UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2015-02-21 16:32

Micsoda generáció!

Füzesy Zoltán már nagyon várta, hogy az 1998-as születésű juniorok ifivé érjenek, ugyanis régóta látja: tehetséges korosztályról van szó. Tíz súlycsoportból hetet is újonc képviselhet az idén a válogatottban.

Nagy-Pál Tamás Nemrégiben rendezték az Énekes István-emlékversenyt (címlapfotó: boxing.hu), ami azért kapott kitüntetett figyelmet, mert a juniorból „kiöregedett” 1998-as születésű korosztály itt mutathatta meg először, milyen teljesítményre képes az ifjúságiak között.
Szaka István
Szaka István
Füzesy Zoltán szövetségi edző szerint az „újoncok” jelesre vizsgáztak. „Számítottam is rá, hogy ezzel a korosztállyal egyértelműen erősebb lesz itthon az ifi mezőny. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több súlycsoportban is az első évesek nyertek.” A szakember a legizgalmasabb súlycsoportokról be is számolt nekünk. „A nehézsúlyú Kiss Tamás hatalmas meglepetést okozott, hiszen a tavalyi bajnokot, a válogatott Komor Norbertet győzte le a döntőben. A negyvennyolc kilósok döntője színvonalas csatát hozott: Virbán Martin nyert, de sokan Kanalas Szilvesztert látták győztesnek. Az ifi Eb-bronzérmes Tar Sándor nem tudta hozni a súlyát, ezért feljebb ment, de még így nagyon erős maradt az ötvenkét kiló, hiszen a junior Eb-n második Virbán Gábor a legtechnikásabb öklözőnek megválasztott Szakai Istvántól kapott ki a fináléban. Tar egyébként eggyel feljebb is simán nyerte a tornát. A hatvankilenc kiló szerintem most a legerősebb súlycsoport ebben a korosztályban, így némileg meglepő volt, hogy Kozák László simán nyerte a döntőt. A nyolcvanegy kilós kategóriában két feltörekvő fiatal találkozott: a juniorok között Eb-ezüstérmes Erdélyi Roland nyert szoros csatában Tallósi Péter ellen úgy, hogy mind ketten a tavalyi döntőst verték a négy között.” Füzesy szerint örömteli látni, hogy valamennyi súlycsoportban akad legalább két-három nagyon erős bokszoló. „Ez köszönhető többek közt az ex-juniorok remek felhozatalának. Persze az is igaz, hogy eddig csak kétperces meccseket vívtak, át kell még állniuk a háromra. Ez azért nem egyszerű, de azon vagyunk, hogy megkönnyítsük a dolgukat. Megvan rá a tervünk, hogyan lehet a teherbíró-képességüket acélosabbá tenni.” A szakember úgy látja: tíz súlycsoportból legalább hét a felnövő junioroké lesz a válogatottban. Ezt nem egyetlen torna alapján jelentette ki, ugyanis már régóta ismeri a fiatalokat. „Nemcsak az ifik, hanem a juniorok versenyeire is eljárok, és néhányszor már edzőtáborba is meghívtam őket, hogy ismerkedjünk, szokják a légkört. Ezért is vártam már nagyon, hogy csatlakozzanak hozzánk ezek a srácok, mert régóta látszik: elképesztően jó gárdát alkotnak.” Az év fő versenyéig még van idő, hiszen novemberben rendezik a korosztály Európa-bajnokságát. „A versenynaptárt eszerint állítottuk össze. Sok nemzetközi tornára megyünk, már februárban az elsőre. Bokszolunk Szabadkán, Németországban és Lengyelországban is, ezen kívül itthon szintén lesznek viadalok.” Füzesy szerint a legfontosabb, hogy októberre már biztosan tudja: kikkel utazik a kontinenstornára, ahol az eddig hallottak alapján érmekben reménykedhetünk.

A bajnokok: Virbán Martin (49 kg), Szaka István (52), Tar Sándor (56), Dernánecz István (60), Kontrecz Márk (64),  Kozák László (69), Papi Bence (75), Erdélyi Roland (81), Kiss Tamás (91), Oláh Gergő (+91).