UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2015-03-10 09:29

Vigyázat! Jön Lalita!

A tizennégy éves sportlövő, Gáspár Lalita a múlt héten szerzett Európa-bajnoki címével felhívta magára figyelmet. A csak félig meglepetésarany szép pályafutást sejtet, amelynek legfőbb állomása az olimpiai szereplés lehet.

reb „Csak legyek már túl rajta!" Ezzel az érzéssel versenyzett a 14 éves Gáspár Lalita a múlt héten, Arnhemben rendezett 10 méteres Európa-bajnokság női junior puskadöntőjében. Nem célzott többször, nem várt, hanem felemelte a puskát, és a mezőnyből elsőként lőtt. Egy híján mindig a maximális tizeseket, ám a huszadik lövésre 9,9-et, így jöhetett a szétlövés a brit lány ellen.
gaspar_lalita01
gaspar_lalita01
– Amikor láttam, hogy neki nem sikerült a tizes, az ellenfélnek pedig igen, mondtam a körülöttem álló kollégáknak, hogy most nyert – keltett meghökkentést az edzője, Szita György. – Lalita nagyon jó döntős, hihetetlenül képes koncentrálni, biztos voltam benne, hogy nem hibázik az utolsó lövésben. A tekintélyparancsoló 10,3-ra nem is volt válasz, így némi meglepetést keltve az Angyalföldi Polgári Lövész Egylet első éves ifjúsági versenyzője nyerte az Eb-aranyat. A hazai eredmények alapján várható volt Lalitától a jó szereplés, ám a kontinensviadalon idősebbek ellen kellett helytállnia. – Szerettem volna döntőbe kerülni, és pontszerző lenni, de nem gondoltam, hogy nyerhetek – kezdi Lalita. – Nagyon izgultam, túl akartam lenni a lövéseken, ezért aztán szinte mindig én sütöttem el először a fegyvert. A szétlövés előtt már ki is álltam, letettem a kesztyűt, mert azt hittem, hogy vége van. Aztán láttam, hogy még lőnöm kell. Akkor már nem gondolkoztam, csak azon izgultam, hogy legyen időm rá. Nem volt könnyű dolga. Az új szisztémában az alapverseny eredményét eltörlik, és a döntősök tiszta (lő)lappal indulnak. Csakhogy a húsz lövést sem adhatja ám le mindenki. Az első nyolcat követően kiesik a leggyengébb, majd két lövésenként újabb versenyző búcsúzik. gaspar_lalita02 – Képzeljük el, hogy úszásban mondjuk 400 méter gyorson ötvenenként kivesznek valakit… – mondja Szita. – Kegyetlen ez a rendszer, bár tény, aki képes nagyon jól összpontosítani, annak előnyös. Lalita is ilyen, nagy jövő előtt áll. Persze ez nem most derült ki. Tízéves kor alatt nem lehet lőni, épp ezért, amikor két hónappal a jeles születésnapja előtt a szülők elvitték a lőtérre a kislányt, még várni kellett. – Azért kellett egy hét, míg megszoktam, addig szerintem nem lőttem valami fényesen – emlékezik Lalita. – A sportágválasztón jól ment, tetszett, így kerültem lőtérre. Sokan csodálkozva néznek rám, amikor elmondom, hogy mit sportolok, de ilyenkor csak mosolygok. – Bizony, sokan, ahogy ránéztek Arnhemben, azt gondolták, a fegyvert sem bírja el. Dehogynem! – veszi vissza a szót az edző, aki szerint tanítványa sokra hivatott. Csapatában több válogatott is készül, a serdülő és ifjúsági korú leánykák pedig az edzésen egymást túllicitálva húzzák magukkal a másikat. Szita úgy látja, amennyiben Lalita továbbra is szorgalmas, alázatos és a tanulni vágyó lesz, reális az esélye arra, hogy ott legyen a 2020-as, tokiói olimpián.

Kiválóan szerepelt az utánpótlás az arnhemi Eb-n: Major Veronika arany- és ezüstérmet szerzett, Péni István, valamint a női pisztolycsapat második lett.