UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2015-06-11 13:02

Bajnokság festői vidéken

A veszprémi Kolostorok és Kertek völgye festői környezetében tizenkét-tizenkét elsőségért versenyzett nagyjából kétszáz induló a mountainbike-diákolimpia országos döntőjében. Az idén életre hívott, új struktúra jól vizsgázott.

UP-info A Veszprémi Kerékpáros Egyesület a kerékpársportok szövetségének koordinálásával a múlt hét végén rendezte meg a 2014-2015-ös tanév mountainbike-diákolimpia országos fináléját. A majdnem kétszáz induló nemenként 12-12 bajnoki címért állt rajthoz a hat korosztály két kategóriájában. Ettől a tanévtől megújult formában, hét területi és egy országos döntőből álló rendszer várta a fiatalokat.
mtb_diakolimpia3
mtb_diakolimpia3
A területi versenyekről a licenc nélküliek (B kategória) juthattak tovább, míg a licences (A kategória) versenyzőknek az nem volt kitétel. A területi finálékon összesen mintegy 350 versenyzőt regisztráltak, akik közül kategóriánként az első hat helyezett kapott részvételi lehetőséget az országos döntőben. Az ügyességi pályán szerzett hibapontokat büntető-másodpercekre váltották, és ez alapján rajtolt a crosscountry-verseny, amelyben a legkisebbek 1,5 km, a nagyobbak 2,8 km, míg a legerősebbek 3,6 kilométeres körön versenyezhettek. „Örülök, hogy sikeresen zártuk az idei országos döntőt is, hiszen jelentős munka van mögötte – kezdi az összegzést Tóth András, a futam főszervezője és a mountainbike-diákolimpia koordinátora. – Az idei volt az első év, hogy ezt a struktúrát alkalmaztuk, és azt gondolom, hogy jó irányba indultunk, amit a számtalan mosolygós arc is igazol. Április óta egyesületünk veszprémi edzéseinek is egyre több résztvevője van, ami a diákolimpiának köszönhető, és szintén a fejlődés jelzése. Nagyon sok tapasztalatot szereztünk, ráadásul kérdőíves információgyűjtést akarunk készíteni, hogy jövőre tökéletesíteni tudjuk a diákolimpiát." Az ország több részéből, Szegedről, Sopronból, Miskolcról és Zalaegerszegről is érkeztek versenyzők: „Amikor megláttam az ügyességi pályát, örültem neki, mivel a szabadidőmben sokat játszom azokon, de sejtettem, hogy sokaknak nem megy majd könnyen – foglalta össze a borsodnádasdi Baranyi Áron. - Hiba nélkül megcsináltam, viszont gyakorlás közben váltótörésem volt. Egy pillanatra azt hittem, vége mindennek, de szerencsére sikerült beszerezni másikat. A körversenyen első helyről indulva végig vezettem, és nyerni tudtam. A hosszú és meredek emelkedő nagyon megizzasztott a harminc fokban. Arra gondoltam, itt kell nyomni, hiszen mindenki szenved, itt lehet elmenni a többiektől. Jó kis verseny volt!" Tóth András arról is beszélt, hogy sikerült a helyszínválasztásuk, és az időjárás is kedvezett, igazi piknikhangulat alakult ki a parkban. „Az ügyességi pályákból hármat alakítottunk ki, hogy a különböző kategóriák képviselői akár párhuzamosan is gyakorolhassanak, és a verseny is gördülékenyen menjen. A Bokros Manassé, az egyesület utánpótlás-vezetője által összeállított pálya kellő nehézségűnek bizonyult, kevesen voltak, akik ne hibáztak volna. A bonyolult pálya, a harminc fokos meleg, valamint a tempó sikeresen szelektálta a versenyzőket a crosscountry-versenyen is.” Az diákolimpiai eredménysort itt találja.