UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-13 18:28

Londonba megy a trófea

A Chelsea főleg a második félidőben mutatott parádés játékának köszönhetően 3-1-re nyert a Sahtar Doneck elleni döntőben, így megnyerte az ifjúsági Bajnokok Ligája második kiírását.

Nagy-Pál Tamás Akár komoly összegben is lehetett volna fogadni arra, hogy a Chelsea szerzi meg a vezetést a svájci Nyonban az ifjúsági Bajnokok Ligája fináléjában a Sahtar Doneck ellen. Az angolok ugyanis eddig a nyolcad-, a negyed- és az elődöntőben is meglőtték a mérkőzés első gólját, míg az ukránok mindhárom fordulóban hátrányba kerültek.
Brown
Brown
A nem túl merész jóslat már a 7. percben valóra vált: remekül kivitelezett támadás végén Musonda tette ki bal szélre a labdát, Solanki centerezett, Brawn pedig laposan a kapuba gurított (1-0). Pár perccel később Boga veszélyeztetett, és úgy tűnt, a londoniak gyorsan el is dönthetik a finálé végkimenetelét. Aztán szép lassan megváltozott a játék képe, az ukránok átvették az irányítást, és többször is a védelem mögé kerültek. Igaz, kapura nem sikerült lőniük. A 37. percben sem, mégis egyenlítettek: Borjacsuk szerzett labdát saját térfelén, kitolta balra, Arendaruknak, aki hatalmas sprintet vágott ki, majd a feladónak szerette volna visszaküldeni, akit azonban Christensen megelőzött, de olyan szerencsétlen mozdulattal, hogy bevette saját kapuját (1-1). Hihetetlen, de igaz: a Sahtar sorrendben negyedszer állt fel egygólos hátrányból a sorozatban. Az egalizálás után ismét magasabb sebességi fokozatban kapcsolt a Chelsea, az ukrán védőknek többször is közvetlen gólhelyzetben kellett menteniük, de állták a sarat. A második játékrészben azonban mindössze két percig: Solanke sarokkal továbbította Bogának a labdát, aki betört a tizenhatoson belülre, majd a csatár fejére varázsolt, aki így megszerezte a tizenkettedik gólját a sorozatban, és természetesen már a gólkirályi címet sem lehetett elvenni tőle (2-1). Az 55. percben a csodálatos Boga-boka megint villant: ezúttal Brownt találta meg halálpontos passzával, aki levette a labdát, tolt egyet rajta és 16 méterről szépen kilőtte a jobb alsó sarkot (3-1).
Sahtar ifi BL
Sahtar ifi BL
Innen már nem tudott visszajönni a meccsbe a Sahtar, a Chelsea a pálya minden szegletét uralta, és ha nem szórakozik annyit a kapu előtt, sokkal jobban kitömhette volna ellenfelét. A 92. percben némileg váratlanul szépítettek az ukránok: Kovalenko lőtte ki a hosszú alsót (3-2). Az újabb hihetetlen feltámadásra azonban már nem maradt idő, így a tavalyi Barcelona-siker után a londoni kékek nyerték meg a sorozat második kiírását, de az ukránok is minden dicséretet megérdemelnek, hiszen az előző szezonban kelet-európai csapat a közelébe sem jutott a sikernek. A siker ellenére az angolok trénere, Adi Viveash nem teljesen elégedetten nyilatkozott az Eurosportnak: „Olyan látványosan szerettünk volna játszani, mint az AS Roma ellen, de most erősebb csapat volt az ellenfél. Viszont, amikor már meglett az önbizalmunk, máris szebb volt a kép. Nekünk az a célunk, hogy egyénileg képezzük a játékosainkat. Bízunk bennük, jó néhányan már jövőre a nagycsapat keretében lehetnek.” Ifjúsági Bajnokok Ligája, döntő Chelsea–Sahtar Doneck 3-2 (1-1) Gól: Brown (7., 55.), Solanke (47.) ill., Christensen (37. – öngól), Kovalenko (92.)