UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-04-23 17:33

Füvönkézi

Örömmel konstatáljuk, hogy a nyárra színvonalasnak ígérkező, szabadidős kézilabda-tornákat szerveznek az országban. Balatonfüreden például füvön is játszanak, amiért viszont jegyzetírónk nem lelkesedik.

UP-info Júniustól augusztusig a válogatottak időszaka az utánpótlás-kézilabdában, s három együttesnek is szurkolhatunk (U17-es és U19-es leányok, U19-es fiúk) ebben a periódusban. Itthon sem maradnak azonban játék nélkül a fiatalok. A budapesti szövetség június 6-7-én szervezi meg a Velence strand-kézilabdatornát, a Velencei-tó és Velencefürdő homokos pályáin. Ott az 1998-ban született fiúk és az 1999-es születésű lányok lesznek a „korelnökök", összesen nemenként négy-négy korosztályban léphetnek pályára a játékosok. (Bővebb információt itt talál.) A hagyományteremtő céllal életre hívott első Boglári Kézilabda Fesztiválnak Balatonboglár népszerű strandja, a Platán ad otthont. Csakhogy nem ám a homok, hanem a füves rész! A számos európai országhoz hasonló rendezvényen ugyanis a gyepen játszanak a csapatok. A közvetlenül a tanítási időszak után sorra kerülő viadalra az ország minden pontjáról és külföldről is várják az érdeklődőket. (A részletekről itt olvashat.) Amolyan nyárzáróként, augusztus 28-30-án, különböző budapesti sportcsarnokokban, tornatermekben rendezik meg – immár hatodszor – a Nyári Kézilabda Fesztivált. A szivacskézilabdázók mellett négy korosztályban méretnek meg a jelentkező, legfeljebb ifjúsági korú csapatok. (Itt nézheti meg a versenykiírást.)

A KOMMENTÁRUNK Szekeres István Gyermekkoromban minden focimeccsre elmentem a Népstadionba, akkor még volt miért. Hétfőn a jegyirodában, minthogy akkor kezdték árulni, megvettem a magamét a 23-as, felső szektorba. Magasan volt ugyan, de a felezővonal meghosszabbításában, és egyforma rálátást nyújtott a két térfélre. Amikor aztán először léphettem A Stadion gyepére, iskolai buli jóvoltából, azt fantasztikus góllal akartam megünnepelni. A tizenhatosról bebombázni a labdát az éppen üres kapuba. De tornacipőben voltam, a gyepet pedig valószínűleg nemrég locsolták, így – hogy finoman fogalmazzak – a hátam tájéka ismerkedett meg először a csodás létesítmény talajával. A labda pedig valamelyik űrhajót vette célba. Sokkal később, óvatlanul, megint füves pályára mentem focizni, tornacipőben. Felejthetetlen volt… Növényi Norbert klasszikus szavait idézve: „Többet voltam a levegőben, mint a prímabalerina Orosz Adél A hattyúk tavában…” Tessék elhinni, a füves pálya csúszós. Alattomos módon. Nyilván van ellenszer. Spéci sportcipő, talán nem is egyféle. De talán ezért is óvatosak a tervezett, balatonboglári füveskézilabda-versengés szervezői, amikor a kiírásban leszögezik: „A mérkőzéseken mindenki saját felelősségére szerepel, így az abból adódó valamennyi felelősség a résztvevő csapatok edzőit, vezetőit terheli, a torna szervezője elhárít magától minden e felelősségére irányuló megkeresést!” Ez így, persze, rendben is lenne. De az nem bocsánatos hiány, hogy a füvönkézi csúszásveszélyére nem hívták fel a figyelmet. Én most megtettem, miáltal elhárítok magamtól minden, e felelősségre irányuló megkeresést. Ezzel szemben javasolnék a szervezőknek magyartanárokat, akik emberi nyelven tudják megfogalmazni az üzeneteket.