UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-04-24 20:02

Ezüst az olasz pástokról

Ezüstérmet szerzett a férfi párbajtőrcsapat a vicenzai U23-as vívó Európa-bajnokságon. A Bakos Bálint, Berta Dániel, Buta Levente, Komáromy-Poros Csongor alkotta együttes a döntőben nem tudta megszorongatni a hazai páston szereplő olaszokat.

Pusztai Viola Édes a siker íze – jól tudják ezt U23-as férfi párbajtőrcsapat tagjai. Berta Dániel hihetetlen eredménysorral zárta tavaly a junioréveit: többek között csapatban korosztályos világ- és Európa-bajnok lett, de még hosszan sorolhatnánk a kadet- és junior-világversenyeken szerzett érmeinek számát. Buta Levente szintén csapatban lett Európa-bajnok kadetként, Budapesten. Bakos Bálint ugyanebben a korosztályban egy évvel később, a 2014-es jeruzsálemi kontinensviadalon állhatott fel társaival a dobogó harmadik fokára. Komáromy-Poros Csongornak viszont az éremszerzés most adatott meg először, a vicenzai U23-as Európa-bajnokságon.
Az U23-as Eb-ezüstérmes csapat (balról): Bakos Bálint, Buta Levente, Komáromy-Poros Csongor, Berta Dániel
Az U23-as Eb-ezüstérmes csapat (balról): Bakos Bálint, Buta Levente, Komáromy-Poros Csongor, Berta Dániel
Pedig a hajó majdnem elúszott. No, nem a városon keresztül csordogáló Bacchiglione folyón, hanem a páston, a negyeddöntőben. Az utolsó szakasz előtt ugyanis vezettek a németek 33-30-ra, de Berta fél perccel a vége előtt egyenlített, majd úgy döntöttek a felek: jöjjön a hirtelen halál. Ebből a juniorok sem az Eb-n, sem a vb-n nem jöttek ki jól, de ez most nem jelentett rossz óment: a végén a magyarok ugorhattak egymás nyakába. A románok elleni elődöntő ennél jóval izgalommentesebb volt, még annak ellenére is, hogy a mérkőzés közepén egyenlített az ellenfél. Ez után viszont meglépett a magyar csapat és 45-36-os eredménnyel besétált a döntőbe. Ott azok az olaszok vártak a fiúkra, akik az addigi meccseiket tükörsimán nyerték. A fináléban sem adtak esélyt a magyaroknak az aranyérem megszerzésére: a harmadik szakasz után már tíz tussal vezettek. S az előnyük csak nőtt, míg húsz nem lett, azaz 45-25-re nyertek. Az U23-as párbajőrözőink így ezüstérmet nyertek, s a kadetek, illetve a juniorok után ők is bizonyították: a fegyvernem hazai utánpótlása rendkívül erős. Hadd jegyezzük meg: Bakos és Buta még juniorkorú, míg az egyéniben a hatodik helyen végzett Berta – ha úgy tetszik –első éves ebben a korosztályban. Nem csoda tehát, hogy a dobogón már mosolyogva vették át az érmeket és az olaszok által összeállított ajándékcsomagot.

Férfi párbajtőrcsapat, 14 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Németország 41-40 (Berta +6, Buta -1, Bakos -4). Elődöntő: Magyarország-Románia 45-36 (Buta +10, Bakos +2, Berta -3). Döntő: Magyarország-Olaszország 25-45 (Berta 0, Bakos -2, Komáromy-Poros -5, Buta -13). Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Bakos Bálint, Berta Dániel, Buta Levente, Komáromy-Poros Csongor), 3. Románia.

A férfi tőrözőknek sokkal kevesebb babér termett az egyéni versenyben: Németh Gábor és Mátyás Bálint a 32 között, míg Liszkai Tamás és Bakó Tamás a 64 között búcsúzott. A női kardozók már túl vannak az egyéni és a csapatversenyen is. Előbbiben Gárdos Judit érte el a legjobb helyezést: tizennegyedik lett. Utóbbiban a Gárdos Judit Katona Renáta, Kövér Csenge, László Luca alkotta együttes a hatodik helyet szerezte meg. A folytatásban a férfi kardozókért és a női párbajtőrözőkért szurkolhatunk, női tőrben nem indul magyar csapat.