UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-06-12 15:58

Új poszt, régi mánia

A kosárlabda-szövetség Székely Norbertet nevezte ki sportági utánpótlás-referensnek. A női csapatokat többször bajnoki címig vezető szakembernek – aki a válogatott szakvezetőjeként is dolgozott – egyelőre nem hiányzik a kispad.

Lakner Gábor Székely Norbert a soproni női kosárlabdacsapat edzőjeként sikert sikerre halmozott, majd ottani szerepvállalását követően a fiú utánpótlásban dolgozott. Legutóbb az Alba Fehérvár NB I-es férficsapatánál vállalt szerepet, ez a kitérő azonban sikertelennek bizonyult, és korai lemondással zárult.
Székely norbert Fotó: Bonyhádi Zoltán/BB1.hu
Székely norbert Fotó: Bonyhádi Zoltán/BB1.hu
– Viszontagságos időszak van ön mögött. Túltette magát a Székesfehérváron történteken? – Az elmúlt években meg kellett keresnem a helyemet, azokat a fontos pontokat kutattam, amelyek továbblendíthetik az életemet. Ebben benne volt a Soproni Tigrisek szakmai igazgatójaként végzett munkám. Ott másfél évet töltöttem a fiú utánpótlásban. És benne volt az Alba Fehérvár edzőjeként töltött időm is. Sok érdekes helyzetbe kerültem eközben, az utánpótlás-nevelés mindig a szívügyem volt, a felnőttekkel közös munka már kevésbé, az már nem töltött el olyan jó érzésekkel. Ezzel együtt nem bántam meg a székesfehérvári kalandot sem, sok érdekes tapasztalattal gazdagodtam. – Miért döntött úgy, hogy igent mond a szövetség felkérésére? – A motivációm az volt, hogy kipróbáljak valami mást. És az utánpótlás-referensi pozícióban ezt megtaláltam. Elsősorban pedagógusnak tartom magam, másodsorban edzőnek, ebben a munkakörben pedig általánosságban tudok segíteni a játékosoknak és az edzőknek is. Régóta érlelődött ez a felkérés, a szövetség többször puhatolózott nálam, míg végül rábólintottam. Jelenleg nem is hiányzik az edzősködés, de biztos vagyok benne, később már elvonási tüneteim lesznek, éppen ezért nem zárkózom el attól, hogy egyszer még visszatérjek a pálya mellé. – Milyen feladatai lesznek új munkakörében? – Ez még kiforróban van, de a legfontosabb teendőmnek azt tartom, hogy a szövetség által a közelmúltban lefektetett szakmai elveket minél szélesebb körben tudjam elfogadtatni, és megértetni. Szeretnék létrehozni közös irányvonalat, amely a magyar kosárlabdából régóta hiányzik. Emellett az utánpótlás-válogatottakkal a kapcsolattartás, az edzőtovábbképzés, és a külső szervezetekkel, például a Magyar Olimpiai Bizottsággal történő kommunikáció is a teendőim közé tartozik. Szerteágazó lesz a munkám, a férfi és a női szakág egyaránt hozzám tartozik. Ugyanis nem ilyen elvek szerint választottuk szét a sportágat, hiszen mindannyian kosárlabdázunk. Az életkor alapján különítettük el a feladatokat. Úgy érzem, jó helyen vagyok, várom a közös munkát az utánpótlás szakmai koordinátorral, Mészáros Lajossal.