UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok Ifjúsági torna Európa-bajnokság

2024-05-06 14:44

Elmaradtak legjobbjuktól a lányok a rimini ifjúsági Eb-n

Jordanov Zoltán, a leány tornászutánpótlásért felelős szakmai igazgató összességében csalódottan értékelte a mieink szereplését a Riminiben rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon. A leánycsapat 17. lett, míg egyéni összetettben legjobb magyarként Hürkecz Mira a 37. helyen zárt.

Mint arról beszámoltunk,Fehér Lili, Szij Emese, Hürkecz Mira, Vatai Blanka, Jankovics Kamilla összetételű ifjúsági tornászválogatott 133.197-es pontszámmal a 17. helyen zárta a csapatversenyt a Riminiben zajló korosztályos Európa-bajnokságon. Emellett egyéni összetettben Hürkecz Mira érte el a legjobb eredményt, aki 44.898-as pontszámot elérve a 37. helyet szerezte meg. A szerenkénti fináléba jutást, vagyis a legjobb nyolc közé kerülést egyik magyar lánynak sem sikerült kiharcolnia a selejtezőkben, legjobbként gerendán Szij a 17., ugrásban Hürkecz a 19. helyen zárt. 

Sajnos nem jött össze az, amiben előzetesen bíztunk. Nem voltak hatalmas ambíciónk, a realitások talaján állva a hatodik és a tizedik hely közé vártuk a csapatot – nagyjából oda, ahol a legutóbbi Eb-n is végzett a válogatottunk.

– mondta Jordanov Zoltán, a szövetség (MATSZ) leány tornászutánpótlásért felelős szakmai igazgatója az Utánpótlássportnak. – Az előkészületek egész jól sikerültek, a felkészülési versenyeken és az Európa-bajnokság helyszínén az utolsó gyakorláson, az úgynevezett pódiumedzésen is biztató formát mutattak a lányok. Azonban élesben sajnos nagyon rossz napot fogtunk ki. Az ugrással kezdődött a program, és azon a szeren még jól is teljesítettünk. Ezután jött a felemás korlát, amely viszont kifejezetten gyengén sikerült, és borította az elképzeléseinket. Korábban mindig a korlát volt a leggyengébb szerünk, de ezúttal reményteli csapattal tudtunk kijönni az Eb-re, nagy reményeket fűztünk a versenyzőkhöz ezen a szeren is. Végül aztán a legjobb korlátosaink egy-egy rontás, illetve leesés miatt a gyakorlat közben kicsit pánikba estek, ami további hibákat szült, és ez a végén súlyos pontveszteségekbe került. Ami ugyanakkor pozitívum, hogy ugrásban és talajon is kihozták magukból a legtöbbet.

Azt láttam, hogy technikailag és a gyakorlatok erősségében nem sokkal vagyunk lemaradva a legjobbaktól, viszont a mentális felkészítésre minden bizonnyal nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a lányok korábban még soha nem versenyeztek ilyen téthelyzetben, és nincsenek hozzászokva a hasonló szituációkhoz, szóval tanulni, építkezni kell a mostani tapasztalatokból. Nagyon fiatal volt a mostani csapatunk, a társaság nagyobb része még csak elsőéves ifjúsági korúként szerepelt Riminiben, így nekik lesz még jócskán alkalmuk megmutatni magukat az utánpótlásban. Dolgozni kell tovább!"

(Kiemelt kép forrása: MATSZ)