UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2015-03-18 19:11

Célkeresztben a jövő

Az újdonsült főtitkár, Sinka László úgy látja: a legutóbbi kiemelkedő Európa-bajnoki szereplés az alapos szakmai munka mellett a kiemelt sportágfejlesztési támogatásnak köszönhető. Rengeteg feladat vár ugyanakkor a sportágra, még sok a gond a végeken.

reb A nemrég Hollandiában rendezett 10 méteres – korábbi nevén légfegyveres – Európa-bajnokság pazar magyar sikereket hozott. A felnőttek mellett elsősorban az utánpótlás alkotott maradandót: öt érmet, közte két aranyat szereztek a fiatalok (például itt olvashat bővebben az eredményekről). – Kötelező udvariaskodás nélkül mondom, a remek szakmai munka mellett sokat nyomott a latban, hogy a kiemelt sportágfejlesztési támogatásnak köszönhetően javultak a felkészülési lehetőségek – jelzi Sinka László, a szövetség főtitkára. – A korábbi időszakhoz képest többet fordíthattunk edzőtáborra, a nyugodt körülmények megteremtésére, és ez visszaköszönt a teljesítményben.
sinka_laszlo
sinka_laszlo
Rámutat azonban, hogy nem szabad megnyugodni, hiszen a „végeken még sok a gond”. Egy-két lőteret leszámítva ugyanis nem túl rózsás a helyzet. Sinka – részben korábbi sportvezetői tevékenységéből fakadóan – jól ismeri az országot, és pontosan tudja, hogy nagy a lemaradás. Ezért az egyik legfontosabb közös cél az lehet, hogy javítsanak a létesítményhelyzeten. Lehetőséget kínál erre a maga nagyjából 700 millió forintos költségével a kiemelt kormányzati beruházások közé tartozó budapesti Fehér úti lőtér. Az utolsó stádiumban tart a beruházás, így Sinka joggal reméli, hogy mielőbb elkezdődnek a konkrét munkálatok, és belátható időn belül birtokba vehetik a megújult létesítményt. – A sporteszközökre is sokat kell költenünk, hiszen az Európa-bajnokságon láthattuk: technikai sportág lévén a riválisok már szinte fantasztikusnak tetsző műszereket használnak. Alapkérdés, hogy a felszerelés adott legyen, s nemcsak a fegyver, hanem a lőszer is. Úgy látja, nincs könnyű dolguk, hiszen a többi sportág is „sorban áll” a támogatásért, de az önkormányzatokkal együttműködve jelentősen javíthatnak a körülményeken. A fejlesztési program magával hozhat létszámbővülést, ám a százhalombattai alpolgármester a saját pátriájából hoz példát: a városban „csurig telt” a lőtér, nincs hova vinni a gyerekeket. Márpedig az esetleges mennyiségi előrelépés nem mehet a minőségi rovására. Sinka a röplabda- és a kézilabda-szövetséget követően a harmadik szervezetben tevékenykedik főtitkárként. – Már december előtt készültem a feladatra, igyekeztem megtanulni a szakkifejezéseket, angolul is. Hatalmas kihívás, rengeteg új információ ér, ám élvezem. Azért is tartottam a csapattal az Európa-bajnokságon, hogy még több tapasztalatot szerezzek. Sokat meríthettem belőle. Jól jön ez, hiszen jövőre Győr rendezi a kontinensviadalt, amely az utolsó kvótaszerző esemény lesz a riói olimpia előtt. Várhatóan az utánpótlás legjobbjaival.