UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-03-02 14:49

Aranyöröm, jubileum előtt

Márton Anna Mariborban megszerezte a kilencedik junior Európa-bajnoki érmét. Nyomta az esélyesség terhe, nem tudott felszabadultan vívni. Dósa Dani akarta a tőraranyat, az ezüstnek még nem tud felhőtlenül örülni. Megvonjuk a már befejeződött kadet Eb mérlegét.

Pusztai Viola Márton Anna jubileumra készül.  Eddig kilenc junior Eb-érmet gyűjtött, de ha Mariborban a csapattal is dobogóra áll, akkor meglehet a tizedik. Elképesztő az MTK vívójának eredménysorozata: egyéniben ötször indult junior Európa-bajnokságon, és mindannyiszor újabb medált tehetett otthon a vitrinbe. Háromszor aranyat. A legutóbbi még nincs ott. Egyelőre a szállodai szobájában őrzi. De biztos, hogy az is méltó helyre kerül a gyűjteményben.
Márton Anna Fotó: Augusto Bizzi/FIS
Márton Anna Fotó: Augusto Bizzi/FIS
Nem titkolta: csakis az aranyéremmel lenne elégedett. Még csak tizenkilenc éves, de kivételes tehetségét mutatja, hogy már rég a felnőttek között versenyez. Nem is ismerte a juniormezőnyt. Hogy az ellenfelek ismerték-e őt? Egész biztos. Nyomta is az esélyesség terhe. Kívülről talán nem látszott. Esetleg a 32 között, a szintén felnőttválogatott francia Brunet ellen. Aztán ment minden, mint a karikacsapás. Kívülről nézve. Belülről más volt a helyzet: − Kicsit nehezen indult a nap, mert tudtam, hogy mindenki aranyat vár tőlem – mondta honlapunknak, nem sokkal az eredményhirdetés után. − Én is ezt vártam magamtól. A feszültség végül feloldódott, de már csak a döntőben, és ez a könnyedség meg is látszott a végeredményben. Jobb későn, mint soha... Nincs okom panaszra. Nagyon örülök, hogy sikerült megszereznem a harmadik egyéni junior Európa-bajnoki címemet.
Dósa Dániel Fotó: Augusto Bizzi/FIS
Dósa Dániel Fotó: Augusto Bizzi/FIS
Dósa Dániel első junior Európa-bajnoki ezüstérmét nyerte Mariborban. A Törekvés SE tőrözője kadetként már nyert egyéniben bronzot, juniorként csapatban ezüstje van. Most aranyat akart. Nem felhőtlenül boldognak nézett ki a dobogón. A kép kedvéért azért mosolygott, de még nem tudott örülni az ezüstnek. „Majd holnap büszke leszek rá” – mondta nem sokkal az éremátadás után. Ma már biztosan az, tegnap még bánkódott az elszalasztott lehetőség miatt. A napja nem kis bosszúsággal indult: a hitelesítéskor leszedették róla a szponzori logókat. De a figyelmét nem tudták elvonni. Könnyedén nyerte az asszóit. Az elődöntőben már nem. Azért meg kellett küzdeni. Az utolsó tusig. − Délelőtt, illetve délután négyig magamat is megleptem, milyen fegyelmezetten vívtam. Aztán a négy között már kijött a mentális fáradtság, meg talán a fizikai is. Nehezen, de sikerült megoldanom a csörtét. Akartam a győzelmet, de valami nem klappolt. Még nem tudom, mi. Talán túl gyorsan végezni akartam. Hogy őszinte legyek, a döntő után elsírtam magam. Nagyon rossz volt úgy kikapni, hogy egész nap jól vívtam. Jobb lett volna a magyar himnuszt hallgatni az olasz helyett… MÉRLEGEN A KADETVERSENY A juniorok versenye rendkívül jól indult a magyaroknak, a kadetnek inkább a vége sikerült. Egyéniben nem szerzett érmet a korosztály, és a kardozók sem. Párbajtőrben viszont kettő is született: a leánycsapat ezüstöt, a fiúk bronzot nyertek. A tőröző lányok szintén a dobogó harmadik fokára állhattak. Ezzel az eredménnyel Magyarország az éremtáblázat hatodik helyén végzett. A legtöbb medáliát Oroszország gyűjtötte: 5 arany-, 5 ezüst- és 3 bronzérmet vívtak össze versenyzőik. A kardot egyértelműen uralták, elhozták az összes aranyat, amellett egy ezüstöt és két bronzot. A második helyen zárt Olaszország (5 arany, 1 ezüst, 3 bronz), párbajtőrben a fiúk versenyén kívül minden számban az élen végzett, és fiú tőrben is két elsőséget szerzett. A harmadik helyezett Németország (1 arany, 2 ezüst, 2 bronz) leány tőrben három érmet is begyűjtött, közte az egyéni aranyat, de a képviselői kardban és párbajtőrben is jeleskedtek. Bár a franciák öt medáliával zártak, a magyarokhoz hasonlóan aranyat nem sikerült nyerniük.