmas focit játszott, amivel a rajongók maximálisan tudtak azonosulni. – Most is van két ifjú, akiket Louis van Gaal bedobott a mélyvízbe: Tyler Blackett és Paddy McNair. – Továbbra is szükségünk van a hazai nevelésű játékosokra. Örömteli, hogy bemutatkozhattak a Premier League-ben. Ráadásul azzal, hogy a holland menedzser beteszi őket, felém is kifejezi bizalmát, ami remek érzés. – A mostani, tornagyőztes csapatból van olyan, aki a közeljövőben bemutatkozhat az angol élvonalban? – Nagyon nehéz lesz! Például James Wilson izgalmas játékos, de még várnia kell. Viszont Andreas Pereira tavaly még ugyanezen a viadalon szerepelt, most pedig már játszhatott az FA-kupában.
James Wilson
James Wilson
– Az angolok mellett Nigériából és Hollandiából is vannak fiatalok a csapatában. Mennyire fontos a nemzetközi jelleg ebben a szakaszban? – Mi nemzetközi klub vagyunk, ráadásul az egyik legismertebb a világon. Nem csak Manchesterből vagy Angliából toborzunk játékosokat. Meg kell találni az egyensúlyt. Mindig az a célunk, hogy olyanokat hozzunk ide, akikből a világ legjobbja lehet, mert a rajongóink erre kíváncsiak. Gondoljon csak Cristiano Ronaldóra vagy Ole Gunnar Solskjærra, aki szintén nagyon fiatalon érkezett hozzánk. – Ez világos. De sok szakember szerint az angol válogatott azért tart ott, ahol, mert a sok külföldi játékos elveszi a hazaiak elől a lehetőséget. – Bizonyos szempontból ez igaz. Már nemcsak a legjobbakat hozzák a Premier League-be, hanem a közepeseket is. A baj az, hogy az angol fiatalokat utánpótlásban látják az edzők, míg a külföldieket a felnőttbajnokságokban, ezért azt mondják, inkább utóbbi kell, mert több a tapasztalata. Így kerülnek ide Németországból, Franciaországból, Portugáliából. – Ahol még soha nem fordult meg német játékos, az Manchester. – De pár évvel ezelőtt játszott nálunk az ificsapatban Markus Neumayr és Ron-Robert Zieler is. Utóbbi ráadásul a világbajnok keret tagja volt, nagyon büszkék vagyunk rá. De ez csak véletlen: ha lesz olyan német topjátékos, akire szükségünk van, és meg is tudjuk szerezni, akkor azt biztosan szerződtetni fogjuk.