UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-04-13 16:56

Rutinszerző torna

Bár a Ferencváros két csapata a 9-12. helyért játszik az U17-es korosztálynak kiírt Future Talents Cup-viadalon, Keller József nem elégedetlen. Még nem eredményben, hanem tapasztalatszerzésben gondolkodik. Jövőre duplájára bővülhet a hazai rendezésű nemzetközi torna mezőnye.

Nagy-Pál Tamás A rájátszáshoz érkezett az első alkalommal megrendezett Future Talents Cup: a tornán a házigazda Ferencváros U17-es és U16-os (címlapfotó: futuretalentscup.com) csapata a hatos csoportnak az utolsó helyén végzett, így keddtől a 9-12. helyért folytatja a küzdelmeket. A viadalon olyan klubok vesznek részt, mint a holland PSV, a belga Bruges, az osztrák Sturm Graz, a török Galatarasay vagy a lengyel Wisła Kraków, így a magyar alakulatok gyengébb szereplése nem akkora meglepetés.
Future Talents1
Future Talents1
Az esemény sajtótájékoztatóján a Fradi utánpótlás-szakágvezetője, Keller József az eredmények ellenére pozitívan értékelt honlapunknak: „A gyerekeknek remek fejlődési lehetőséget tudtunk biztosítani. Olyan neves csapatokkal játszhattunk magas színvonalú mérkőzéseket, amilyenekkel találkozni nem nagyon van módunk. Nemcsak a nyugati kluboknak örülünk, hanem a keletieknek is, amelyekkel csak felkészülési mérkőzéseken játszhatnánk, az ilyen tornák viszont nagy presztízzsel bírnak.” A szakember azt is elmondta,  milyen tapasztalatokat szűrt le a nyugat-európai csapatok elleni meccsekből: „Gyorsabban gondolkodnak, azáltal játékban nagyobb a sebességük, és jobban oldják meg a szituációkat. De egy-egy mérkőzésen tökéletesen fel tudjuk velük venni a versenyt. Viszont minőségibb kerettel rendelkeznek, ezért a teljesítményt akár kétnaponta meg tudják ismételni, míg mi hosszabb távon még nem tudjuk fenntartani.” Éppen ezért a zöld-fehérek két csapatának a Wisła Kraków és a szlovén Maribor ellen is a tapasztalatszerzés lesz a legfőbb célja. „Eredményben egyelőre nem gondolkodunk. Nem rendelkezünk még olyan minőséggel, de biztosan oda fogják tenni magukat a fiúk. Ilyen meccsekre van szükség ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a különbséget.” A torna ötletgazdája és főszervezője, Szpirulisz Alexandrosz is azt emelte ki honlapunknak, hogy a gyerekek rutinszerzése miatt álmodta meg ezt a rendezvényt: „A fiam is focizott, ezért tudom, hogy mindig azt mondják: az legyen válogatott, akinek nemzetközi tapasztalata is van. De hogy legyen valakinek nemzetközi tapasztalata, ha még nem válogatott? Például az ilyen viadalokon szerezheti meg. Ezen kívül azért is fontos szerintem ez a torna, mert Magyarország lekerült a futballtérképről. A külföldieknek viszont leesett álluk, amikor pihenőnapjukon megnézték a Groupama Arénát. Látták, hogy nálunk ilyen is van. Ők is és a játékos-megfigyelők is vihetik a jó hírünket a világba.”
Future Talents2
Future Talents2
A szervezők minden meccset videóra rögzítenek, mely alapján elemzések készülnek, illetve mérik az élettani adatokat is. Ezek felkerülnek a Talents Cup honlapjára, ahol az edzők, megfigyelők tudományos alapon vizsgálhatják a gyerekek produkcióját. Szpirulisz a torna jövőjével kapcsolatban elmondta: a következő szezonban szeretnék megduplázni a létszámot, vagyis 24 csapatosra bővítenék a mezőnyt. „Jelentkezőben nincs hiány. Már olyan csapatok is érdeklődtek, mint a Chelsea. Minél több országot szeretnénk bevonni. Svédekkel, csehekkel, görögökkel, bolgárokkal, horvátokkal, olaszokkal, németekkel, svájciakkal és franciákkal próbáljuk bővíteni a mezőnyt. Nekem az az álmom, hogy egyszer harminchatos legyen a torna, hat hatos csoporttal és mindegyikben lenne egy magyar klub, amely így folyamatos, terhelés nélküli fejlődési lehetőséghez jutna. Közülük jelen pillanatban a Puskás Akadémiával és a Diósgyőrrel tárgyalunk, mindketten élénk érdeklődést mutatnak.”

Future Talents Cup, rájátszás Elődöntő: Sturm Graz (osztrák)–Club Bruges (belga), Senica (szlovák)–Partizan Belgrád (szerb). Az 5-8. helyért: PSV (holland)–Galatasaray (török), Dinamo Bucuresti (román)–Szarajevó (bosnyák). A 9-12. helyért: FTC U17–Wisła Kraków (lengyel), Maribor (szlovén)–FTC U16.