UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2015-04-24 12:13

Ne veszítsünk el senkit!

A kontinensen egyelőre egyedülálló U21-es programot hívott létre a szövetség, melynek két fő célja van: felkészíteni a az ifjúsági korosztályból kiöregedő bokszolókat a felnőttmezőnyre, illetve megakadályozni a sportágra jelentős mértékben ható lemorzsolódást.

Nagy-Pál Tamás A szövetség elnöke, Csötönyi Sándor már többször is hangoztatta (például ITT): hatalmas problémája az ökölvívásnak, hogy nem tudja megtartani a felnőtté váló fiatalok egy részét, hiszen a nagybetűs életbe lépés után, a munka vagy a tanulás mellett nincs idejük edzéseket látogatni. A bokszban ugyanis az ifjúsági, vagyis 18 éves kortól egyből az elit mezőnybe kerülnek az öklözők. Többek közt ezért is hozta létre a MÖSZ az U21-es programot, melyről Kovács László szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.
Kovács László és Csötönyi Sándor Forrás: vecsesbox.hu
Kovács László és Csötönyi Sándor Forrás: vecsesbox.hu
„Valóban elég nehézkes nálunk a felnőtté válás. Ennek három fő oka van: egyrészt a korcsoport- és az ezzel együtt járó súlycsoportváltás, valamint az életvitel is jelentősen megváltozik. A nagykorúvá váló bokszoló kikikerül az iskolából, esetleg elköltözik a szülőktől és adolgozni kezd. Így nagyon nehéz a nemzetközi élvonalba jutni, és emiatt morzsolódnak le a legtöbben. Ennek szeretnénk most gátat szabni, ezért kitaláltuk az egyéni menedzselési rendszert a tizenkilenc és huszonegy év közötti fiataloknak.” Ennek lényege, hogy a srácok azonos korú és azonos szintű ellenfelekkel léphetnek a kötelek közé. Ezen kívül a tervek között szerepel, hogy következő lépcsőfokként ösztöndíj-rendszerrel segítsék a tehetségeket a sportban és a mindennapi életben is. A program a Budapesten megrendezett U21-es Magyar Kupa első fordulójával kezdődött meg. „Azért indítottuk ezt a versenysorozatot, hogy rangsorolhassuk a bokszolókat. Megnézzük: kit készíthetünk fel már most a nemzetközi szintre, illetve kit a hazai élvonalra. Szerintem nagyon jól sikerült az első torna, bár nem volt ott mind a hatvan-hetven sportoló, akivel itthon  itthon ebben a korcsoportban számolhatunk . De nem csüggedünk, mert sok edző sjelezte, hogy a tanulás vagy a munka miatt nem tudott eljönni a tanítványa. Ez szintén a program létjogosultságát bizonyítja.”
Gálos Viktor
Gálos Viktor
A nemzetközi amatőr bokszban nem létezik ez a korosztály, bár két évvel ezelőtt kísérleti jelleggel már rendeztek U21-es Európa-bajnokságot. „Akkor láttuk igazán, hogy mekkora gázban is vagyunk. Nekünk a legrutinosabb versenyzőnk nyolcvan meccsel a háta mögött lépett a szorítóba, míg az átlagnál ez a szám százötven és kétszázötven között volt. Céljaink között szerepel, hogy szép fokozatosan először a környező országokban, később kontinentális szinten is szervezzenek versenyeket ennek a korosztálynak.” A program tehát amolyan iránymutatóként is szolgálhatna Európa számára. Ebben a korosztályban egyébként már most is találunk jó nevű ökölvívók, elég, ha csak a bajai Gálos-testvérekre, Rolandra és Viktorra gondolunk. „Ott van Vadász Andris, aki már tizenhét évesen felnőtt bajnok volt, mert akkor még lehetővé tették ezt a szabályok. Sok a kiemelkedő versenyzőnk, de nemcsak miattunk foglalkozunk ezzel a korosztállyal. A sportág egyszerűen nem engedheti meg magának még azt sem, hogy elveszítse azokat a fiatalokat, akik nem ennyire kiemelkedőek, de rengeteg munka van már a hátuk mögött.”