UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2015-06-07 13:13

Himnusz szülinapra

Molnár Csenge remekelt a nemzetközi versenyeken. Az FTC tizenhárom éves tornásza Hollandiában, majd Belgiumban is megnyerte korosztályában az egyéni összetettet, és talajon is diadalmaskodott. A legnagyobb élményt az jelentette neki, hogy a dobogón állva hallgathatta a himnuszt.

Pusztai Viola Molnár Csenge, az FTC tizenhárom éves tornásza az elmúlt három hétvégét versenyzéssel töltötte. A két mestere, Bathó Márta és Kiss Gergely azt szeretné, hogy a leány minél több tapasztalatot szerezzen a 2016-os junior Európa-bajnokságig. Ezért döntöttek úgy, hogy szakosztályi költségen olyan versenyekre viszik, amelyeken belekóstolhat a nemzetközi légkörbe.
Molnár Csenge edzőivel, Bathó Mártával és Kiss Gergellyel a Gymnova-kupán. Forrás: ftc-noitorna.hu
Molnár Csenge edzőivel, Bathó Mártával és Kiss Gergellyel a Gymnova-kupán. Forrás: ftc-noitorna.hu
− Nagyon fontos a tornában, hogy a gyerekek megtanuljanak versenyezni, az viszont csak versenyszituációban lehetséges – mondja Bathó Márta. – Ráadásul, pontozásos sportág lévén, rendkívül fontos, hogy megismerjék Csengét, ne a svájci korosztályos Eb legyen az első viadal, amelyen látják. Már most nemzetközi színvonalú gyakorlata van talajon és ugrásban, de a jövő júniusi berni kontinensviadalig újabb elemeket tervezünk beépíteni. A felnőtteknek is kihívást jelent három, egymást követő hétvégén különböző országban versenyezni, ezért nagyon örültem, hogy jól alkalmazkodott a körülményekhez. Az nagyon fontos, és a jelek szerint megfelelően viseli a stresszt. Először tavaly év végén szerepelt nemzetközi viadalon, a marseille-i Massilia-kupán, és a serdülők között megnyerte az egyéni összetettet. A Combs-la Ville-ben rendezett ifjúsági versenyen ugrásban lett ezüstérmes. Idén sem jött haza üres kézzel: Hollandiában a Flik-Flak nevű klub fesztiválján az ifjúságiak között bizonyult a legjobbnak egyéni összetettben, ugrásban és talajon, míg felemás korláton és gerendán második lett. − Hollandiában különböző, jó minőségű szereken edzhetett a verseny előtt. Az is jó tapasztalat volt, hiszen a világversenyeken sem azokon tréningezik, amelyeken a gyakorlatát bemutatja. Nagyon keveset rontott, minden gyakorlatát végrehajtotta, sőt, először csinált bicska félszaltót, és új elemet is kipróbált, ami szintén jól sikerült. A következő versenye a pénzdíjas, belga Gymnova-kupa volt, amelyen korosztályában ismét nyert egyéni összetettben, míg a juniorokkal közös szerenkénti döntőben a talajgyakorlata a legjobbnak bizonyult. Ugrásban rontott, azért nem került fináléba. A viadalon nem kis meglepetés érte.
Molnár Csenge a dobogó tetején Forrás: ftc-noitorna.hu
Molnár Csenge a dobogó tetején Forrás: ftc-noitorna.hu
− Miután átadták az érmeket, lejátszották a magyar himnuszt – idézi fel Csenge. – Egyáltalán nem számítottam rá. Az volt a legjobb pillanat a versenyen, nagy megtiszteltetésnek éreztem. Ráadásul előző nap ünnepeltem a tizenharmadik szülinapomat, szép ajándékot kaptam a szervezőktől. A talajgyakorlatommal, amelyet a fináléban mutattam be, nagyon elégedett voltam. Először furcsák voltak a szerek, de hamar megszoktam, és alkalmazkodtam hozzájuk. A versenytársaimat korábban nem ismertem, viszont mindenki kedves, barátságos volt, és gratulált. A túra azzal még nem ért véget, ugyanis Keerbergenből a svájci Luganóba vezetett az útja. A meghívásos nemzetközi versenyre, a Lugano-kupára elsősorban azért mentek, hogy lássa a nála jobb, orosz és román versenyzőket. − A juniorok között nem lehettek nyerési esélyei, egyéni összetettben a tizenegyedik helyen végzett – magyarázza az edzőnő. – De úgy gondolom, nagyon jól sikerült, és most már ő is látja, mennyire fontos a lazítás, illetve az előadásmód, amiben még sokat kell fejlődnie. A következő nemzetközi versenyre őszig kell várni, a nyár azonban már a svájci junior Európa-bajnokságra való felkészülés jegyében telik.