UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-06-23 13:15

A Puskás és az európai elit

A Puskás Akadémia révén biztosan lesz magyar résztvevője a következő szezonban az ifjúsági Bajnokok Ligájának. A felcsúti alakulat külön ágra került a BL-főtáblások korosztályos gárdáitól, de így is kemény csatákon át érheti meg a tavaszt.

Nagy-Pál Tamás Ősszel már a harmadik szezonját kezdi meg az UEFA által létrehívott ifjúsági Bajnokok Ligája (UEFA Youth League), amely jelentős változás előtt áll. Az első két szezonban ugyanis kizárólag a legrangosabb európai kupasorozat főtáblás résztvevőinek U19-es gárdái vehettek részt, most azonban a kontinens 32 legerősebb bajnokságának korosztályos legjobbja csatlakozik, köztük a magyar is (az UEFA-koefficiens alapján 28. helyen áll a rangsorban az NB I). Amennyiben BL-résztvevő nyerte a bajnokságot, a lehetőség a sorban következő ország aranyérmesére ugrik át.
Puskás U181
Puskás U181
Ezzel tehát nemcsak a sztárklubok kapnak esélyt arra, hogy az első kiírásban győztes Barcelona vagy a címvédő Chelsea nyomdokába lépjenek, hanem például U18-as bajnokként a Puskás Akadémia (címlapfotó: pfla.hu) is. Sőt, akár még a Videoton is részese lehet a küzdelemnek, ahhoz „csupán” arra van szükség, hogy a felnőtt gárda három kört menjen a BL-selejtezőben, amivel a főtáblára jutna… Az európai szövetség az új kiírás megalkotásakor arra azért ügyelt, hogy a kisebb nevű klubok csapatai ne vehessék át az uralmat a sztárgárdák kárára. A BL-résztvevők ifijei ugyanis teljesen külön ágra kerültek, ahol továbbra is a felnőtt sorozat csoportbeosztása alapján küzdenek nyolc kvartettben, az első két helyezett pedig továbbjut. A bajnokok ágán rögtön két körben egyenes kieséses, oda-visszavágós párharcokat rendeznek, így a tavaszra már csak nyolc csapat marad állva. Ők a „normál” ág csoportmásodikjaival találkoznak – azokat a párharcokat már csak egyetlen mérkőzésen döntik el. A továbbjutók a csoportgyőztesekkel együtt a nyolcaddöntő résztvevői lesznek. Ezután értelemszerűen következik a negyeddöntő, majd az elődöntő. Ez utóbbit – az eddigi két szezonhoz hasonlóan – a döntővel együtt a svájci Nyonban rendezik meg, minitorna keretében. Ami még fontos változás az elmúlt két évhez képest, hogy a viadalt továbbra is az U19-es korosztálynak rendezik, de a negyvenfős keretben lehetőség van három U20-as játékos nevezésére is. És hogy a felcsúti gárda mire lehet képes ebben a lebonyolítási rendszerben? Nehéz megjósolni, hiszen az sem kizárt, hogy a bajnokok ágán szerepelnek az erősebb gárdák. Ellenfél lehet például a spanyol Villarreal, a holland Ajax, a német Schalke, a belga Anderlecht – előbbi tavaly, utóbbi idén jutott elődöntőbe –, jobb esetben pedig a grúz Tbiliszi vagy a kazah Kajrat. Arról egyelőre nincs hír, hogy az UEFA a nyár végi sorsolásra tervez-e kiemelést – amivel a Puskás biztosan rosszabbul járna, hiszen korábbi hivatalos nemzetközi eredmények hiányában csak a bajnokságok erőssége alapján lehetne a rangsort felállítani, így biztosan a gyengébb kalapba kerülne.

A RÉSZTVEVŐK Hagyományos ág: Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Sevilla (spanyolok), Chelsea, Manchester City, Arsenal (angolok), Bayern München, Wolfsburg, Borussia Mönchengladbach (németek), Juventus, AS Roma (olaszok), Benfica, Porto (portugálok), PSG, Lyon (franciák), Zenit (orosz), PSV (holland), Dinamo Kijev (ukrán), Gent (belga), Galatasaray (török), Olympiakosz (görög) és tíz csapat a selejtezőből. Bajnoki ág: Villarreal (spanyol), Middlesbrough (angol), Schalke (német), Torino (olasz), Stade de Reims (francia), Volga Nyizsnyij Novgorod (orosz), Ajex (holland), Sahtar Doneck (ukrán), Anderlecht (belga), Besiktas (török), Servette (svájci), RB Salzburg (orsztrák), Príbram (cseh), Viitorul Constanta (román), Maccabi Tel-Aviv (izraeli), APOEL (ciprusi), Midtjylland (dán), Dinamo Zagreb (horvát), Legia Warszawa (lengyel), Dinamo Minszk (fehérorosz), Celtic (skót), Häcken (svéd), Liteksz Lovecs (bolgár), Brann (norvég), Rad (szerb), Puskás Akadémia, Domzale (szlovén), Senica (szlovák), Zimbru Chisinau (moldovai), Ravan Baku (azeri), Saburtalo Tbiliszi (grúz), Kajrat (kazah).