UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-07-19 18:40

Brazília vár, de nem ránk

A magyar férfi kézilabda-válogatott nélkül kezdődik el az U21-es világbajnokság Brazíliában. Az elsőségre eséllyel pályázik a legutóbbi vb három érmese, azaz Svédország, Spanyolország és Franciaország, de Németországnak és Dániának is remek csapata van.

reb A kétszeres világbajnok legendás kézilabdázó, Jackson Richardson fia, Melvyn csak nemrég tért vissza hosszú sérüléséből, így nem lesz ott a július 20-án kezdődő brazíliai U21-es vébén, pedig a Chambéry jobbátlövője nagy erőssége lehetett volna a két éve bronzérmet szerző társaságnak.
nemetek_kezi
nemetek_kezi
Magyar szemmel nézve azonban sokkal nagyobb hiányzója is lesz a Minas Gerais állam két városában, Uberlândiában és Uberabában zajló junior vb-nek. Mint azt a honlapunk is megírta, az angliai Gillinghamben rendezett világbajnoki selejtezőn a Csoknyai István irányította juniorválogatott elbukott, így a korosztály világverseny-szereplés nélkül lép ki az utánpótlásból. Mielőtt temetnénk a csapatot, érdemes megjegyezni: a kétségtelenül kellemetlen fiaskót árnyalja az, hogy a felnőttek szövetségi kapitánya, Talant Dujshebaev az elmúlt hónapokban a vesztes társulatból több játékost is meghívott a válogatottba. A már korábban is számításba vett Bánhidi Bence mellett Hornyák Péter, Faluvégi Rudolf és Ligetvári Patrik is készült együtt a kirgiz származású spanyol szakemberrel.

Azért lesznek magyarok a vb-n, hiszen Andorka Miklós és társa, Hucker Róbert játékvezetőként tevékenykedik Brazíliában. Érdekesség, hogy a nemzetközi szövetség a jekatyerinburgi U19-es vb mellett a juniorok világversenyén teszteli az új szabályokat, amelyekről itt írtunk bővebben.

Visszatérve a junior vb-re: a magyar együttes két éve, Bosznia-Hercegovinában a 12. helyen zárt, Hollandia pedig csak eggyel végzett hátrébb. Mindenesetre Brazíliában a riválisnak lesz lehetősége előre lépni. A dobogóért persze várhatóan nem a hollandok lesznek harcban. Sokkal inkább az előző, 2013-as kiadás győztese, Svédország, valamint a második Spanyolország és a harmadik Franciaország. Szintén nagy eséllyel szállnak harcba a legutóbbi nyáron U20-as Eb-n győztes németek, és az Eb-4., hagyományosan erős dánokkal is számolhatunk.

U21-ES FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, UBERLÂNDIA ÉS UBERABA (BRAZÍLIA) A csoport: Svédország, Oroszország, Hollandia, Tunézia, Fehéroroszország, Paraguay B csoport: Spanyolország, Románia, Szerbia, Katar, Angola, Portugália C csoport: Dánia, Franciaország, Argentína, Chile, Észak-Korea, Algéria D csoport: Németország, Brazília, Egyiptom, Norvégia, Uruguay, Japán