UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-03-04 21:28

Jicha nyomában?

Csehországból Barcelonán és Celjén át Portóba vezetett a húsz éves kézilabdázó, Michal Kasal útja. A balátlövő tehetség a legjobbaktól tanult posztján, az sem véletlen, hogy honfitársával, Filip Jichával egy lapon említik.

UP-info Mi a közös a 2010-ben a világ legjobb játékosának választott Filip Jichában, és feltörekvő fiatal tehetségben, Michal Kasalban? – Mindketten csehek vagyunk, és azonos poszton szerepelünk, nagyjából ennyi – zárja rövidre a kérdést a 20 éves játékos. Persze sokan remélik, hogy a Celjét nemrég a Porto kedvéért elhagyó Kasal előbb vagy utóbb olyan magasra jut, mint neves honfitársa. Mindenesetre, már most is magára vonja a figyelmet: 207 vagy 209 centi magas, függően attól, hogy őt kérdezzük vagy az adatlapját nézzük.
michal_kasal_eurohandball
michal_kasal_eurohandball
– Még szép, hogy előny a magasságom. Erős lövéseim vannak, a jó átlövők közé sorolom magam. Viszont a legtöbb fiatal kézilabdázóhoz hasonlóan még sokat kell javítanom a labda nélküli játékon és a védekezésen. Fiatal kora ellenére már négy éve külföldön él. Két esztendőt Barcelonában töltött, majd következett másfél év Celjében, hogy aztán visszatérjen az Ibériai-félszigetre: Portugáliába, a Portóba. Saját bevallása szerint imádta Barcelonát, élvezte a csodálatos várost és környezetet. Kisebb álma valósult meg azzal, hogy a világ legjobb klubjában szerepelhetett. Amikor 2012-ben, szinte gyerekfejjel a katalán városba igazolt, csodálta a poszttársakat, Sziarhej Rutenkát és Nikola Karabaticot. Celje másként volt hasznos tapasztalat, ám itt is, ott is kapott olyat, amiből építkezhetett. Csakhogy játéklehetőség egyik klubban sem igazán jutott neki, ezért aztán Portóban egyértelműen az a cél, hogy minél többet legyen a pályán. – A Celjével a Bajnokok Ligájában, a Portóval pedig az EHF-kupában szerepelek, más kávéház a kettő. Mégis, a legfontosabb, hogy sok lehetőséghez jutok. Alig néhány nappal az ideérkezésem után már egy félidőt játszhattam a nemzetközi kupában. Bár a cseh válogatott nem jutott tovább a csoportjából a katari világbajnokságon – igaz, az Elnöki-kupát megnyerte –, Kasal biztos benne, hogy az együttes ott lesz a 2016-os lengyelországi kontinensbajnokságon. – Meccsről meccsre jobbnak érzem magam a válogatottban. Jó társulat a miénk, csak az a baj, hogy az elmúlt években rendre kulcsjátékosok sérültek meg. Ha mindenki a fedélzeten lesz, kijutunk az Európa-bajnokságra. A kulcsjátékosok említése felveti, amiről már szó volt: elképzelhető, hogy Kasal lesz az új Filip Jichá? – Szeretnék olyan magasra jutni, mint ő, hiszen a sportág legendájáról beszélünk. De így sem lehet összehasonlítani minket, fogalmam sincs például, hogy ő hogyan játszott az én koromban. Persze ettől még igazán különleges érzés, hogy egy lapon említenek vele. (Forrás: eurohandball.com)