UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-07-23 08:47

Bajnoki „népszámlálás”

A minden bajnoki forduló után jelentkező, új rovatunkban a fiatalok NB I-es játéklehetőségét regisztráljuk. Az elsőben a Videotonon és a Ferencvároson kívül minden csapatba szerepelt U20-as játékos. A Vasasban hárman is a kezdőben voltak, a békéscsabai Viczián Ádám góllal debütált, Bobál Dávid pedig sikerrel állította meg a címvédő – viszonylag erőtlen – rohamait.

Nagy-Pál Tamás Nincs egybehangzó szakvélemény arról, eredményre vezethet-e a szövetség új szabálya, miszerint az NB I-es kluboknak legalább egy U20-as játékost kell szerepeltetniük a bajnoki mérkőzéseken ahhoz, hogy minél nagyobb szeletet kapjanak a szerencsejátékból befolyó bevételekből. Sokak szerint üdvözlendő, hogy így több fiatal léphet pályára, mások szerint az ígéreteknek inkább árt, ha tudják: nem kell megharcolniuk a helyükért a kezdőcsapatban.
Bobál Dávid3
Bobál Dávid3
A vitát nem kívánjuk eldönteni, meghagyjuk a lehetőséget az időnek. Viszont megnéztük, hogy a szabály milyen hatással volt a bajnokság első fordulójára, vagyis hány U20-as kapott szerepet? És megtesszük ugyanezt minden bajnoki forduló után. Az ügy szempontjából a Diósgyőr–Vasas összecsapás (2-1) kiemelkedett a mezőnyből, főleg, az újoncnak köszönhetően. A miskolciak színeiben az előző szezon felfedezettje, Kitl Miklós (18) nem túl sikeres prágai próbajátéka után (erről ITT) kezdőként kapott szerepet. Bár Bekő Balázs vezetőedző már Kecskeméten is bátran nyúlt a fiatalokhoz, a szünetben nagy valószínűség szerint a szabály lebegett a szeme előtt, amikor egygólos előny birtokában a középpályás helyére csatárt küldött be Boros Gábor (18) személyében.

SZAKÉRTŐNK: Bekő Balázs, a DVTK vezetőedzője "Miki hozta azt, amit vártam tőle: agresszívan játszott, jól védekezett. A támadójátékban még nem volt annyira hatékony, ami érthető. Későn érkezett hozzánk, és van még fizikai lemaradása. De régóta ismerem, hiszen Kecskeméten is együtt dolgoztunk, így tudom, hogy fokozatosan formába lendül. Gábor a felkészülés során nagyon jó benyomást tett rám. Picit visszafogottabb volt a teljesítménye, többet hibázott, de az ilyenkor még belefér. Aki játszatott már fiatalt, pontosan tudja, hogy formaingadozás előfordul. Meg is beszéltem vele, hogy ne rágja magát emiatt, nem történt semmi baj."

A Vasasban erről szó sem volt, hiszen az NB II-es bajnokcsapat alapemberei, vagyis Berecz Zsombor (19) és Vida Máté (19) mellett az U20-as világbajnokság felfedezettje, Osváth Attila (19) is végigjátszotta a mérkőzést. Berecznek volt is helyzete a hajrában – de a lábában maradt a pontszerzés. Az MTK–Puskás Akadémia (1-0) összecsapáson a hazaiak csapatában a Hollandiából hazaigazolt Varga Szabolcs (20) a kezdőben kapott szerepet, volt is nagy bombája, amelyet bravúrral védett a kapus. Rajta kívül a 67. percben Gera Dánielt (19) küldte pályára László Csaba vezetőedző. Felcsúti oldalon Sallai Roland (18) kezdett, akit Lorentz Márton (20) váltott az 59. percben. A forduló egyetlen gól nélküli meccsén az Újpestben debütált Sallói István fia, Dániel (19), aki nem is nyújtott rossz teljesítményt. Volt olyan beadása, amely gólt érdemelt volna, ha Nagy Gábor ordító ziccerben eltalálja a labdát. A paksi gárdában Lenzsér Bence (19) és Hahn János (20) is a kezdőként játszott – Csertői Aurél bátran számíthatott rájuk, hiszen már az előző szezonban csipegettek NB I-es rutint. A Pécsről igazolt Kővári Róbert (19) is pályára léphetett, igaz, csak egyetlen percet kapott.
Viczián Ádám6
Viczián Ádám6
Bajnokot vert (1-0) a Budapest Honvéd, fiatal közreműködőkkel. Közülük Bobál Dávid (19) teljesítményét emelte ki a mérkőzés után Marco Rossi vezetőedző, aki az ikertestvére árnyékából kibújva, magabiztosan játszott a védelem közepén. Gazdag Dániel (19) a 64. perctől kapott lehetőséget, még döntetlen állásnál, az utolsó pillanatokban pedig Csábi Mihály (20) is beállhatott. A Videotonban egyetlen U20-as sem játszott. Nem csoda, hiszen a keretben sincs ennyire fiatal játékos.

SZAKÉRTŐNK: Botka Endre, a Honvéd szélső védője "Ahhoz képest, hogy Dávidnak ez volt a második mérkőzése az NB I-ben, kitűnően játszott. Olyan poszton szerepelt, ahol tilos hibázni. Mivel nem kaptunk gólt, sikerült is ennek megfelelően lehoznia a meccset. Emellett jó indításai voltak. Biztosnak éreztem vele a védelmünket. Mivel rutintalan, természetesen neki is vannak még hiányosságai, de amint folyamatosan szerepet kap, úgy fognak eltűnni."

A Békéscsabában találhatjuk a forduló nyertesét: Viczián Ádám (19) ugyanis élete első NB I-es meccsén gólt szerzett, ráadásul a DVSC ellen. Szépséghiba, hogy hiába szerzett vezetést, csapata vereséget szenvedett (3-2). A Debrecenben Balogh Norbert (19) végig a pályán volt, de ezúttal nem sikerült betalálnia. Bár a ferencvárosi keretben hét U20-as játékos is található, a Haladás elleni siker alkalmával (2-0) egyikük sem volt a pályán. A másik oldalon is csak Németh Márió (20), ő a 76. percben állt be csereként. Jól látszik tehát, hogy a csapatok nagy része ügyel a kikötésre, illetve az is: két klub költségvetése látványosan nem érzi meg, ha kiesik pár millió... Bár a Vidi esetében 200 millióra rúghat, ha valóban egyetlen fiatalt sem küld pályára a szezonban...

1. FORDULÓ. 10 csapatban 20 játékos összesen 1154 percet játszott. Kiemelkedőt nyújtott Viczián Ádám, aki góllal debütált, illetve Bobál Dávid, aki állta a Videoton rohamait a védelem közepén.