UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2015-02-27 18:31

Produkcióóó!

A tatai edzőtáborban, ünnepség keretében, családtagok jelenlétében esküt tettek az U23-as Európa-bajnokságra készülő birkózók. A kedves olvasónak nem káprázik a szeme. Jól látja, igen, ez történt.

Sz. I. Jó, ha a férfiembernek van szmokingja. Mehet benne Operába, elegáns bálba, magas kitüntetéseket osztó, jeles ünnepségre. De stílustalan szmokingban ugrani le a piacra, krumpliért. Noha a burgonya a fontos és megbecsült étkeink közé tartozik, a megvásárlása nem igényel pompát. Hajdan egyedül a középiskola befejezésekor ballagtak a diákok. Az érettségivel a fiatalok – ahogy akkoriban mondták: – kilépnek „a nagybetűs Életbe”. Az ifjú hölgyek könnyeztek egy sort, a fiatalurak feszengtek. De ma már ballag az ember gyereke bölcsődében, óvodában, később alsó, majd felső tagozatban. A középiskolai ballagást így aztán a szereplők jobbadán végigröhigcsélik. Sikerült devalválni.
Eskü a nandzsingi ifjúsági előtt Forrás: Internet
Eskü a nandzsingi ifjúsági előtt Forrás: Internet
Sportolók is tesznek esküt. Hagyományosan az olimpia előtt, legyen ifjúsági vagy a nagy. A különböző sportágak legjobbjai egységet alkotnak, az is a nevük: Magyar Csapat. Két hétre magukra vonják az ország figyelmét és szeretetét, s ők az esküjükkel jelzik, hogy a versenyeken minden tudásukat mozgósítják a nemzeti színekért. A legkiválóbb sportolóink naponta tesznek esküt. Magukban. Amikor reggel elhatározzák: maximumon (és még azon is túl) akarják végigcsinálni az előttük álló két, olykor három edzést. Ilyen versenyzők alkotják az U23-as birkózóválogatottat is, ezért is várható tőlük szép eredmény a hónap végén a lengyelországi Wałbrzychban. A tatai ünnepség azonban nem a belső hajtóerőről szólt. Hanem a külvilágnak. Kicsit stréber, kicsit magamutogató módon. Fellengzősen, már a jó ízlés határán. Most kéne abbahagyni, nehogy elterjedjen. Mert akkor a Rio előtti, igazi esküre netán már csak fásultan legyint a nagyérdemű.