UtánpótlásSport
2024. május 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2015-07-15 11:53

Esélyesen Eskilstunában

Szeretnének éremben gondolkodni, de Spiriev Attila csapatvezető akkor is elégedett lenne, ha minél több döntős helyezést tudna felmutatni a magyar küldöttség a csütörtökön kezdődő junior atlétikai Európa-bajnokságon, Eskilstunában.

reb Két évvel ezelőtt Gyurátz Réka és társai megküzdöttek azzal a problémával, hogy az ifjúsági atlétikai világbajnokságot és a junior Európa-bajnokságot szorosan egymást követően rendezték, a Dobó SE kalapácsvetője például arany- és ezüstérem kombinációval zárta az erőltetett menetet. Hasonlóra aratásra esélyük sem lesz idén a kiemelkedő ifjúságiaknak, hiszen míg ma, szerdán már elkezdődik Caliban a vb, a juniorok kontinensviadalát sok ezer kilométerrel arrébb, a nyelvtörőnek sem utolsó nevű svéd városban, Eskilstunában rendezik csütörtöktől.
gyuratz_reka_merei_70
gyuratz_reka_merei_70
A küldöttség csapatvezetője, a szövetség sportigazgatója, Spiriev Attila egyáltalán nem tartja szerencsésnek, hogy az európai és a világszervezet ütközteti a két eseményt, de nincs mit tenni, alkalmazkodni kell a helyzethez. Az ifjúságiaknak a korosztályos vb az elsődleges, így a legjobbak Kolumbiában indulnak, míg a juniorok kedden Svédország felé vették az irányt: „Mindig óvatosan kezelem az ifjúsági eseményeken, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon elért eredményeket. Azok alapján ugyanis nem feltétlenül látjuk, ki érhet a felnőttek közé. Viszont rendkívül fontos a juniorkorosztály, hiszen a későbbi kiválóságok kilencven százaléka ott már megmutatja magát. Nem mondom, hogy nyerni kell vagy érmet szerezni, hiszen a későbbi pályafutás szempontjából majdnem mindegy, hogy harmadik vagy ötödik helyen zárt a versenyző. De mindenképpen a legjobbak között kell lennie.” Éppen ezért nagy létszámú csapatot állítottak össze a szakemberek, a váltóval együtt 26 versenyző bizonyíthat. A staféta egyébként kiemelt szerepet kap. A szövetség ősszel váltófutóprogramot indított el, mert egyéniben nehéz betörni a sprintervilág elitjébe, azonban megfelelő kvartettel több esélyt látnak rá. A törekvés jegyében indítottak váltót az U23-as Eb-n, és most Eskilstunában is. Nem feltétlenül a négy legjobb eredményt felmutató futót választották ki, hanem azokat, akik a legerősebb egységet alkothatják. Így aztán a biztos Eb-induló Szabó Dániel mellé Tóth Áron, Boros Bence és Köcse Richárd került. A váltó vélhetően nem reménykedhet jelentős eredményben, nem úgy, mint többen a küldöttségből. A Dobó SE kiválósága, Gyurátz Réka már a pekingi felnőtt-világbajnokság szintjét is teljesítette, francia riválisával az aranyéremért harcolhat, míg Bácskay Zsófiát (Continent Comp. SE) döntőbe várja Spiriev. A nandzsingi ifjúsági olimpián ezüstérmes szombathelyi Halász Bence elsőéves junior, ha kihozza magából a maximumot, szép eredményt érhet el. Rivasz-Tóth Norbert (Törökszentmiklósi DAK) két hónapja sérüléssel küszködik, s bár most panaszmentes, nagy kérdés, hogy mire lehet képes. A fináléba kerülés azonban még így is szinte kötelező. A gátfutásban Répási Petrát és Kozák Lucát is megemlíti a csapatvezető, nem elfelejtve Moravcsik Angélát és Szilágyi Rékát (gerelyhajítás), illetve Luterán Petrát (magasugrás) és Bajnok Esztert (hármas- és távolugrás). Mivel a kiegyensúlyozott mezőnyben kicsik a különbségek, Spiriev csak módjával jósol, de azt bátran jelenti ki: vannak, akik nem az esélytelenek nyugalmával indulnak. A küldöttség névsorát a masz.hu oldalon találja meg.