UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-02-22 10:03

Két bakui kvóta

Fodor Adél, Harcsa Viktória párosban, illetve Riemer Alexandra szólóban szerzett kvótát az országnak a bakui Európa Játékokra. Hogy ki indulhat, az két nemzetközi és az országos bajnokságon dől el.

Pusztai Viola Junior szinkronúszóink párosban és a szólóban is kvótát szereztek a bakui Európa Játékokra az isztambuli kvalifikációs versenyen. Mint ismert, a vizes sportágakban a fiatalok versenghetnek egymással az európai olimpián. Hogy melyik páros képviselheti Magyarországot, illetve ki indul szólóban, a szakvezetés további három viadal eredményei alapján dönti el.
Fodor Adél és Harcsa Viktória Forrás: H2O Synchro SE
Fodor Adél és Harcsa Viktória Forrás: H2O Synchro SE
– Csapattal, illetve a páros és a szóló versenyszám együttes eredményével lehetett kvótát szerezni – tudtuk meg Szedlák Krisztinától, a válogatott edzőjétől. – Nekünk utóbbival sikerült. Párosban Fodor Adél és Harcsa Viktória indult, s mivel ők szólóban nem szerepeltek, hanem ott Riemer Alexandra versenyzett, így az ország szerzett kvótát. A következő hónapokban két nemzetközi verseny, illetve az országos bajnokság eredményei alapján dől el, hogy a Fodor, Harcsa vagy a Riemer, Szabó Veronka kettős utazik Bakuba. Miután a versenyszabályzat szerint a páros egyik tagjának szólóban is indulnia kell, így az, hogy melyik lány mutathatja be a gyakorlatát, a versenyeredmények alapján dönti el a szakmai stáb. Úgy tervezik a kvalifikációt, hogy a szóló és a páros eredményét is figyelembe véve választják ki az indulókat. A vezetőedző elmondta: miután nem tudták előre felmérni az isztambuli verseny mezőnyét, így azzal a céllal utaztak, hogy kvótát szerezzenek. A helyszínen – látva az indulókat – már inkább a tisztes helytállást helyezték előtérbe. Ezért nem lehetnek elégedetlenek a csapat teljesítményével, amelynek végül nem sikerült az Európa Játékokon való részvétel kiharcolása. – A rövid felkészülési idő ellenére remekül teljesítettek a lányok. Tudni kell, hogy nagyon fiatal kerettel vágtunk a versenynek. Tavaly többnyire 1996-os születésűekkel álltunk ki, de ők januártól már a felnőttben szerepelnek. Így teljesen új csapatot kellett építenünk, amelynek fele 13-15 éves lányokból áll, és nincs utolsó éves, azaz 1997-es születésű versenyzőnk. Így reális, hogy nem jött össze a kvóta, de mindenképp biztató, hogy nem voltunk távol azoktól az országoktól, amelyek most legyőztek. Sőt, az izraelieket és az osztrákokat a csapatversenyben megelőztük, így lettünk hetedikek. A kombinációs kűrben, illetve a kötelezőkkel összesítésben pedig a kilencediken végeztünk.