UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-05-09 12:45

Mennyit ér a tinisiker?

Hiába a korosztályos sikerek: a The Telegraph kimutatása szerint az ifjúsági FA-kupát nyerő játékosok közül csak minden tízedik lépett pályára huzamosabb ideig klubja felnőttcsapatában. Azonban még ez az adat sem a teljes valóságot adja vissza: mindössze hárman futottak be komoly karriert.

Nagy-Pál Tamás A Chelsea fiataljai most úgy érezhetik: a jövőjük biztosítva van. Nem véletlenül, hiszen magabiztosan hódították el a második alkalommal kiírt ifjúsági Bajnokok Ligája serlegét, nem sokkal később pedig a korosztályos FA-kupát is a magasba emelhették. A közelmúlt statisztikái szerint azonban vajmi kevés az esélyük arra, hogy a sikereiket felnőttként is megismételhessék.
Solanke és Brown
Solanke és Brown
Azt már most biztosan ki lehet jelenteni, hogy a korosztály legtöbb játékosa soha nem fog bemutatkozni a londoni klub felnőttcsapatában. Az előző tíz döntős csapat labdarúgóinak csupán 41.7 százaléka mondhatja el, hogy kipróbálhatta magát legalább egy alkalommal a nagyok között is. A felük viszont nem tudott bizonyítani rövid távon: a fiatalok mindössze 20.4 százaléka érte meg az ötödik meccset is. Ha pedig azt nézzük, ki játszott huzamosabb ideig, vagyis szerepelt legalább húsz alkalommal, mindössze 9.7 százalékot kapunk. Ez nagyjából minden tízedik labdarúgót jelenti. Akárhogy is nézzük: csapatonként maximum egy ember. De még az a húsz meccs jelentősége is erősen megkérdőjelezhető, amit két játékos is bizonyított: Josh McEachran és Jay Spearing. Nem önökben van a hiba, ha nem hallottak még róluk. Mindketten átlépték a húsz meccset a Chelsea-ben és a Liverpoolban, mégsem tudtak berobbanni, mostanra pedig másodosztályú klubok között tengődnek, de még ott sem alapemberek. Persze, ha csak elvétve is, de ellenpéldát is találunk. Sőt, Jack Wilshere és Francis Coquelin egyaránt 2009-ben nyert az Arsenallal, melynek most is alapemberei. Előbbi már 148 meccsen van túl, bár utóbbi még csak 67-en, neki tulajdonítják azt, hogy az Ágyúsok rengeteget erősödtek a tavaszi szezonban, és már a második helyen tanyáznak. Pozitív példaként rajtuk kívül Paul Pogba emelhető ki, bár ő extrém utat járt be: 2011-ben nyert a Manchester Uniteddel, ahol azonban csak hét meccset kapott, azóta viszont a Juventusban a világ egyik legjobb középpályásává forrta ki magát. Még arra is van esély, hogy ismét Manchesterben köt ki… És hogy kik azok a fiatalok, akik a The Telegraph cikkét olvasva valamelyest biztosan visszavettek optimizmusokból? Mi természetesen csak az ifjúsági BL-t láttuk, ahol hárman tűntek ki. Dominic Solanke például, mindössze 17 évesen lett 12 találattal a sorozat legjobb gólszerzője. Ő egyébként a negyven százalékban már benne van, ugyanis José Mourinho vezetőedző bevetette a Maribor elleni BL csoportmérkőzésen. Ahogyan Isaiah Brown is együtt szokott készülni a felnőtt kerettel, a mértani pontossággal passzoló francia, Jeremi Boga pedig 18 évesen az angolok U21-es gárdájának kihagyhatatlan alapembere. Ha hiszünk a statisztikának, akkor viszont a három korosztályos zseniből legjobb esetben is csak egyet látunk vissza a Chelsea-ben. Kár lenne.