UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-01-19 19:31

Itthon Európában

Hatodik helyen végzett a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia a hazai rendezésű, székesfehérvári fiú U14-es EYBL-tornán. A vezetőedző, Kertész Zsolt fontosnak tartja, hogy már ilyen fiatalon is remek külföldi riválisokkal mérkőzhettek meg a tanítványai.

reb Itthon Európában – röviden így is jellemezhetnénk az európai Ifjúsági Kosárlabdaliga péntektől vasárnapig rendezett fiú U14-es tornáját. Székesfehérváron négy magyar, továbbá egy-egy olasz, cseh, szerb, horvát és német együttes vett részt, olyan kiemelkedő együttesek, mint a Flash Beograd, a USK Praha, a Cibona Zagreb és a végül győztes Stellazzura Basketball Academy. Az olasz társulat egyértelműen kimagaslott a mezőnyből, s méltán diadalmaskodott, de a hazai csapatok is kitettek magukért. A Vasas Akadémia a harmadik helyen végzett, míg a duplán otthon szereplő Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia hatodikként zárt. A gárda vezetőedzőjét, Kertész Zsoltot kérdeztük a nívós tornáról:
u14_eybl_simon_erika_szekesfehervar
u14_eybl_simon_erika_szekesfehervar
- A viadal elsősorban arra szolgált, hogy fiatal játékosaink lássák, hol tartanak az európai élklubok utánpótlásához képest. Nyilván minden gyerek a győzelemért lép pályára, most azonban az eredmény inkább másodlagos volt, és elégedett vagyok a fiúk teljesítményével. Az idehaza sikeres székesfehérvári kosarasok (az utóbbi években megnyerték a hazai bajnokságot a kenguru korosztályban) kemény csapatokkal mérkőztek, a négy meccsen egyszer nyertek, háromszor kikaptak. Az erős ellenfelek nem okoztak meglepetést, hiszen nem is olyan régen, a két ünnep között tizenkét csapatos zágrábi tornán kaphattak képet arról, milyen pályára lépni nagy tudású riválisok ellen. Kertész szerint iramban, terhelésben a DKKA már képes felvenni a kesztyűt a külföldiek ellen, de mentalitásban van még hová fejlődni. – A délszláv csapatokon tökéletesen érződik, hogy tudják: ameddig a meccs tart, küzdeni, dolgozni és hinni kell. A játékosaim még a mérkőzésen belül is jelentős hullámvölgyeket produkáltak, ám a magas színvonalú meccsek hasznos tapasztalatot jelentenek. Igaz, a felfogást az edzésen kell elsajátítani, ehhez nem elég élesben kosarazni. A gyerekekben még le ülepednie kell a tapasztalatoknak, és az is hosszabb folyamat, míg megtanulják: a vereségekből mindig lehet és kell is tanulni. A kincset érő élményeket remek hangulatban szerezhették meg az ifjak Az egyébként is ingyenesen látogatható EYBL-tornára az első napon iskolákat hívtak meg, így többen is az osztálytársaik előtt játszhattak. – Fel kellett készíteni a fiúkat, hogy a jó hangulat valóban segítsen nekik. Mondtam is, mekkora élmény ismerősök, barátok előtt játszani, ez örökké az övék marad. Szerencsére, a közönség és a szurkolás nem nyomasztotta, hanem tényleg feldobta őket, ebből pedig meríthetnek a mindennapokban

U14-es EYBL-torna, Végeredmény: 1. Stellazzurra Academy, 2. Alba Berlin, 3. Vasas Akadémia, 4. USK Praha, 5. Cibona Zagreb, 6. DKKA, 7. KK Flash Beograd, 8. Budapesti Honvéd, 9. Szolnoki Olaj KK. A sorozat következő állomását egy hónap múlva, Szolnokon rendezik. A régió két legjobb együttese márciusban Rigában a nagydöntőben bizonyíthat.