UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-02-10 09:59

A székely fiú útja

Sárpátki Tamás Róbertnek székelyként mindig is a magyar válogatott felé húzott a szíve. A Fehérvár AV19 játékosa az idei szezonban többnyire az osztrák junior-bajnokságban kapott szerepet, így meglepte a felnőttválogatottba szóló meghívó.

Pusztai Viola Sárpátki Tamás Róbertet kellemes meglepetés érte, amikor meghívót kapott a felnőttválogatott keretébe a toruni Négy Nemzet-torna előtt. Nem számított rá, miután a szezonban többnyire a Fehérvár AV19 juniorcsapatában szerepelt. A statisztikák szerint a liga legjobbjai közé tartozik, s a játéka Rich Chernomaz figyelmét sem kerülte el. A szövetségi kapitány megadta a lehetőséget a húsz éves csatárnak a bizonyításra, aki a Románia elleni 8-0-ra megnyert meccsen góllal hálálta meg a bizalmat.
Sárpátki Tamás Róbert Fotó: Darányi Lea
Sárpátki Tamás Róbert Fotó: Darányi Lea
– A szezon elején az volt a célom, hogy stabil tagja legyek az EBEL-csapatnak, és bekerüljek a krakkói divízió I/A-as világbajnokságra utazó felnőttválogatott keretébe. Az előbbi nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, az utóbbiért mindent megteszek. Jól éreztem magam a jégen a románok elleni meccsen, a gól pedig nagyon jót tett az önbizalmamnak. Az, hogy részt vehettem a tornán visszaigazolás, hogy jó úton haladok, ráadásul Rob Pallin ismét bizalmat adott, így a Fehérvárral utazhatok a Salzburg elleni bajnokira. Nem először szerepelt a válogatottban, hiszen tavaly a dél-koreai vb előtt is a bő keret tagja volt, az első gólját pedig a novemberi budapesti Négy Nemzet-tornán szerezte, az olaszok ellen. Az összetartások alatt mindig sokat tanul a tapasztaltabb társaktól. Nem volt másképp most sem. Az egy évvel korábbi önmagához képest agresszívebb lett a jégen, a lövéseinek az erőssége is javult, de még mindig sokat kell fejlődnie. A csíkszeredai hokist a szülei az egyik barátjuk javaslatára vitték el korcsolyázni, s nagyon megtetszett neki a szék körbe-körbe tologatása, majd egyszer csak azon vette észre magát, hogy ütővel a kezében kergeti a korongot. Ekkor még teniszezett is, de választania kellett a két sportág között, és egy percig sem bánta meg, hogy a jégkorong mellett döntött. 2010-ben érkezett Magyarországra, az edzője, Prakab Gábor a Ferencvároshoz igazolt, és többek között őt is hozta magával. A következő szezonban már a Fehérvár játékosa volt, így lassan négy éve él a királyok városában. – Nagyon szeretek itt lenni, szép a város, nagyszerűek az emberek, a meccseken a hangulat önmagáért beszél. Később azért szeretném kipróbálni magam máshol is, meglátjuk, mit hoz a jövő. Az, hogy magyar színekben szerepeljen, egy percig sem volt kérdés. Az U20-as válogatottal két divízió II/A-s világbajnokságon vett részt, 2013-ban tagja volt a Miskolcon vb-t nyerő csapatnak. – Székelyként a szívem mindig jobban húzott a magyar válogatott felé, gyerekként rendszeresen figyelemmel kísértem a meccseket, és szurkoltam. Ezért is volt a vágyam, hogy egyszer magamra ölthessem a címeres mezt.